Jeg opplever mye i Wolf Park!

Bilde

Dharma uler

Dagene går og jeg har opplevd mye og truffet mange mennesker som jeg ikke ville vært foruten. I forrige blogg kunngjorde jeg at jeg min reise ville avsluttes en uke før planlagt tid. Det er ingen dramatikk i det – jeg har bare opplevd det jeg kan her nå og jeg benytter meg heller av ferie hjemme og sammen med ”mine”. Tiden er dyrebar for meg og sommeren byr på mye flott i Drammen også!

Jeg jobber i en av de flotteste parkene jeg vet om! Så jeg lengter faktisk tilbake til jobben min også! Å reise bort, gjør jo at en ser litt klarere hva en har hjemme. Så jeg er uendelig takknemlig for at jeg har den jobben jeg har!

Alle her på stedet har sett filmen om Langedrag. Og de er så fasinert! De lurer faktisk på hva jeg gjør her – når jeg jobber på en så flott sted selv! Men jeg har lært mye her også. De siste dagene har jeg assistert under ulve – og reve research.  Ulvene testes for kognitive egenskaper som om de kan skille større kvantum fra mindre. Foreløpig ser det ikke ute til at ulver verken kan telle eller bryr seg om mest eller minst. De vil helst ikke jobbe i det hele tatt og de sluker mat på lykke og fromme.

Bilde

Revene testes for sosial tilknytning og revene utvikler seg fort! Fra en dag til en annen, er det store forandringer – selv om Gypsum måtte testes en gang til fordi han sovnet midt i testen. Det er ikke lett å holde seg våken når man bare er 21 dager gammel…

De to siste dagene har jeg hatt masse ulvetid. Jeg har filmet for hun som forsker her og vært sammen med ulvene inne i hegnet. Den gamle ulven her; Shetan, er friskmeldt og har fått flyttet tilbake til sitt opprinnelige hegn. Han er gammel og skranglete, men lever ut sin alderdom under en stor eik ( eik hørtes flott ut, men jeg vet ikke hva slags tre det er. Eik – mest for stemningens skyld) og koser seg i skyggen.

Jeg har hatt et møte med daglig leder på stedet. Hun har bedt meg komme med meninger om hva jeg synes er bra og hva som kan forbedres. Så jeg har gitt noen tips om hva jeg tenker kan være mulige aktiviteter som kan gi økt omsetning. Og dette har falt i god jord! De andre i staben kom bort i dag og var veldig glad for innspill og det ser ut som om noen av ideene kommer til å settes ut i livet! Jeg ble til og med forespurt om jeg kunne tenke meg å være ”ulvemamma” neste år – men det får tiden vise om jeg får til. Men jeg ble jo stolt da – for det er jo gøy og bli forespurt!

Bilde

Dharmas ulvegjesp

I morgen starter dagen tidlig med ulv, ulv og atter ulv. Jeg skal få enda mer opplæring i håndtering av ulv og enda mer rundt sosialisering av revene.  Jeg har huset for meg selv – de andre dro ut for å spise, men jeg synes de er deilig å ha noen timer i tomt hus. Jeg tenderer til å nærme meg usosial og burde skjerpe meg. Men når en har folk rundt seg 24/7 – ja da er det deilig å bare være seg, mac`n  og bloggen. Nyyyyter.

PSST! En ny bisonkalv er født og den er selvfølgelig helt nydelig! Bare se:

Bilde

.

Notis

Ulvekos og Dyreparkbesøk i Lafayette

Bilde

Ayla

Dagen startet bra! Inn til ulver , kos, klapp og foto.  Hilste på en ulv jeg ikke har vært inne hos før. Hun heter Ayla og går i et hegn for seg selv. Hun er reservert og jeg lot henne bare bruke sin egen tid. Hun virket ikke veldig tilgjengelig, så jeg koste meg mest med å ta bilder. Og da så det ut som om hun hadde det bra også. Vi tar steg for steg og kanskje i løpet av de neste ukene, vil Ayla bli tryggere og mer sosial. Det er ikke så ofte de tar inn folk til henne, men det er spennende å jobbe med dyras emosjoner og føle hvordan de tar det. Dr. Eric Klinghammer (som bygde opp WP) sa i sin tid;  You need to see the world through the eyes of the animal. Det kalte han etologi.

Godbitfanging var dagens lek og da var det på med motor og hurtigfotografering for å fange øyeblikket:

Bilde

 Bilde

Fiona ble også besøkt i dag. Hun er 1 år og barnslig og sosial. Det er lett å elske disse dyra! Men alt er på ulvens premisser. Stemning og toleranse for berøring kan skifte fort og situasjoner kan fort utvikle seg. Derfor er de nøye på sikkerhet, opplæring og dyras signaler og har utviklet gode strategier for å avlede og distrahere hvis noe skulle bygge seg opp. Så langt har jeg bare positive opplevelser med dem, men en type som Ayla minner om balansegangen.

Bilde

Ulvekyss av Fiona

Jeg besøkte Columbian Park Zoo i dag i Lafayette. En utrolig hyggelig dyrepasser ved navn Noah (nei – han hadde verken båt eller ark…) tok i mot meg og jeg fikk 1 ½ times privat guiding i parken.

Bilde

Det er en liten Dyrepark som eies av Lafayette. Det er gratis å komme inn og det var en idyllisk, liten perle. Parken har vært drevet siden 1908, men ble stengt i 2004 for total renovering. I 2007 åpnet den igjen. Denne gangen med andre dyr, større plass og flotte fasiliteter. De har to flotte undervisningsrom hvor skoleklasser kommer inn for å høre foredrag om en rekke temaer. De har interaktive spill og dyr som er trent til å være ”undervisningsdyr”.  Rommene er booket langt utover  året og barnebursdager som kan feires her er også fullbooket – ofte 3-4 selskaper hver helg.

Bilde

En skikkelig blid lama….

Jeg fikk komme bak kulissene og fikk hilse på noen virkelig artige hunder; New Guniea singing Dogs. Dette er ferale hunder som ser ut som Shiba Inu og høres mest ut som Basenji.

Bilde

New Guniea Singing Dog

Jeg fikk også hilse på en Galapagos skilpadde på 125 kg. Som var 63 år. De kan bli 120 år, så hun var kun en middelaldrende dame.  Vi gikk inn i et sommerfuglhus, men siden det  var litt for kaldt enda, var det kun noen sommerfugler der. Vakre planter og nydelig belysning gjorde huset til en liten idyll.

Bilde

Bilde

Geiter, kaniner, høner, lama og hest tuslet rundt i avdelingen som lå innunder kategoriene ”domestiserte dyr”. Otere svømte rundt i et lite basseng som var designet slik at vi kunne se hvordan de beveget seg i vann og se svømmeferdighetene. Fugler i forskjellige farger og fasonger, reptiler og aper, maursluker og dovendyr – mange fremmede arter som jeg ikke har sett på nært hold tidligere.  Kjempemorsomt å være med inn til dyra og en veldig VIP – følelse å få spesialomvisning lenge! Bilde

Pizzatid og litt avslapning før jeg ble hentet tilbake til WP. Peggy (som var gift med Eric Klinghammer) hentet meg og vi hadde en kjempehyggelig samtale på veien hjem. Det viste seg at hun drev med hundetrening og dro på hjemmebesøk til de som hadde problemer med hundene sine. Firmaet hun driver heter Courteous Canines og hun har holdt på med dette i 20 år – selv om hun nå driver mest med administrasjon av parken.

Mye spennende mennesker å snakke med. De to siste ”inters” har ankommet parken og det blir ingen nye nå før jeg reiser i midten av juni. Jeg har rommet mitt helt for meg selv og det er luksus å ha enerom hele perioden! I Afrika delte jeg rom med 4 andre og vi var totalt 15 som delte bad. Så dette er luksus å regne.  Flere opplevelser kommer – og flere blogger deles. Ulvene hilser fra USA!

Notis