Blogg 18: Sosialisering og miljøtrening av valpen

 

fullsizeoutput_9818Vi har nå lagd 18 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

18. episode handler om sosialisering og miljøtrening av valper.

Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Klikk her og hør 02.17.00 inn i programmet.

Hundens juledag 7

Atferd er et resultat av både gener og miljø og sosial atferd må læres. Sosialisering er en form for læring og sosialiseringsperioden er kortere enn mange tror. En generell regel er at perioden strekker seg fra 3 – 12 uker og i denne alderen styrer to motstridende motivasjoner; ønske om å utforske og frykten for det ukjente. I alderen 3 – 12 uker er valpen mer nysgjerrig enn redd og tør derfor å undersøke disse fremmede individene, situasjonene og objektene den utsettes og eksponeres for.  Valpen er svært mottagelig for alle slags inntrykk og skal finne ut av hvordan verden henger sammen; hva skal man passe seg for og hva er trygt?

Dette er en betydningsfull periode for læring av sosial atferd; lære å gjenkjenne, knytte sosiale bånd og  kommunisere med andre levende vesener gjennom lek med søsken og interaksjon med mor. Den skal lære at den er en hund…

Det har vært diskusjoner rundt riktig tidspunkt for henting av valp. Det vanlige er å hente valpen da den er 8 uker. Det er viktig at den får være med mor og kullsøsken til den er ca 8 uker. Henter man valpen før, så kan den mangle grunnleggende evner til å kommunisere med hunder. Hvis den hentes senere kan den gå glipp av sosialisering med mange ulike typer hunder og mennesker samt andre arter som hest, katt mm. Alt dette må skje før den er 12 uker gammel…

Marley-and-Me-Jen-Owen-Puppies_am8mup.jpeg

foto: sakset fra nettet

Oppdretter må ta sin del av sosialiseringsperioden blodig seriøst! Valpen må ha masse menneskelig kontakt i tillegg til kontakten den har med sine søsken og mor.  Frykten er vår fiende og allerede ved 8 – 10 ukers alder begynner frykten for det ukjente å melde seg. Hvis oppdretter har gjort en utilstrekkelig jobb, kan valpen allerede være redd for fremmede individer, objekter og situasjoner. Tegn på frykt er blant annet at valpen trekker seg tilbake (la den gjøre det!)

A-scared-dog-hiding-under-the-bed.jpg

foto: sakset fra nettet

Det er alltid en balansegang. For mye og for mange av det gode kan overstimulere valpen. Et tegn på overstimulering er mer aktiv valp, biter ekstra i hender (og ofte hardere) og  trøtthet. Det er bedre å eksponere valpen for 2 personer pr. dag over 10 dager enn 20 personer på en dag… Hvile og søvn er viktig!

Når valpen eksponeres for andre hunder må det skje i kontrollerte former. Den må trives i samvær med andre hunder (oppleve det som positivt ; noe den vil oppleve igjen). Det er ingen god løsning å slippe løs valpen på hundejordet og håpe på det beste… Slipp skal være planlagte og trygge og voksne hunder skal være tolerante, ha et godt språk og ha evne til å ignorere isteden for å ty til aggresjon.

Etter 12 uker utvikler hunden sine sosiale ferdigheter ytterligere, men er ingen erstatning for de første 12 ukene.

miljc3b8trening.jpeg

foto: sakset fra nettet

Miljøtrening handler mye om å forebygge frykt og er også en læring.  Denne treningen skjer i samme tidsperiode som sosialiseringen og det handler om å gjøre hunden kjent med alle stimuli og lære den at det ikke er farlig.  Dette må startes allerede i valpekassen med håndtering og legge til miljøberikelser (ting som stimulerer utforskertrangen).

Man må venne valpen gradvis til «alt mulig» (bruk tid og start med svake stimuli) og litt & litt.  Det kan være å gå langs en trafikkert vei, all slags underlag, kjøre med buss, bil, tog, være med på ukjente steder, forlatt alene hjemme, godta håndtering, alle lyder mm.

En hund som ikke utvikler normal, sosial atferd er mye mer alvorlig enn en hund som ikke takler å ta heis eller få ørene undersøkt. Ikke er det bare vanskeligere å leve med, men også mye vanskeligere å gjøre noe med (sitat hentet fra Hun om hund).

20150625_164842-719x495

foto: sakset fra nettet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: