Hundeskolen del 5

Lillefia 4 2017

Aktivisering

Vi har nå lagd 8 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg ydmyk, heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

Femte episode handler om aktivisering.  Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Hør programmet om aktivisering her ca 39.40 min inn i sendingen

Nederst i bloggen vil du finne link til de andre 4 programmene på NRK / P1

fullsizeoutput_aea

Foto: Gro Saugerud

For å få en harmonisk hund, krever det at vi engasjerer hunden med både fysisk og mental aktivisering. Det er noe som heter at «lediggang er roten til alt ondt» og det er også en relativ sannhet når det kommer til hunder. De fleste hunder krever mye på bakgrunn av sin art, men det finnes en del raseforskjeller. Aktivitetsnivået vil også variere en del ut i fra alder og man kan tenke seg at en yngre hund krever med enn en gammel.

Mange synes at det å gå en tur på en time er mye og oppleves som langt. Men det er fortsatt 23 timer igjen av døgnet. Og det er også lenge… Mange hunder lever et altfor passivt liv og mye handler om å vente på at noe skal skje. I den sammneheng vil jeg også påpeke bruk av bur og at denne trenden ikke nødvendigvis har vært til fordel for hundene. Mange hunder er i bur om natten og også når den er hjemme alene om dagen. I tillegg er de ofte i bur hvis eieren skal andre ting i løpet av døgnet. Mattilsynet er svært skeptisk til dagens burbruk og jeg deler bekymringen.

trio-apport.a70074e15e87dbdec92e3f2cd4f51026.9390bd426d423b839745a933b03abe8d

(bilde fra internett)

Hva kan man gjøre med hunder utenom den vanlige turen? Det finnes et vell av hundesporter. Rallylydighet, lydighet, Agility, bruks (søksarbeid i skogen som innbefatter spor, felt og rundering), IPO, Spesialsøk / Smeller / Nosework, Trix, Freestyle, Flyball, utstilling eller andre mer krevende former som redningshund, spesialsøkshund (veggdyr, sopp og råte, skadedyr mm) eller andre yrkeshunder. Andre aktiviteter kan være ski (slede, pulk, snørekjøring), sykling, kickbike, løping, kløve, balansere og bruke naturen som hundens eget helsestudio, CityAgility ( bruke byens remedier som en balansebane), apportere, jaktsøk, jakt, blodspor osv.

Det som ikke er så bra er å kaste ball, snøballer og pinner til huden. Det er ofte en mer stressbyggende enn godt er og man kan risikere å trigge andre atferder som man ikke har bruk for i hverdagen. Å lære hunden å løpe etter ting som beveger seg, er ikke alltid til det bedre. For deg er det en ball; for hunden er det et bytte. I dag kan det være en pinne som jaktes på; i morgen en jogger. Det er mye bedre om man gjemmer en ball og lar hunden søke etter den; det stimulerer nesearbeidet og stimulerer hunden mentalt.

fullsizeoutput_4b3a

Foto: Gro Saugerud

Lek skal ha et formål og være moro for både hund og eier. Hva i leken er det hunden synes er gøy? Når jeg leker med mine hunder så har det tre hovedformål.

1: Utvikle belønninger jeg skal bruke under trening

2: Bygge relasjon til hunden

3: Bygge opp atferder jeg kan ha bruk for siden (eks apport)

I leken finnes regler. Alt er ikke lov og jeg må ta hensyn til hvilke intensitet hunden har og at leken fremmer gode atferder. Gjennom lek lærer jeg hunden å engasjere seg i belønninger, stoppe og starte og «åpne hodet» for beskjeder gjennom reglene jeg setter i leken. Jeg ønsker en hund som er gal etter forsterkeren (belønningen; altså det jeg leker med), men jeg vil allikevel ha en balanse i hunden så det ikke koker helt over. Dette gjøres ikke gjennom grenser, straff eller ubehag, men gjennom kunnskap og forståelse for leksutvikling (som er et håndverk i selg selv).

fullsizeoutput_487a

Foto: Gro Saugerud

For mange er det overraskende at hunden krever mye. Her er det som nevnt store raseforskjeller hvor jakthunder og trekkhunder står i en særstilling. De fleste hunder krever mer enn mange tror, men alle behov dekkes ikke bare med fysisk mosjon. Derfor kan det være lurt å møblere turen med det vi kaller for «5 om dagen». Det betyr at man skal gjøre 5 ulike aktiviteter på turen som feks leke med faste hundekompiser, balanse, kontakttrening, ferdighetstrening, søk, problemløsning, triks mm.

Hvert å arrangerer vi «Hundens Julekalender» og denne finnes du på facebook (se link her).  Tanken er å inspirere hundeeiere til å gjøre 24 ulike aktiviteter med hunden fra 1. desember og frem til julaften. Og folk er kreative! Her har du noen ideer til årets kalendergave til hunden:

  • Hunden får bestemme hvor turen skal gå
  • lete etter maten sin ( strø alle tørrfôrkulene utover bakken eller gjemme de innendørs)
  • gå tur med hundekompiser i skogen
  • måneskinnstur
  • trene apport
  • skitur
  • byvandring
  • trugetur
  • lang tur på et nytt sted

Og det finnes mye, mye mer! Gjennom kalenderen vil du få tips fra andre, legge ut bilder på facebooksiden og risikere å vinne en kjempegoodiebag (eller good dog bag som vi kaller det) på julaften!

fullsizeoutput_88a6

Foto: Gro Saugerud

Jeg vil til slutt slå et slag for min favoritt aktivisering; søksarbeid. Dette er en super trening for hunder i alle aldre. Vi har gjort en storsatsning på et søkssenter i Drammen (se link til senteret her) og har 400 kvm  som hunden kan søke på. Nesearbeid er viktig for hunden og sliter den mer ut enn timer på tur. Det eneste som kreves er en hund som liker belønninger og en eier som er villig til å legge ned litt jobb, tid og krefter på å lære hunden hva den skal lete etter.

Vil du høre flere intervjuer og lese de andre blogginnleggene om Hundeskolen; ta en titt her:

Episode 1: Å skaffe seg hund: https://grosaugerud.wordpress.com/2018/11/11/hundeskolen-del-1/

Episode 2: Pisk eller gulrot: https://grosaugerud.wordpress.com/2018/11/13/hundeskolen-del-2/

Episode 3: Er det nødvendig med dressur? https://grosaugerud.wordpress.com/2018/11/27/hundeskolen-del-3/

Episode 4: Hundens språk: https://grosaugerud.wordpress.com/2018/11/27/hundeskolen-del-4/

12938353_10153366180920047_3504657199843649707_n

(bilde fra internett)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: