Blogg 4. Saga`n om Saga: Apport!

Saga er et naturtalent når det kommer til apport – og reklame…

Vi har tatt en tur på hytta. Et par fridager midt i uka gjør seg best til fjells – da finner jeg roen og må la 1000 ting hjemme stå på vent. Jeg blir litt strengere med meg selv på hytta og når det kommer til «å svare på mail så fort jeg kan» – nå lar jeg de få ligge litt og så tar jeg det når jeg er ferdig med å slappe av… 

Slappe av gjør jeg når jeg kan ta med hundene mine, kamera, noen apporter og rusle rundt på tur. Det er litt snø i fjellet. Akkurat passe så jeg kan gå på tur, akkurat passe så hundene kan base litt. Og akkurat passe til at jeg begynner å glede meg til jul! 

Saga er 4 måneder og frem til nå har jeg brukt lek som en bevisst vei frem mot kommende oppgaver. Ball-leken har flere fremtidige oppgaver; den skal primært være en superforsterker, men gjennom lek med ball har jeg også tenkt kommende apport. Ball er jo på sett og vis en regel-løs leke. Det gjør ingen ting om hun tygger, hvordan hun leverer, om hun ikke henter den eller om hun vil ha den for seg selv. Men gjennom denne leken kan jeg manipulerer henne i riktig retning for kommende dummie. Eller fugl.

I starten var hun ikke så interessert i ball. Hun kunne tusle etter, men lot ofte vær å gripe. Hvis hun tok den, labbet hun ofte vekk fra meg og hvis hun kom til meg, slapp hun den ofte på veien. 

En dummie har jo en oppgave i kraft av å være en dummie. Vi har forventinger og regler knyttet til en dummie; den skal ikke tygges på, holdes stabilt, hun skal løpe til apporten, gripe, løfte, snu og returnere til meg og levere den. I det ligger det at hun ikke skal slippe før jeg ber henne om det. Når noe ( i dette tilfelle dummien) har en oppgave / en hensikt, så legger vi ofte til et sett med regler. Og her er det mange konflikter som starter når man trener en apportør. Jeg tror at våre forventninger, holdninger og krav til gjenstanden som brukes (dummien, fuglen, treapport), føres over på de krav jeg setter til den utrente hunden. 

Gjennom lek med ball har jeg fått frem atferdene jeg ønsker å ha som et fundament:  løp til ballen ( ikke etter), grip, løft, snu, hold fast (ingen tygging), intensitet ut til apporten og inn til meg – og lever den i hånden min. Alt dette fungerer med ball. I dag ville jeg teste; hvordan ser det ut med en dummie?

Jeg er i mål med Lykke for lengst – hun apporter til lands og til vanns!

Jeg tok med en passe stor valpedummie og rett og slett testet. Gjennom «testen» ville jeg se hva jeg har å bygge på.  Hva bor i henne nå? Hva skal jeg styrke? Hva skal jeg beholde? Hva skal jeg tone ned? Jeg har ikke satt på noe signal, så jeg måtte bare trigge hennes nysgjerrighet og så håpe at atferden gikk av seg selv. Og det gjorde det. God fart ut (avstand ca 5 meter), gripe (måtte bare finne ut av hvordan en sånn dings som ikke er rund skal få plass i munnen), løfte, løpe tilbake til meg og stoppe hos meg og få maaaasse skryt for innsatsen. Hun holdt den i munnen under hele belønningsseansen og jeg kunne ta den ut av munnen hennes med et «takk». 

Lykke og Saga

Lek er altså ikke bare lek. Det er kommende arbeidsoppgaver, kommende grunnferdigheter, relasjonsbygging, konfliktdempere, kravløse problemløsere og det kommende toppbelønninger. Det er faktisk det magiske nøkkelknippe som åpner hundens læringsdører og de kan være svært verdifulle hvis en og annen dør skulle gå i vranglås.

Jeg tror hun har gått en god skole. Hun har jo ligget ved bena mine når jeg jobber på mac`n  med alt som må gjøres med hundesenteret`. I det inngår selvfølgelig markedsføring og PR. Så hun passet på å holde apporten helt riktig i forhold til at det optimale skrytebilde kunne pryde førstebildet på bloggen! Naturtalent på det meste, denne spanielen her 🙂

Lykke synes at en tennisball er verdt en million….

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Linda
    okt 26, 2020 @ 12:55:16

    Så glad jeg ble for å finne denne bloggen og ikke minst podkasten!
    Etter å ha vokst opp med hund, hatt hund selv fra jeg var 25 (det er noen år siden), står jeg nå på venteliste for å få en engelsk springer spaniel. Rasen er ny for meg, men jeg leser det jeg finner av litteratur, og nå skal jeg også følge bloggen din.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: