Nyttårsraketter – til glede og til besvær…

nytaar

Foto hentet fra Google

Vi går snart inn i en tid som for mange hunder er, eller kan bli, traumatiske. Jeg tenker på nyttår. Flere har startet «kampanjer» hvor man ønsker å forby raketter totalt – eller i det minste – forby private oppskytinger. Grunnen til slike tiltak er dyrevelferdsmessige hensyn. Ikke bare for våre hunder, men også andre dyr som belastes av fyrverkeri. Noen hundeskoler har faktisk laget arrangementer på Nyttårsaften beregnet på redde hunder. Der kan man komme til skjermede områder og feire uten at hundene hører rakettene!

fyrverkeri

Foto hentet fra Google

Hvor redd hunder er for fyrverkeri varierer. Noen vil kunne fortelle at hundene elsker å være med ut under rakettoppskyting. Andre har erfaringer som tilsier at hunden reagerer lenge før nyttårsaften er et faktum – og kan med reagere frykt og usikkerhet allerede når julefeiringen begynner. De fleste befinnes seg et sted midt i mellom.

Hunden kan reagere forskjellig og vise redsel på mange måter. Noen søker støtte hos eier (vil ligge tett, hopper opp på fanget, hopper opp, skraper), andre legger seg på et skjermet sted i huset (i kjeller, under sengen, i buret etc) , noen piper, peser, skjelver, noen får nærmere panikk og vil forsøke å komme seg ut, ødelegge inventar, gjøre fra seg, stikke av mm.

41447

Foto hentet fra Google

Mange har valper og denne nyttårsaften vil bli hundens første. Det kan være lurt å forebygge problemer. Og alle helst; unngå at hunden blir skremt.

Det finnes CD som kan spille lyd av skudd – og lyder av fyrverkeri. Denne kan spilles av hver dag med økende volum etterhvert som man kommer lenger ut i prosessen. DAP i form av halsbånd, spray eller å plugge beholderen i stikkontakten, kan være en hjelp for noen.

Link til CD her…

Lyder kan du høre her…

111274lrg_sounds_scary

Det viktigste er kanskje at man ikke tar med valpen / hunden ut på nyttårsaften, lar den sitte i bilen alene / være hjemme alene eller overlatt til seg selv under nyttårsfeiringen. For hunder som allerede er redde, kan løsningen være å dope den ned (i samarbeid med veterinær) eller ikke eksponere den for lyden (noen reiser til fjells eller andre steder hvor det ikke skytes raketter).

øreklokkerhund

Foto hentet fra Google

Jeg har hatt hunder som har vært redde og jeg har hatt hunder som ikke lar seg affisere.  Dette er mine generelle råd:

  • Jeg er forsiktig med å gå tur med hundene i boligområder (eller ha de ute i hagen) i tiden før nyttår.  Mange sender opp raketter før midnatt på Nyttårsaften, andre sender opp raketter i romjula eller dagene etter nyttår.
  • På Nyttårsaften lufter jeg hundene godt tidlig på dagen og unngår å ta de ut fra ettermiddagen og utover kvelden.
  • Jeg sørger for at jeg har på høyere lyd på radio / lydanlegg for å kamuflere lyden utenfra.  De gangene jeg har hatt hunder som er redde, har jeg også trukket for gardinene slik at den unngår å se lysglimtene fra rakettene.
  • Jeg går ALDRI fra hundene på nyttårsaften.

Den største utfordringen er at rakettene ikke bare skytes opp på Nyttårsaften.  Jeg er redd for at det fyres av raketter uten at jeg er forberedt på det og dette kan ødelegge hundene mine for livet. På nyttårsaften klarer man som regel å sette inn tiltak slik at hunden er skjermet fra lydene av fyrverkeri, men det som plager de aller fleste er de utforutsigbare smellene som kommer i dagene før og etter nyttårsaften.

Vær så snill: Ikke skyt opp raketter før og etter nyttårsaften. Vi er ikke forberedt og hunden / dyret kan få traumer for livet. For mange av oss som har konkurranse / yrkeshunder, kan det bli avgjørende for hundens bruksmuligheter for framtiden. Det er også et spørsmål om det generelle dyrevelferdet.

Jeg skal ikke være noen gledesdreper og nyter gjerne flotte raketter på Nyttårsaften. Men mye hadde vært gjort om det var forutsigbart og at ingen avfyrte raketter før kl 18 og etter kl 02. Se regler her…

Godt nyttår!

godjul

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: