Internasjonal treningssamling med SWDI

_DSC2496

Lykke – en allsidig hund som trenes i jakt, søk og lydighet. 

Foto: Gro Saugerud

Jeg har virkelig sett fram til 4 dager med søksarbeid fra morgen til kveld! Hundesenteret har jo hatt en rekke samlinger og kurs med SWDI siden 2015 og vi har vært i Sverige ved flere anledninger for å trene våre egne hunder og utvikle vår egen kompetanse. Denne uken arrangerte SWDI et internasjonalt kurs med en gruppe meget erfarne hundeførere fra forskjellige deler av verden. Det var kamerahundeførere, angrepshundeførere. Søkshundeførere og patruljehundeførere fra bla svensk og norsk politi, GSG9, SEK, Kanadiske antiterroristenheten, JTF2, svensk og norske forsvaret og forskere fra Tyskland og Estland.

Av sikkerhetsgrunner vil denne bloggen være litt sparsom med bilder og detaljer rundt trening, men å møte denne buketten med kompetanse, er verdt hver mil, time og minutt som blir brukt!

Alle jeg møtte imponerte! Jeg ble godt kjent med en av hovedinstruktørene hos Canadas primære antiterrorstyrke JTF2. Han har vært politihundefører i 20 år og gjennom dagens og kveldens samtaler viste han at han ligger i frontlinjen når det gjelder trening og operativt arbeid med tjenestehunder. Det er interessant å diskutere med noen som har noen år på tidsaksen og som har et før – og – nå – perspektiv på treningen. Vi her i Norge tror nok at vi sitter på fasiten og at vi er langt framme i forhold til alle andre, men ute i verden finnes det en enorm kompetanse som jeg følger meg privilegert å få møte!

kursbilde-3

Foto: Tobias Gustavsson

Jeg har trent sammen med de fleste siden vi rullerte i grupper gjennom kursuken. Jeg trente blant annet sammen med han som er ansvarlig instruktør hos Spezialeinsatzkommando. En trivelig og flott fyr som virkelig har fått til endringer i hundetreningen i sin etat. Han holdt foredrag om slipp-trening (bitearbeid), omdirigert aggresjon og det å få hundene absolutt stille og fokuserte under angrepstrening / arbeid. Man kan trygt påstå at deres trening er så langt fra tradisjonell skyddshundtrening som man kan komme. Og resultatet taler for seg…

kursbilde-2

Foto: Tobias Gustavsson

En utrolig morsom og inspirerende uke er over. Jeg fikk med meg 4 av 7 dager siden jeg selv skulle holde søkskurs i Tromsø, men de 4 dagene var helt rå! Rundt 20 personer deltok og gruppen imponerte med en erfaring det kan være vanskelig å måle seg med og en kompetanse høyere enn himmelen.

kursbilde-5-jonas

Foto: Jonas Riise Johansen

Når man trener med folk på dette nivået, så er de forholdsvis avslappede og prestisjeløse. De er så gode at det ikke lenger er behov for å bevise noe. I stedet ble det fruktbare diskusjoner med fokus på den beste løsningen for de problemene vi har i søket. Det eneste målet var å finne en effektiv og riktig løsning uten behov for å vinne diskusjonen eller å være den som har rett.

kursbilde-9

I april reiser jeg tilbake til Sverige for mer påfyll og i mellomtiden kommer SWDI i flere omganger for seminarer, spor – og søkskurs.

Takk til alle som gir meg påfyll, inspirerer og deler erfaringer! Noe mer er det vel ikke å si 🙂

Legg igjen en kommentar