Blogg 20 Hundeskolen: Hundemøkk og båndtvang

20HELhundeliv7

Foto: fra internett

Vi har nå lagd 20 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

20. episode handler om båndtvang og hundemøkk

Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Klikk her og hør programmet 02.16.40 inn i sendingen. 

fullsizeoutput_b09

Foto: Gro Saugerud

Fra 1. april og frem til 20. august så er det båndtvang for hunder. Denne perioden gjelder for hele landet, men i tillegg kan hver enkelt kommune utvide båndtvangen ytterligere. Kommunen kan vedta kommunale bestemmelser som utvider båndtvangen til å gjelde i tilknytning til boligområder / handleområder, i parker, gravplass, på / ved skoler, barnehage og anlegg for lek og idrett. Det kan også gjelde på / ved angitte turstier og merkede skiløyper eller under ekstraordinære forhold for å beskytte vilt.

Det finnes noen unntak av §6; sikring av hund ved båndtvang.  Gjeterhunder, politihunder, redningshunder og tollvesenets hunder er unntatt loven når de er i arbeid.

Dersom man bryter båndtvangen, så kan konsekvensen bli bøter eller fengsel. Det er viktig å påpeke at det er politiet som skal håndheve loven. Det kan fort bli konflikter mellom hundeeier og andre dersom man skulle møte en hund som er løs i båndtvangstiden. Båndtvang eller ei; enhver som har en hund må sørge for at hunden ikke er til belastning for omgivelsene. Selv om båndtvangen er til for å beskytte vilt og bufe – ikke for å beskytte mennesker, så må vi sørge for at hundene våre ikke skremmer eller er til sjenanse for de som ikke er interessert i å ha kontakt med den. Eier må være sitt ansvar bevisst  å ha kontroll på hunden sin. Mennesker og andre trygg skal være trygge.

Valpekurs august 7

Båndtvangen har sine bakdeler. Hundens naturlige atferd er å løpe fritt. Mange hunder har ekstreme behov rent fysisk og for mange hunder er det nødvendig å få strekke ut og  være fysisk aktive. Båndtvangsbestemmelsene kan skape problemer for sosialisering, hundens utvikling av språk og utvikling av sosiale ferdigheter og egenskaper for å møte de krav som samfunnet stiller.

Hunder som er sosialisert og trent opp på en god måte, vil skape langt færre problemer for samfunnet. Det må være enkelt for mennesker å ha hund i dagliglivet fordi verdien den gir tilbake til samfunnet er enorm.

Det finnes mange muligheter til å ta vare på hundevelferden. I tilfeller der kommunen finner det nødvendig å innskrenke hundens frihet, bør kommunen kompensere med å legge tilrette på andre måter. Det kan være egne hundeparker eller hundeskoger.

38_1042780425

Foto: fra internett

Når snøen smelter, så kommer hundemøkka frem. Og det er et evig problem at mange ikke tar opp møkk etter hundene.  Det gjelder hele året og er til irritasjon både for oss med og for de uten hunder.

Det er egentlig ganske enkelt; det er jo bare å ta med en pose og plukke opp. Men det finnes tiltak som kan gjøre det enklere å bruke pose. Mange må bære rundt på posen fordi det ikke finnes noe sted å kaste den. Noe tar opp møkke, men kaster deretter både posen og møkke inn i skogen. Hav om kommunen hadde satt opp flere søppelkasser rundt turområder? NKK har klistremerker som man kan henge på søppelkassene sine hvor det står en hyggelig tekst som inviterer til at posen kan kastes der.

976807025

Foto: fra internett

Et annet irritasjonsmoment er at hunden tisser i innkjørsler, på hekker / prydbusker eller inne på private områder. En butikkeier la ut et bilde på facebook og ba om råd om hva hun kunne gjøre for å ikke komme til nedtisset trapp hver morgen.

Det er unødvendig å la hundene tisse overalt. Det er et enkelt hensyn å ta. Selv med en hannhund, så kan man styre når og hvor hunden skal få tisse. Vi hundeeiere har et potensiale til å skjerpe oss. Og ikke – hundeeiere har også et potensiale til og ikke irritere seg for den minste ting.

Oppfordringen får være at vi må respektere lover og regler, men at det må være enkelt å ha hund. Gevinsten er tross alt stor og hund er – for de fleste – både til nytte og glede.

An elderly woman in wheelchair with dog in autumn nature.

Foto: fra internett

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: