Hunders mentalitet

Etter en litt kronglete tilbakekomst fra Canada på grunn av streik i Lufthansa, kom Tobias Gustavsson til Drammen søndag og et 2-dagers kurs ble omgjort til èn dag – og en oppfølgingsdag i 2017. Det var imponerende at kurset ble levert på en strålende måte til tross for at Tobias knapt nok visste hvilken dag det var, tid på døgnet og med et jetlag som tilsynelatende hadde forflyttet både uker og år.

test-7

Man kan bli litt bekymret når det er tester på gang…… Foto: Gro Saugerud (c)

Tobias (SWDI) leverer alltid. Det er grunnen til at han har vært og holdt mange kurs og treninger i hundeskolen (www.drammenhundesenter.com) siden 2015 og at samarbeidet fortsetter i 2017. Ingen kurs er like (selv om temaene er av og til de samme) og SWDI holder seg til enhver oppdatert på forskning og trekker erfaringer og kunnskap fra hele verden. Vi har vært heldige og blitt med på noen av samlingene for profesjonelle yrkesutøvere som SWDI har arrangert i Sverige og hver gang kommer vi proppa fulle av ny inspirasjon, kunnskap og nye kollegaer / venner. Berikende på alle måter og i januar 2017 går turen nok engang over til Sverige.

Denne gangen var det hundens mentalitet som sto på programmet. 10 hunder skulle testes i enkelte momenter og teorien tok for seg spennende og oppdatert forskning og historikk. Nå er det riktignok mitt ansvar hva jeg har forstått – og Tobias sitt ansvar hva han har sagt…. Bloggen vil ta for seg MIN forståelse – og den trenger jo ikke nødvendigvis være helt sammenfallende med hva Tobias sa og mente. Så det får stå med et forbehold – og om teksten skulle skurre, så får du skyte budbringeren i dette tilfellet…

Noen av testhundene i aksjon! Foto: Gro Saugerud (c)

Tobias har en evne til å få meg til å tenke nytt. Han utfordrer alltid gamle tanker og setter i gang nye.

Jeg jobber jo mye med segmentet ”familiehunden” og det er ikke alltid kart og terreng stemmer overens med innspill fra Tobias sin verden. Men da må jeg jo bare tenke enda hardere… Det er lenge siden jeg sluttet å sette to streker under svaret og etter å ha drevet med hund i over 30 år, har jeg snart flere spørsmål enn svar.

test-4

En kan blir litt forskrekka når en oppdager «nye ansikter»… Foto: Gro Saugerud (c)

test-13

…. som dette…. Tobias har tegnet og gjort seg flid med utseende….

Hundene ble testet i sosialitet, førervillighet (mangler et godt ”norskt” ord… samarbeidsvillig kan være et bedre… ) og ble testet med den berømte kjelken. Eierne skulle på forhånd beskrive sin hund innenfor følgende kategorier

A: Førervillig og selvsikker

B: Førervillig og usikker

C: Ikke førervillig og usikker

D: Ikke førervillig og Selvsikker

Ved kursslutt skulle de andre komme med sin vurdering og se om inntrykket var sammenfallende med eiers.

Et av temaene var den sosiale atferden. Sosial redsel er en av de få tingene som har høy arvbarhet (45%) og er en sterk genetisk komponent. Med tanke på at HD vektlegges mye i avl, har HD faktisk lavere arvbarhet enn sosial redsel – og antageligvis mindre innflytelse på hunden. Dette er et tankekors. Særlig med tanke på at det finnes mange redde hunder der ute…

test-6

Sånne kjelker kan være veldig skumle. Men etter en liten kartlegging viste det seg at den ikke var så farlig…   Foto: Gro Saugerud (c)

Vi oppfatter og beskriver hunder ofte som veldig sosiale. Men forskning viser noe annet.

Hvor sosiale er egentlig hunder?

Det er viktig å skille om hunden selv tar kontakt (med fremmede) eller om den besvarer kontakt. Det minst vanlige er at hunden tar kontakt , men vanlig at den besvarer kontakt. For de som jobber med ”omsorsghunder” i institusjoner, er dette særlig viktig å kartlegge og finne hunder som vil gå fram til fremmede – utover bare av nysgjerrighet!

Hundene skulle også testes med den berømte ”kjelken” og her skulle vi få observere atferd.

Atferd hos alle dyr er vanskelig – hund er enda vanskeligere.

test-11

Foto: Gro Saugerud (c)

Mye av grunnen til dette er interaksjonen mellom mennesket og hund ved at de kan utvikle atferd de kan ha fått gevinst på (lært). Et eksempel på dette kan være at hvis hunden blir redd, så biter og river den i båndet for da får den klapp, blir løftet opp eller en annen gevinst….

 

Eller om man blir litt redd kan man jo alltids løfte beinet og tisse litt også….                          Foto: Gro Saugerud (c)

Jeg kunne ha skrevet side opp og side ned og notatblokka mi er full av Highlights. Tilbakemeldingene fra deltagerne var veldig bra og flere har allerede etterspurt flere kurs og instruktørutdanninger. På kursene er jeg er en blanding av arrangør, kokk, servitør, deltager og fotograf – og gleder meg allerede til del 2 i 2017 for å fylle notatbøkene enda mer, steke flere vafler, koke mer kaffe og gjøre det koselig for de som kommer av samme grunn som jeg arrangerer; å få lære mer om hund!

test-8

Noen ganger kan man blåse seg opp som en ballong… Foto: Gro Saugerud (c)

Det er veldig koselig når en kursdeltager spontant sier; det er alltid så koselig på kursene du arrangerer, Gro! Hjemmebakst og alt mulig . Klart man skal skjemme bort deltagere som kommer hit til Hundesenteret! Levende lys, kaffe, te og varme vafler. Det er det minste vi kan tilby våre gjester!

Vi planlegger nå for 2017 og Tobias kommer tilbake i flere omganger. Det er bare å ønske dere velkommen på kurs! Kunnskap er ferskvare og ferskere enn dette blir det ikke!

test-3

Det er ikke sikkert alle gleder seg til flere tester, Skumle saker kan få både ragg og ører til å stå rett til værs….. Foto: Gro Saugerud (c)

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: