Hagefest for valper!

I dag har vi arrangert Hagefest for valper! 16 valper boltret seg i flotte omgivelser på Hurumlandet! Jeg er veldig glad for at alle valpene fikk minst èn lekekompis! For det er en utfordring når man arrangerer slipp av valper; det å finne kompiser til alle.

Den hvite fare lurer….

Vi arrangerer slipp for valper helt opp til 6 mnd. Og det betyr jo at noen vil jo være unge (sånn som min valp som er ca 9 uker) og til de som er 6 mnd og litt mer ferdig i hode og kropp (men fortsatt veldig uferdig). Noen er små av rase og andre er store. Og en ung, stor rase kan være like vanskelig å finne match til som en eldre valp av liten rase.  5 av 8 fra Saga sitt kull kom på hagefesten og dermed var de jo sikret kompiser. Men hadde Saga kommet «alene», så hadde vi ikke hatt noen kompis til henne i dag – rett og slett fordi hun er liten, ung og sosialt litt forsiktig. 

En trygg kompis er bra å ha

Jeg har holdt på med valpeslipp i 30 år. Jeg er 100 % for at valper skal ha lekekompiser og sosialiserer seg. Men det er en kunst å finne de rette forholdene. Men den kunsten er det viktig å beherske. De skal matche både fysisk og mentalt og størrelse vil også komme inn som noe som må hensyntas. 

Du har et ansvar for at din valp opplever de sosiale møtene som trygge og gode og du har et ansvar for at andre som hilser på din hund, opplever det samme. Dårlige opplevelser kan sette store avtrykk og gi skade for fremtidig tillit til andre hunder. Og det er ikke bare at valpen blir tatt av andre hunder som er farlig, men også en hund som hilser for voldsomt / jager og er «too mutch» kan skremme valpene og gi varige mèn. 

Valper har aldri godt av å «bli tatt» eller herjet med. Jeg hører stadig setningen «det har den så godt av atte» og det henvises da til at valpen «knøvles», lekes for hardt med og blir herjet med. 

Du må lære hvordan en hunds «ja» eller «nei» til sosiale interaksjoner ser ut. Og hvis den sier «nei», så skal det respekteres – både av deg som eier og den som har en hund som vil hilse på. 

På valpeslippene så lærer man jo nettopp dette. Og vi justerer gruppene så fort vi oppdager at det ikke er klaff. Skulle man komme på slipp hos oss og vi ikke har en hund (valp) som passer, så ikke bli skuffet og lei deg. Det er bedre at valpen får sitte i gruppa, se på de andre, være rolig sammen med deg og føle seg trygg (eller kanskje den er for oppspilt og bare trenger trening i å være rolig blant andre). Det er også sosialisering. Og GULL verdt! Bare det å få gå i terreng, være på en ukjent plass, bade i en sølepytt, snuse inn nye lukter er berikende for utviklingen.

Og det kan jo fort dukke opp andre ting på slippet også…. Som en bjørn…… Selv om det kanskje ikke hadde vært de helt optimale forholdene…

Og jeg som trodde sikkert at det kanskje var en …. BJØRN!!!!!

Men så var det bare en Nuffe….

I dag har jeg fått trent Saga på mange nyttige ting. Hun har blitt passet på og håndtert av andre (siden jeg har vært med på tur med alle gruppene), hun har trent på å være trygg i bilen / buret (sammen med to andre søsken, men også alene), hun har lekt med sine søsken og fått en tur med mor Humla og bestefar Sheriff (de er bare 9 uker og for små til å bli introdusert for nye valper siden de var noen uker eldre), hun har trent på å vente i bil, sove i bil, kjøre bil til og fra (1 time hver vei) – så dagen har vært super! Og selv om hun ikke hadde fått lekt med noen, så hadde alt det andre hun har vært med på vært så verdifullt, at jeg hadde vært kjempefornøyd med treningen! 

Flere hagefester kommer! 

Og er du en hundeskole som vil lære om «valpeslipp», så ta kontakt! Jeg kjører gjerne kurs i det optimale slippet, valpens språk og behov og organisering av hagefester! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: