Du skal ikke tåle så inderlig vel….

fra bølle

Foto: Fra internett / NRK

Jeg kjenner ikke Maren. Jeg kjenner ikke hundene i tv – serien. Jeg kjenner ikke eierene til hundene. Jeg kjenner ikke historikken.

Jeg har jobbet med hunder og eiere med store og små problemer. I omtrent 40 år (beklager hvis det oppleves som hersketeknikk) har jeg tilbragt det meste av tiden min blant hunder – og menneskene (som regel) bak hunden. Jeg har kommet til kort – og av og til langt. Vi har av og til fått til gode resultater. Og vi har av og til stått helt fast. Av og til får hundene nye hjem. Av og til er avlivning vår eneste løsning. Noen ganger blir de medisinert. Andre ganger trylles det frem løsninger som vi nesten ikke selv kan forstå. Jeg har sett tusenvis av hunder. Og like mange eiere. Og jeg har brukt tusenvis av kroner og timer på å tilegne meg kunnskap og prøve å forstå hva som er best; etisk, moralsk, metodevalg og hva som er best; for hund – og eier. 

fra bølle 2

Foto: fra internett

Jeg har fulgt med på noe av responsen på TV-serien «Fra bølle til bestevenn». Jeg har selvfølgelig også kikket på serien og etter all kritikken Maren får, så tenker jeg: Er det også noe galt med meg? Hvorfor reagerer jeg ikke på lik linje som en del av mine kollegaer og kaster forbannelse over både trener, deltagere og programmet? Jeg kan ikke si at dette er så ille. Jeg synes Maren gjør en god jobb på TV og at vi «belønningsbaserte trenere» også bør ha samme menneskesyn som dyresyn.… 

Noe som kjennetegner belønningsbasert trening er vi hele tiden fokuserer på det vi vil at hunden skal gjøre, ikke alt han ikke skal gjøre. Vi har et overordnet dyresyn der vi unngår straff og å påføre dyr ubehag, frykt, stress og det meste som er ubehagelig. Det ser ikke ut som vi har det samme menneskesynet…

Jeg kjenner et visst ubehag ved å stikke haken frem og mene noen annet enn den gemene hop. Vi vet jo at det finnes  konsekvenser innad i vårt kollegiale miljø, at dersom man hevder noe annet enn det de fleste er enig om at man skal mene og hevde – så risikerer man sitt gode navn og rykte, ryggene vendes og miljøet kan fort bli isende kaldt. 

Jeg sier ikke noe om metodevalgene Maren tar. Verken på den ene eller andre måten. Til det vet jeg altfor lite. Og i denne sammenhengen betyr det heller ikke så mye. Det jeg vil til livs, er at vi må slutte å være slemme mot hverandre. Det er opplest og vedtatt at vi ikke skal være slemme mot dyr. Men heller ikke mot våre kollegaer! Jeg har lest at enkelte sier; Dette er det verste jeg har sett!!! Det kan jeg si med hånden på hjertet; Det er det ikke!

Hvis dette er det verste du har sett, så må du se mer! Se mot andre miljøer. Se mot andre arter som trenes. Eller gå en tur på skauen og møte på en hund som ikke kommer på innkalling….  Eller ta dere en tur på treninger og se hvordan enkelte trener inn apport…. Eller får hunden til å sitte eller være i ro når vilt får fart på seg. Eller grisen som ble kastet ut i en strikk i en fornøyelsespark i Kina. Uten at disse eksemplene nødvendigvis skal sidestilles. Eller en million andre eksempler som er langt verre enn å trampe i bakken og si nei. Eller å ta leken ut av munnen på en hund som ikke vil slippe – rett og slett fordi man malte seg inn i et hjørne og var fullstendig åpen på at en var veldig usikker på hvordan det skulle løses. 

fra bølle 3

Foto: Internett

Det står skrevet at vi altfor ofte ser splinten i andres øye, men ikke bjelken i vårt eget. Det sies at misunnelsen ofte er sterkere enn kjønnsdriften… Hva er det dette dreier seg om? Vi belønningsbaserte trenere straffer jo hele tiden – ved at hunden mister muligheten til å få belønningen den har lyst på (noe behagelig fjernes / negativ straff).  Er det snilt? Eller er det blitt snilt fordi vi har intensjon og hensikt om at det er en «snill» form for straff og gjør det med «et glimt i øyet». Når vi avslutter belønninger og tar leken / godbittilgangen vekk fra hunden, så fjerner vi noe behagelig / noe hunden vil ha og dermed så står også vi – i ytterste konsekvens – i fare for å male oss inn i et hjørne.

Tror dere at det motsatte av straff er belønning? Og vice versa ? Det motsatte av belønning er fravær av belønning. Det motsatte av straff er fravær av straff.

Hundetrening er ikke lett. Og det blir ikke lettere at våre kollegaer har tatt på seg ytringsfrihetens stemme og kritikernes briller. Slåss heller for de viktige sakene. Det er nok av folk som ikke er snille med dyra sine. Og det er nok av folk som ikke er snille mot sine kollegaer.

Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv….

 

Note: Jeg har valgt å moderere noen av mine eksempler da jeg tar lærdom av tilbakemeldinger som har kommet. Jeg får gå foran som et (forhåpentligvis godt eksempel) og ikke navngi eller generalisere noe eller noen. Beklager hvis noen føler seg urettmessig støtt !

38 kommentarer (+add yours?)

 1. Sol Angelica Måne
  jan 21, 2020 @ 22:29:35

  Herlig… Liker både deg og Maren.. Koser meg med serien og ser ikke noe feil der..
  Helt enig.. Vi vil det beste for hunden og belønning trening er fantastisk..
  Ved min neste hun skal jeg på hundekurs, enten hos deg eller hun.. Jeg digger at du går mot strømmen.. Varmen og godheten deres for hundens beste er fantastisk.. Stå på..

  Svar

 2. Caroline
  jan 22, 2020 @ 07:06:36

  Så enig…trener hester med «belønnings teknikk»,,,stå på 🙂

  Svar

 3. Elisabeth Sønsterud
  jan 22, 2020 @ 07:10:18

  Hei ,Enig.Men Det er farlig med tv, spesielt for sarte sjeler.Og faren for at tante Gunda vrir nakken av bikka fordi den ikke vil slippe «hvadetmåttevære» er jo tilstede,fordi det har hun «lært på tv» Tv er klipp og lim.Lage mer eller mindre god underholdning .Og lage underholdningsprogram av hundetrening er risikosport. Og som du sier,er dette det værste du har sett,ja da bør du se mer. Absolutt ikke enig i alt som gjøres i dette programmet.Men mye er også bra. Alle kan ikke like alt.Har holdt på med trening av egne og andres hunder i en halv evighet.Og en ting har jeg lært.Man kan ikke løse problemer ved å lese om problemet ,ei heller se det på tv..Man må faktisk være der ,live for å kunne vurdere hund OG hundeeier,sammen.
  Med vennlig hilsen Elisabeth Sønsterud ,Skogli hundeskole 🙂

  Svar

  • Gro Saugerud
   jan 22, 2020 @ 08:39:07

   Takk for tilbakemelding :-).

   Svar

  • M
   jan 22, 2020 @ 20:51:37

   Hei!
   Jeg må faktisk si meg enig der, og jeg gikk rett i fella på den måten… min lille unghund var litt aggressiv da han bjeffer fært på andre hunder noen dager. her om dagen trampet jeg og sa «nei». Men Etterpå lurte jeg hvorfor, er jo ikke det jeg har lært, men tok det fra programmet. Ikke noe jeg kommer til å gjøre igjen. Men tålmodigheten er vanskelig å styre noen ganger, og man blir lett påvirket av medier som da NRK.

   Svar

 4. Trond Lereng
  jan 22, 2020 @ 07:56:37

  «Eller ta dere en tur på trening for stående fuglehunder», skriver du. Hva er grunnen til at du trekker frem trening av fuglehunder??

  Svar

  • Gro Saugerud
   jan 22, 2020 @ 08:35:51

   Dessverre er trening av stående fuglehunder et miljø som i mange tilfelle praktiserer trening med metoder jeg ikke kan stå inne for. Det er selvfølgelig ikke alle i miljøet som driver med harde metoder, men det er fortsatt så mange som er harde med sine hunder, at man omtaler de som en enhetlig gruppe. Jeg beklager at jeg trekker frem en enkelt gruppe, men det er dessverre i denne gruppen / miljø at jeg har mine opplevelser som kan beskrives «som det verste jeg har sett».

   Svar

   • Heidi Johansen
    jan 22, 2020 @ 09:09:17

    Så fordi du har dårlig erfaring med fuglehundtrening så syns du det rettferdiggjør å rakke ned en hel gruppe i samme åndedrag som mishandling av gris
    Før du rettleder andre, syns jeg du bør rette blikket på deg selv.

   • Gro Saugerud
    jan 22, 2020 @ 09:29:24

    Det er dessverre så mange som praktiserer harde metoder innenfor dette miljøet at de sammenslås ofte som en enhetlig gruppe. Jeg er klar over at ikke alle bedriver denne form for trening med sine fuglehunder, men det er fortsatt altfor mange. Jeg er også klar over at vi alle sitter i glasshus og ved å forsvare noen og «rakke ned» på andre kan virke som om man har lite selvinnsikt. Alle får gå seg selv – både jeg og andre. Hvis man er en del av miljøet jeg har brukt som et eksempel og ikke kjenner seg igjen, så er det ingenting som gleder meg mer.

   • Trond Lereng
    jan 22, 2020 @ 09:26:02

    OK, så du er altså såpass godt inne i dette miljøet at du kan gå ut med en generell nedrakking av fuglehundtrenere… det du nå gjør er akkurat det samme som du kritiserer andre for å gjøre 😉

   • Gro Saugerud
    jan 22, 2020 @ 10:05:02

    Ja, dessverre så er jeg det. Jeg har selv fuglehund. Og noe av det «verste jeg har sett» er dessverre i dette treningsmiljøet. Jeg vet at mange driver bra trening av sine fuglehunder. Og jeg vet at mange ikke gjør det. Jeg tror at uansett hvilket eksempel jeg hadde brukt som kunne beskrive noe som er verre enn det som vises på TV, så vil jeg møte argumentet du nå påpeker. Det er ikke ment som «nedrakking» og jeg beklager hvis jeg er urettferdig mot miljøet og hvis mine påstander / eksempler ikke medfører riktighet.

   • Heidi Johansen
    jan 22, 2020 @ 10:21:41

    Det er da mulig å fremsnakke noen metoder, uten å måtte rakke ned på andre. Artikkelen din var fin til du begynte med det. Da falt du ned på et lavmål som man desverre ofte ser fra begge sider.
    Det bidrar ikke til noe annet enn å forvirre oss som er potensielle kunder av din yrkesgruppe.

   • Gro Saugerud
    jan 22, 2020 @ 10:54:56

    Jeg forstår at det er vanskelig å vite hva og hvem skal man tro på. Hva er riktig og god trening? Jeg beklager hvis jeg bidrar til å skape forvirring. Jeg tar tak i uttaleser som er brukt «det er det verste jeg har sett». Det er ikke å legge skjul på at noen miljøer er tøffere enn andre og gi et eksempel er ikke å rakke ned på andre. Ingenting gjør meg mer glad enn om mitt eksempel ikke medfører riktighet og at det kanskje er jeg som har vært uheldig de gangene jeg har gjort mine observasjoner. Men HVIS det er et snev av riktighet i min oppfattelse av miljøet, så er det et potensiale for forbedringer. Til syvende og sist er man tilbake der hele innlegget hadde sin start; måten vi snakker til hverandre på så fort uenigheter oppstår…. Jeg tar med meg beskrivelsen av meg som «lavmål» og tenker at jeg må bare fortsette å skriver og skrive og skrive…

   • Bente Ailin Grip
    jan 22, 2020 @ 19:13:34

    Jeg er enig med deg her.
    Ser det er mange som bruker fuglehundniljøet som eksempel. Det er synd, det er det. Men jeg syns ikke det er noe galt i det du sier.

    Noen vil alltid føle seg truffet. Slik er det for meg som Schäferhund eier også. Alltid kritikk og dritt om dårlige hofter, dårlig gemytt og mishandling pga stillingen på bakbeina. Jeg jobber for å forbedre rasen, så det er helt greit for meg at folk sier slikt. For når dem ser meg og hundene vi har i hus, så SER dem selv at disse ikke er så skrå at dem ikke kan noe annet en å gå på hasene. Mine går på potene som den skal gjøre.

    Hadde dem som er i fuglehundmiljøet som ikke bruker «harde metoder» heller brukt tiden sin på å vise, så folk kan SE at det blir mindre av slike metoder, så er det mye mer verdt. Men der blir det liksom bedre å sitte å slenge dritt. Noe som er trist, for det fører aldri til noe godt.

    Ellers så er jeg enig i det du skriver her.
    Mvh kollega fra Sørlandet 🙂

   • Gro Saugerud
    jan 22, 2020 @ 21:20:06

    Absolutt ikke hensikt å slenge dritt. Det er bare et eksempel som det dessverre er hold i.

   • Anders Davidsen
    jan 23, 2020 @ 11:59:27

    Å fremheve å ikke skal snakke ned andre, for deretter gjøre akkurat det; først generalisere en hel gruppe negativ og så en navngitt trener, blir feil.

   • Gro Saugerud
    jan 23, 2020 @ 12:11:22

    Jeg ser poenget i ditt innspill. Jeg står fortsatt inne for de eksemplene jeg har valgt å gi. Selv om det kan falle innenfor en «dobbeltmoral» hvor man ender opp med og ikke være bedre selv.

 5. Ine Meidell
  jan 22, 2020 @ 08:09:25

  Veldig bra skrevet. Det er lett å sitt bak tastaturet som et lite nettroll og kritisere. Dressur er veldig individuelt og vanskelig med så kort tid som de får i et TV program. Det at hun får kritikk for å trampe i bakken og si nei sier mer om de som tror de vet bedre, enn om henne ! Maren er flink 👍 Bra jobba

  Svar

 6. Ann Rita Hammer
  jan 22, 2020 @ 08:11:01

  Så veldig enig med deg 😃👏🏻👏🏻

  Svar

 7. Eliza Evensen
  jan 22, 2020 @ 08:12:33

  Hei! Vil bare si jeg støtter deg fult ut. Jeg har tatt både Maren og co i forsvar på FB og vil fortsette å gjøre det. Jeg ser også på programmet som koselig og med gode tips vanlige folk kan ta med hjem. Vi snakker levende dyr og levende mennesker…..det vil alltid forekomme feil og klønethet. Det er ikke det samme som at det er slemt, trist eller «værste man har sett». Da bør man gå i seg selv! Hvor kommer ulla du bruker fra, hva slags mat spiser du osv. Det innebærer syke mengder lidelse!

  Stor varm og støttende klem Eliza

  Svar

 8. Birthe Sjuls Thoresen
  jan 22, 2020 @ 08:17:02

  Veldig godt skrevet, spot on.!!

  Svar

 9. Line Sandstedt
  jan 22, 2020 @ 09:29:03

  Vedlig godt skrevet Gro 🙂 Det er så utrolig lett å kritisere andre mennesker, jeg er enig i at vi må bli snillere med hverandre og slutte med å trekke forhastede konklusjoner.

  Svar

 10. Kristin
  jan 22, 2020 @ 12:08:24

  Takk for at du skriver så klokt og tydelig 👏🏻👏🏻👏🏻

  Svar

 11. Mona
  jan 22, 2020 @ 13:31:57

  Tusen takk for at du sier ifra. Vi MÅ være litt snillere mot hverandre.❤

  Svar

 12. Yasu
  jan 22, 2020 @ 14:49:37

  God lesning (synd at noen føler seg tråkket på, det sier vel litt om dem syns jeg) og jeg syns det vi ser i programmet virker som en oppegående hundetrener som har realistisk syn på metodene som brukes?

  At folk reagerer på å dra en leke ut av munnen på en hund som har låst kjevene fast og tramping i bakken og ordet nei syns jeg er rart.. Man skulle trodd at hunden ble mishandlet dilux. Syns også ikke noe om enkelte som rakker ned på Maren og er så skinnhellige selv, synd at enkelte tror de er guden over hundetrening..

  Svar

 13. Ylva
  jan 22, 2020 @ 16:32:27

  Vi har alle godt av å være like snille med hverandre som vi er mot dyrene. Det er veldig lite her i verden som er sort hvitt hverken på TV eller ellers i livet. Bra skrevet Gro 🙂

  Svar

 14. Kristin BB
  jan 25, 2020 @ 19:44:53

  Flott skrevet, Gro, og forbilledlig måte å håndtere kritikk, uansett hva man måtte mene om den var rettferdig eller berettiget.
  Det virker som om du har skjønt mye av både mennesker og de andre dyrene!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: