Saga`n om Saga, del 2: 13 uker og full fres!

Saga som 9 uker gammel og på sin første sosiale samling; konfirmasjon
Ta en titt på denne 🙂

Saga er nå 13 uker og plutselig begynner ting å gå bedre. I går sa jeg egentlig det motsatte. Jeg kalte det for «helvetesalderen» siden hun var for ung til å ha noen kunnskap som var brukelig i hverdagen og gammel nok til å være mer aktiv (lengre i beina til at aktiviteten ble høyenergisk), krevde mindre søvn og behovene for fysisk og mental stimulering økte.  De to første ukene var jo ganske enkle siden hun sov, var liten (mindre), kortere i beina og ekstremt uselvstendig. De 3 neste litt mer utfordrende. 

Men ting kan fort bli bedre. Faktisk over natta. Og valpen kan gå fra terningkast 1 til 6 på kort tid. Det er mye som skal på plass og det er egentlig et utømmelig behov for trening. Valper skal sosialiseres med alt som har puls (og som hun skal forholde seg til i framtida), de skal miljøtrenes (så ingenting blir skummelt og alt er bare trygt og godt), de skal lære å lære, de skal lære det jeg har bruk for, vi skal utvikle belønninger og jeg skal lære henne å jobbe for å oppnå dem. Hun skal lære hvordan lek lekes så vi ikke får konflikter i belønningen (at hun ikke vil slippe leken, at hun ikke har godbitmanerer, at hun lærer hvilke belønninger hun skal få og når hun kan få ta dem osv). Alt dette skal skje i løpet av døgnets våkentid og rekkes mellom hverdagen og livets sysler. 

Fra bytur for et par uker siden

Jeg har trent hunder i 40 år. Jeg lever alene i huset selv om både kjæresten og eldre barn er involvert i livet hennes. Og hushunden Lykke. Og moren min (som faktisk frem til nå har vært veldig flink til å følge valpereglene som er satt og faktisk bidrar til å lære valpen til å bli flink). Hvorfor jeg nevner moren min, er fordi hun går inn i som eksempelets makt om at voksenopplæring er noe av det vanskelige (vanskeligste) i hundetrening. De som går på kurs hos meg får historien om moren min og hennes bidrag til hundetrening av hundene mine. Den er fortalt med masse kjærlighet og humor og de fleste som hører den, kjenner seg godt igjen…

Jeg har tilrettelagt liv for hundehold, inngjerdet tomt, treningsanlegg på 1200 kvm og masse venner med hunder som blir og er hennes hundevenner. Jeg har tid, treningsplan og gjennomføringsevne. Jeg vet hvor jeg skal og vet sånn nogenlunde hvordan jeg kommer dit. Nå som jeg har (en aktiv) valp, tenker jeg på de jeg har på valpekurs som ikke har hatt hund før, har ett eller flere barn og et liv som er litt mindre fleksibelt enn mitt….

Jeg tenker at det må være en sjokkartet opplevelse når man tror man kjøper en valp og ender opp med en variant av Tyrannosaurus Rex, Piraja og hund…. Det er armer og bein og tenner. Det er tidlig opp, sent i seng, våkenetter, nye lyder, valp på bordet, i sofa, i buksebeinet og tenner som gnager på det meste. Men dere; det blir bedre ganske fort hvis man trener inn smarte grunnferdigheter og lærer konseptene om hundetrening. Det billigste er å kjøpe valpen – uansett hvor mye den kostet. Nå kommer utgiftene; til kurs! Valpekurs er bare en nødvendig start. Så tidlig som mulig! Så kommer resten! Hva resten er, er opp til hver og en. Men hold flyten og bli med på videre valp, belønningskurs, sosialiserng, spesialkurs / fordypningskurs for den kommende hundesporten du vil drive (jakt, lydighet, agility etc). Vær i forkant av kunnskapen du trenger så du ikke alltid er på etterskudd av hva du burde ha gjort… Hunden utvikler seg hele tiden og lærer i ett sett. Både det du vil at den skal gjøre – og det du ikke vil.

Læring er et tog som ikke nødvendigvis går på skinner og som dundrer i vei uansett om vi står på perrongen eller ikke….

Vi har jo noen rare pedagogiske konsepter når det kommer til hundekurs. Vi tar på oss jobben å lære bort noe til noen som ikke kan noe slik at de skal lære bort det de ikke kan til noen som heller ikke kan det… Prøv det på en rideskole…. Sett en utrent rytter på en utrent hest og se hvordan det går.

Fra januar vil vi gjøre noen endringer på kursene våre – rett og slett fordi jeg har fått noen nye ideer som deltagerne våre vil nyte godt av. En av ideene skal tas allerede i bruk på neste kurs. Nå er jo alt ferskt (det er litt over 6 år siden jeg hadde valp sist) og jeg ser at det er en del ting som er smart å gjøre og som jeg hadde glemt at jeg gjorde… Noe har man bare i «ryggmargen» og det blir en form for taus og ubevisst kunnskap. Nå skriver jeg opp alt jeg gjør og er på en form for «frem fra glemselen – reise». Og det vil våre kursdeltagere nyte godt av!

For å oppdatere hva hun nå kan:

Chintarget med omvendt lokking og godt trykk i hånden

Hun begynner plutselig å tilby å legge seg inne og forstår belønningskonseptet bedre!

Hun sover ved bena mine når jeg har kontortid (stedenfor å bite i teppet, ledninger, løpe rundt, hoppe opp på meg, tulle med Lykke, hente ved i vedkurven)

Hun er helt komfortabel med å være i dobbeltburet bak i bilen

Jeg har satt på signalet på «sitt»

Vi jobber med bli-posisjon i sitt og dekk

Hun blir bedre til å legge seg, men ikke god nok til at signalet sette på enda.

Vi jobber med forkunnskaper til apportering

Hun søket opp begge hender når vi jobber håndtarget og vi jobber med frysposisjon i hånda (her har vi fått på en tilleggatferd; slikking. Så den må finjusteres litt)

Hun begynner å bli flink til belønningssignalene

Vi får flere belønninger å spille på

Selvbeherskelse og godbitmanerer

Innkalling går fortsatt veldig bra

Hun kan være ute i hagen sammen med Lykke uten at jeg er sammen med henne.

Være rolig på fanget når jeg løfter henne opp ( selv om hun egentlig er full av maur og lopper i blodet, mark i rumpa og uro i kroppen)

Hun er nesten renslig

Hun går i trapper

Hun ligger i bur om natten og buret er nå på vei ut av soverommet. Hun flyttes sakte men sikkert lenger og lenger ut mot gangen og etterhvert skal hun sove sammen med Lykke og ikke oss.

Dette er våre «minefelt» ; det som er vanskelig:

Alene inne i huset (alene i den forstand at hun ikke ser meg, men at jeg fortsatt er i huset)

Gå pent i bånd (nå må jeg passe meg siden hun har gått fint helt frem til nå. Nå må jeg ikke bli lat og la henne ture frem! Dette skriver jeg som en påminnelse mest til meg selv…)

Fortsette sosialisering siden hun kan være litt forsiktig med hunder og myk i sin kontakt med mennesker.

Miljøtrening til alle døgnets tider (mørket er litt skummelt).

Saga`n om Saga fortsetter og 2 blogger er skrevet på 5 uker. Snart kommer Podcasten som gir deg mange tips og råd og hvor vi forteller om hvordan det er å ha valpen i huset! Følg med på Voffordet? Vi kommer snart med nye epiosder (hør gjerne på de 10 som allerede ligger ute – du finner dem på Spotify!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: