Foto: Gro Saugerud
Rasevariasjoner
Vi har nå lagd 8 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg ydmyk, heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.
Sjette episode handler om raser og rasevariasjoner. Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.
Hør på intervjuet her fra NRK Buskerud / P1
Hunden er vårt eldste husdyr og som de fleste kjenner til så er ulven hundens stamfar. Det er et lite paradoks i seg selv at det dyret som mange hater aller mest; ulven, er opphavet til det dyret som mange anser som «sin beste venn». Uten ulven hadde vi ikke hatt gjeterhunder, førerhunder, hunder som søker etter narkotika, eksplosiver, kreft mm. Men ut fra ulven og de 15 000 årene hunden har levd sammen med mennesket, har vi utviklet rundt 400 ulike raser og et vell av ulike bruksområder.
Mange hunder har mistet sin rolle som arbeidskamerat og arbeidsredskap. De har gått fra arbeid til selskap som fyller et behov for nærhet, følelser og selvbekreftelse. Fra arbeidshund til selskap kan føre til en risk for at livet blir kjedelig og stimulansfattig.
(bilde fra internett)
Men hvorfor vil vi ha hund? For mange er det selskap og nærhet. Barn kan få bedre selvfølelse og utvikle empati. Det påvirker oss helsemessig og gir økt mosjon. Det finnes mange årsaker til at vi vil ha hund i huset, men å velge viktig rase og individ (personlighet) er det første viktige steget på veien og gir deg selv og hunden et godt utgangspunkt.
Før man kjøper hund så bør man stille seg noen viktige spørsmål:
- Har jeg TID og de rette forutsetningene som kreves?
- Er det riktig valgt tidspunkt i livet å skaffe valp?
- Hvis jeg må forandre livet mitt og ordne med TID for hunden – hva gjør jeg rent konkret?
- Hvordan er livet mitt om 5 – 8 år?
- Vet jeg hva hunden behøver for å kunne fungere i vårt felles liv og vet jeg hvordan jeg skal lære den dette?
- Vet jeg hvordan jeg skal trene for å forebygge ulike problemer?
- Kjenner jeg til de ulike rasene og hva jeg kan forvente med av spesielle behov, atferd og trening?
Alle hunder har èn feil….. De blir født altfor søte…
For å velge riktig type hund bør du sjekke ut om rasen er blitt brukt til jakt og i så fall hvilke type jakt. Dette har noe å si for viltinteresse, hvilke type vilt, hvilken arbeidsform (jakte på syn, på «eye», drepe bytte mm). Evne til ro, reaksjonshastighet og hvor lett de har for « å dra seg opp» har til dels sitt opphav i deres jaktmåte og bruksområde. En annen viktig egenskap å kartlegge er hundens «vaktarbeid». Har den mye vokter / vaktarbeid i seg og hvordan har den blitt brukt i sitt vokterarbeid?
(bilde fra internett)
I neste blogg (Hundeskolen del 7) fortsetter temaet om raser. Nye spørsmål dukker opp og en av våre vanligste rase; labradoren, vil få sin lille historikk beskrevet.