Hundeskolen 16 – fra ulv til hund

1277047_10151546024840047_103685130_o

Vi har nå lagd 16 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

16. episode handler om ulv og hund – hvordan ble hunder hunder?

Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Klikk her og hør på programmet 02.18.05 inn i sendingen

fullsizeoutput_95e0

Jeg har jobbet med ulver i 13 år og mitt arbeidssted er og har vært Langedrag. I 2013 var jeg i USA og jobbet en periode i Wolf Park hvor jeg jobbet med sosialisert ulv og et sosialiseringsprosjekt av grårev.

Når jeg jobber som guide på Langedrag, er min jobb å dele informasjon, opplysninger og opplevelser med våre gjester – sammen med ulvene. Det er jo ingen hemmelighet at mitt hjerte banker ekstra sterkt for ulven og det er ingen tvil om at ulvene har gitt meg masse kunnskap som jeg bruker i mitt arbeid med hunder.

Det hele startet for rundt 15.000 år siden; mennesket domestiserte sitt første husdyr: Hunden (Canis Lupus Familiaris). Noen forskere hevder enda lenger; både 30.000 år og 100.000 år er nevnt i litteraturen. I dag er det enighet om at ulven (Canis Lupus Lupus) er hundens stamfar (eller stammor) og man mener at hundens opprinnelse stammet fra en utdødd sørasiatisk ulv; Canis Lupus Schanco.

 

Domestisering og temming er ikke det samme. Domestiserte dyr får ofte en livslang tilstedeværelse av atferd som deres ville slektninger vokser fra i voksen alder (Neoteni = beholder barnslige trekk i det voksne individet). Derfor kan vi si at hunden er en «evig ulvevalp».

18671487_10154388767295047_4840984692337850852_o

Hunden er det eldste av våre husdyr. Domestisering er en prosess (en genetisk endring over tid) et dyr (plante) går gjennom når den tilpasses et menneskeskapt miljø. Andre dyr vi har domestisert er sau, gris, geit, katt, høns, esel, hest, honningbie, due, mm.

Hvordan mennesket og ulv levde sammen, kan man jo spekulere i. Kanskje fant de en nytteverdi i hverandre ved at ulven – som er sky for alt – varslet fare før mennesket selv ble var over den. Kanskje ulven fant mat rundt boplassen til mennesket. Kanskje fant mennesket nytte i ulvens jaktegenskaper og fikk «hjelp» til selv å skaffe seg mat ved å «stjele» fra ulvens fangst. Antagelig begynte mennesket å ta til seg ulvevalper med lite frykt og ulver med høy toleranse for frykt / stress. Kanskje de minst redde ulvene igjen fikk valper og dermed tilpasset ulven seg menneskets liv.

Ser man på et forsøk fra Sovjet fra 60 – tallet, der man begynte å avle pelsrev (sølvrev) , kun etter kriteriet å avle på de minst redde revene – så vil man se oppsiktsvekkende resultater.  Det som startet som et tiltak for å bedre dyrevelferden til oppdrettsrev, gav nye oppdagelser. Revene som viste lite frykt og ble ansett som mest tamme, begynte etter får generasjoner å forandre ansiktsform, beinlengde, hale og pigmentering i pelsen. Atferden forandret seg også og ble mer og mer «hundelik». Dette kan være noe av det samme som har skjedd med ulvene i sin tid.

Enkelte hevder at hormonet Thyroxin også har hatt en påvirkning. i utvikling fra ulv til hund  Thyroxin påvirker stoffskiftet, tilvekst, regulerer utviklingsprosesser, styrer skjelettutvikling, bidrar til vekst og modning av nervesystemet, pigmentering og fargetegning.

50428431_2002428556540970_3486934031788933120_n

Det er kun de siste hundre årene at raser har blitt til. Hundene ble lagd til ulike oppgaver og etterhvert som jordbruket «ble til» fikk man behov for hunder på mange felt. I moderne og nyere tid har mange hunder mistet sitt arbeid i hverdagsarbeidet og blitt til selskapshunder. Nye jobber har dukket opp som minehunder, hjelpe funksjonshemmede (hørehunder, førerhundermm ) osv, men mange hunder er i dag «arbeidsledige», men med et stort behov for å ha noe å gjøre. Dette kan by på en del utfordringer for mange.

Ulver og hunder er både ganske like, men også veldig forskjellige. Hunder er mer barnslig, mer uredd, mer medgjørlig og mer avstumpet i sanser og reaksjoner. Hunder tåler mer passivitet og siden de er mer spesialisert (på feks ulike jaktatferder) så har de også ulike terskelverdier (hvor lett, ofte eller intensivt de viser atferden).

Ulven har større nyanser i språket, de er revirhevdende, de har løpetid kun en gang pr. år og blir sent kjønnsmodne (opptil 2 – 3 år gamle). De har variabel testosteronproduksjon – som er høyest på vinteren og i parringstiden (mars).

Det er få dyr som vekker mer harme enn ulven. Det er en sterk polarisering mellom gruppene; de som elsker og de som hater ulven. Det mange ikke tenker på er jo at hvis vi ikke hadde hatt ulv, så hadde vi heller ikke hatt hund. Hunden anses som menneskets beste venn. Den gir og får nærhet og kjærlighet og er en kamerat i tykt og tynt. Den er en å dele hverdagen med og den har en beviselig effekt på folks psykiske og fysiske helse.

13415645_10153504619965047_6439518760805008973_o

Jeg er fascinert av begge; både hunden og ulven.  Mitt liv berikes av begges nærvær. Jeg har tilbragt tusenvis av timer blant ulvene. Enda flere blant hundene. Og det vil bli enda flere.

kvinne-med-ulv

Til slutt, sitat fra Kvinner som løper med ulver er bare et lite eksempel på den dype arven av kunnskap, refleksjoner, historier og forfedres visdom som den tilbyr oss. Den lærer oss nye og svært verdifulle ting for å vokse og komme i kontakt med villkvinnen vi er.

«Ulven, den gamle kvinnen, den som vet, er inni oss. Hun trives i den dypeste psyke av kvinners sjel, den gamle og vitale Villkvinnen. Hennes hjem er det stedet i tiden hvor kvinnens ånd og ulvens ånd møtes – stedet hvor sinnet og instinktene blander seg, hvor en kvinnes dype liv tjener sitt verdslige liv. Det er punktet der jeg og du kysser, stedet hvor kvinner løper med ulver.»

– Clarissa Pinkola Estes –

uler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: