Hundeskolen del 13:Hunder som hopper

 

Hopp & sprett og Tjo & hei!

dogjumps_1

Illustrajon fra nettet

Vi har nå lagd 13 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

13. episode handler om hunder som hopper.

Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler. Hør sendingen her 1.51.00 inn i sendingen.

 

dog-standing-812494972-5aff34fa8e1b6e00360b19e7

Bildet er hentet fra nettet

Et veldig vanlig spørsmål jeg får når det gjelder hunder er hvordan man får hunder til å slutte å hoppe. (Når det kommer til valper, så følges det ofte opp med  at de også nafser i klær, bånd og alt som er tilgjengelig).

Det er viktig å forstå at hundens naturlige atferd og når hunder hopper, så er det i utgangspunktet et vennlig signal. Hvor enn utrolig det høres ut, så er det i de fleste tilfeller en «kjærlighetshandling». Vi har nok bidratt vesentlig til at hopping inngår som et hilseritual på oss mennesker, ved at vi klapper (belønner / forsterker) at hunden hopper opp på oss fra den er en liten valp.  Ofte klapper vi hunden ubevisst når den hopper – mange ganger gjennom dagen – og dermed er vi med på å forsterke et atferd vi ikke vil ha. Hopping er et vennskapssignal som vi må bemøte med vennlighet. Følger vi gamle råd om å sette benet i brystkassen på hunden eller trå den på bakbena, så kan det hende at vi ender opp med en hund som hopper mer for å vise enda tydeligere at den har vennlige hensikter. Vi kan også ende opp med en hund som blir usikker på mennesker ved at den får dårlige opplevelser i møte med dem.

fullsizeoutput_197

Foto: Gro Saugerud

Hunder har ofte fokus på hodet / ansikt i sitt hilserituale. Både når det gjelder andre hunder  – og oss. Isteden for å ha fokus på at hunden ikke skal hoppe så ønsker vi at man tenker omvendt; hva vil du at hunden skal gjøre istedenfor? Hvordan ser det ut når hunden hilser pent?

fullsizeoutput_9955.jpeg

Bilde fra internett

Her trenger vi litt hjelp av de som hilser / hilses på på slik at de ikke klapper en hund som hopper. Har du en hund som er sosial og trygg på mennesker – og kanskje i tillegg ung og  intensiv – så vil du ofte oppleve at den hopper opp og er intens mot ansiktet. Disse menneskene hunden møter, inngår i det vi kaller «Livets belønninger». Dette kan du bruke til din fordel – og først la hunden få hilse – når den har ønsket intensitet og fire bein i bakken (kriterier for å få sosial kontakt). Dersom hunden begynner å hoppe under hilsingen, opphører den sosiale kontakten. Når hunden innfri kriteriene igjen (ro + 4 bein i bakken), får den tilgang på den personen den vil hilse på.

Når det kommer til valper, så har vi andre hensyn å ta. Valpen skal sosialiseres og bli trygg på mennesker. Har man en utrygg, sky og var hund, er jeg veldig forsiktig med å ha regler for hilsing. Når hunden er blitt trygg, så kan vi starte opp med å lage noen regler for kos, klapp og kontakt.

c11148ef-c2f7-4d78-9911-729a3aca4424_l.jpeg

Bilde fra nettet

Det kan være veldig forskjellig fra rase til rase hvordan de hilser. Boxer og retrievere står ofte i en særstilling når det kommer til hopping, men mange andre raser er også veldig «menneskekjære» og hopping kan fort bli et problem for eierne.  Har du en apportør (som retrieveren) kan det hjelpe om de får bære noe i munnen under hilsing.

Andre tips: 

  • Opptre rolig når du hilser på hunder
  • Klapp og kos med hunden når den har 4 bein i bakken
  • Stemmen må være rolig (eller helt stille). Ved et intenst tonefall, inviteres det til hopping.
  • Hvis hunden hopper på dag, kan du ta et steg til siden eller bakover slik at hunden mister balansen
  • Noen raser roer seg ned hvis de får bære noe i munnen.

701

Bilde fra nettet

Det er ofte tidkrevende å trene hunden til å hilse fint. Mange trener hunden til å sitte under hilsing. Jeg er ikke tilhenger av dette, men ønsker derimot at hunden skal få bevege seg så fritt som mulig – og eventuelt gå bort fra situasjonen hvis den ønsker det. Som i all annen trening, krever det tid og en plan og en god dose «voksenopplæring». Lykke til!

making time

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: