Blogg 19 Hundeskolen: Håndtering av hunder (Husbandry)

fullsizeoutput_9967.jpeg

Vi har nå lagd 19 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

19. episode handler om håndteringstrening av hunder

Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Klikk her og hør programmet

Jeg har tidligere skrevet en blogg med den slående tittelen: «Hunder som er redde for å klippe klør, er ikke redd for kloklipp…» Denne episoden av Hundeskolen tar for seg håndtering og gjør konseptet «Husbandry» mer kjent.

images

Håndtering er en form for miljøtrening og en av våre grunnøvelser på valpekurs. I håndteringstreningen går vi gradvis frem, forsøker å få hunden til å assosiere håndtering og berøring med noe behagelig (klassisk betinging) og sørger for at hunden ikke blir redd.

Dog-Being-Brushed-on-Grooming-Table-by-Professional-Groomer

Mange tenker ikke over at håndtering er noe som må trenes på lik linje med alle andre atferder. Og OM det trenes, så er nok ikke alle like bevisste på hva det endelige målet er; hva hunden skal klare av påkjenninger med klipp, veterinæreundersøkelser, generelt stell og daglig håndtering, fremmede som skal håndtere hunden, dommere i utstillingssituasjoner mm. For mange begrenser treningen seg til noen sekunders håndtering / berøring av poter, snute mm. I beste fall noen minutter… Få tenker over at et gjennomsnittlig besøk hos en hundefrisør med «full pakke», innebærer flere timer på klippebordet.

Håndteringstrening krever det samme som innlæring av all annen atferd:

  • Ha et mål
  • lag en plan (og følg den)
  • gradvis kriterieendringer
  • evaluere hva som gikk bra, hva kan bli bedre og hva skal gjøres neste økt.

Vanlige utfordringer:

  • kloklipp
  • berøring av hodet / bein
  • av / på sele
  • pelsstell
  • veterinærbesøk

Mange bruker makt (holder hardt, setter på munnkurv mm) – rett og slett fordi vi kan… Å holde hunden fast «til det hele er over», kan føre til stress og negative opplevelser. Eksotiske dyr (tiger, løve, elefant mfl) som man finner i zooverden, gir oss ikke samme mulighet og det er derfor utviklet eget treningssystem for medisinsk behandling (Husbandry). Dette er nå også et begrep som hundefolket begynner å bli kjent med (www.husbandry.no). Dette gir en ny innstilling, ny teknikk og ny forståelse for håndteringstrening av hunder.

COLOURBOX25946005syk hund på klinikkweb

Husbandry er medisinsk trening med det grunnleggende fundamentet at håndteringen skal være fryktfri og frivillig.  Det går ut på å lære hunder (dyr) atferder som gjør medisinsk inngrep (blodprøver, medisinering, røntgen, behandling av skader, daglig stell og håndtering mye lettere for alle parter som er involvert. Og det viktige er at atferden skal være frivillig; dyret er fri til «å stikke av» hvis den har ønske om det.

Dersom man legger masse trening og energi i håndteringsstrening vil gevinsten være at man har en hund som står helt i ro slik at hundefrisøren, veterinæren eller en annen behandler kan ta seg god tid til å gjøre det man skal.

Vi har avholdt 5 Husbandrykurs her i hundeskolen siden 2017. Et nytt står for tur og et videregående kurs er under planlegging. Man kan jo undre seg over alt vi kan lære hunder (IPO, agility, medisinsk søkshund, redningshund mm) – men å ta på en sele eller klippe klør fremstår for mange som en umulig oppgave.

Dette er en av våre fanesaker i hundeskolen og vi håper vi kan være med å bidra til at flere hunder blir flinkere og tryggere i håndteringssituasjoner.

AdobeStock_124991434-770x405

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: