Fotodager blant proffene – og en 7-åring med hjerte for dyra

fotokurs-22

Foto: Inger Johanne Indset

For 5 år siden møtte jeg Tom Schandy og Baard Næss. Tom er en fantastisk naturfotograf, forfatter (utgitt rundt 35 bøker og magasinet Natur& Foto) og biolog. Baard Næss er naturfotograf og reklamefotograf. I 2005 ble han Norgesmester i naturfoto, han har gitt ut en rekke bøker, lagd naturprogram for NRK og drifter magasinet Natur & Foto sammen med Tom.

Jeg føler meg veldig heldig og priviligert som er blitt kjent med to flotte og inspirerende personer…

og det er en stor glede å få være guide igjen på fotokurset som de arrangerer for 5. året på Langedrag!

forside_5_2016

Denne helgen ble full av nye bekjentskaper, flotte dyreopplvelser – og en 7 – åring som pratet seg rett inn i hjertet mitt….

I løpet av noen få timer, har nesten 300 likt innlegget på face og flere har delt det. Jeg deler den oså her i bloggen. For jeg måtte jo bare skrive ned historien! Jeg ble jo sjarmert helt i senk!!!

En gjeng med trivelige hobbyfotografer inntok fjellet fredag kveld. Min jobb var å være vertskap, sørge for alt det praktiske, guide, holde foredrag om atferd og muligheter for blinkskudd rent atferdsmessig. Tom og Baard sørget for det faglige, god stemning og holde styr på blender, lukker, ISO, folk, fe og LYSET!

Det er jo med et visst antall nerver en fremfører foredrag med eksempelbilder man selv har tatt. Spesielt nå to av de fremste naturfotgrafene vi har her i landet, sitter i rommet…

I tillegg sitter rundt 20 hobbyfotografer – som er rågode – og hører. Og ser. Men det var ikke noe annet å gjøre enn å tråkke til og dele de bildene jeg tenkte kunne vise hvilke atferder man kan lete etter i dyrehegnene.

Bildevisning med nerver i helspenn…..         Foto: Gro Saugerud 

Ekstra koselig var det å få tilbakemelding fra proffene…(Jeg skriver dette med et snev av stolthet. Ikke bare et snev egentlig…. Jeg ble faktisk kjempestolt; da Baard og Tom kom bort og gav meg kompliment for bildene mine! Jeg har ikke turt å si det før nå; men jeg måtte nesten klype meg selv i armen for å være sikker på at det var sant! Tom og Baard inspirerer meg så sinnsykt, – så dette var dagens Lykkesprengfølelse!!!!)

_dsc0408

Gaupeunge og kjøttmeis…. (For ordens skyld; fuglen var allerede død da gaupa fikk den)

Jeg hadde med meg kameraet inn i hegnet. Det er ikke pri 1 å ta bilder for min del, men jeg mååååå bare snike til meg ett og annet av mine favoritter… gaupeungene… Søndag greide jeg å miste batteriet – så da ble det noen snikminutter etter guiding for å få noen bilder av de voksne også.

Det var da jeg traff min lille Drømmemann for dagen…

En 7-åring som hadde et stort hjerte for dyra og en stor interesse for gaupene. Jeg hadde jo tid til å snakke med han og det var en berikelse jeg ikke ville vært foruten. Som en avslutning til den lille stemingsrapporten, vil jeg dele samtalen jeg hadde med gutten fra Nøtterøy:

_dsc0334

Foto: Gro Saugerud

Vi hadde altså hatt en super fototur hvor jeg guidet en gjeng fra Natur & Foto inn til de voksne gaupene. Jeg ble sittende sammen med 5 av gaupene for å ta noen bilder; siden jeg hadde klart å «miste» batteriet i fotobagen før guidingen. Jeg bare MÅTTE ha noen bilder før jeg gikk ut av hegnet for å fortsette dagen.

Utenfor hegnet sto en 7-åring som hadde – som sitt største ønske – å se gaupene. Han kunne veldig mye om gauper og det viste seg at han hadde akkurat lært om rovdyr på skolen. Han kunne fortelle at han egentlig ville lært mer om mår; men så hadde kompisen hans valgt mår. Og dermed valgte han gaupe (ikke så dumt valg vil jeg si )

Han startet med å fortelle at gaupa ikke spiste mennesker. Og det gjorde ikke bjørnen heller. Hvis den ikke ble redd. Hannbjørnen spiste riktignok sine egne unger, men han visste ikke hvorfor det… Men ulven spiste mennesker, sa han. Men da måtte jeg gå inn med litt faktaopplysninger og han parerte raskt med å si at «i eventyrene gjør de det…» (så takk til eventyrene som driver med vranglære… hmfr! )

Han kunne fortelle at han kunne se forskjell på gaupe og tiger. Jammen det er bra, svarte jeg. «Ja, for er du i Afrika og ser en gaupe – DA er du gæ`ærnt land altså. Sa han.

Det stoppet ikke der…

Jeg fortalte litt om gaupene som vi hadde og om ungene som var i det andre hegnet. Vi hadde en lang samtale om dyr og alt han tenkte på og plutselig spør han; «legger gaupa egg eller føder den levende unger?» . Jeg fortalte at den fødte levende unger og han kunne da fortelle at DA var det et pattedyr. Akkurat som mennesket. Jeg fortalte at ungene til gaupa ikke kunne se eller høre før de var nesten to uker. Og da ble det stille en stund. Men bare en liten stund… akkurat som han tenkte seg litt om. Så sa han: «lillebroren min åpnet øynene sine for første gang i et middagsselskap» Jaha – sa jeg. Hvor gammel var han da? «Rundt 3 uker, tror jeg». Svarte 7-åringen :-).

Jeg kunne ha pratet med den gutten enda lenger. Han hadde sjarm til karakter 10!

Du kan få jobb som guide her du vettu, sa jeg. Når du blir voksen. «Jeg har sterke hender» sa han. «Så sterke hender at jeg kan være snill med gaupa». Jeg vet ikke helt hva han tenkte på, men jeg tror han gjerne ville passe godt på dem….

Siden vi var så godt i siget, lot jeg han fortelle alt han visste om gaupa til en gruppe på 10 voksne som sto og hørte på. Han guidet nesten bedre enn jeg selv hadde gjort og husket hver eneste faktasetning han hadde fått gjennom samtalen. Han avsluttet guidingen med å fortelle at gaupe likte å svømme. Men det gjorde ikke katter. Og at de likte å svømme fordi de ikke brydde seg om hvordan de så ut på håret etterpå. Og at de ikke trengte håndkle, fordi de var dyr…..

En stolt mamma takket, jeg fikk masse å smile over, en liten gutt fikk drømmen oppfyllt – og en gruppe med besøkende lærte veldig mye om gauper :-).

_dsc0489

Iben i tretoppen. Foto: Gro Saugerud

Denne helgen har vært fantastisk – på alle måter.

Kanskje ikke for Karina som falt av hesten (Huldra) som yret seg litt vel opp med Divanykker da hun skulle galopperer til ære for fotografene – i nysnø – og tok actionjobben litt vel alvorlig. Bukk og sprett og en rytter i bakken, var ikke helt det vi hadde håpet på. I alle fall ikke det siste… Men ingen kan klage over fjellet som viste seg fra godsiden, ulver, gauper, rev og alle andre dyr som var på tilbudssida med god oppførsel og et naturlig vakkert utseende… Jeg gleder meg allerede til neste besøk!

ridetur-karina

Foto: Gro Saugerud

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: