Hundeskolen del 12

26047057_1592133400845926_3437232246192722986_n

Vi har nå lagd 12 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg ydmyk, heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

12. episode er en julespesial og handler om hund og nyttårsaften. 

Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Programmet starter 02.18 inn i sendingen og fortsetter 02.23. Hør på intervjuet her…

Tidligere blogg om temaet kan du lese her…

large_retina_0dd3268ffd9e3635d7bee418c52da558f8cf5ab6

Foto internett

Nyttårsaften nærmer seg med stormskritt og dette er en dag noen ser frem til med glede og andre med bekymring. Dyreeiere har kanskje større grunn til bekymring enn mange andre, siden rundt 50 % av alle hunder viser tegn til lydfølsomhet og derfor er redde for rakettene som skytes opp i hopetall.

Man kan gjøre forebyggende tiltak for å tilvenne hundene lydene. Dette bør startes i god tid og tipset er å spille av lyden via lydfiler og venne hunden til denne gradvis.

eks: http://www.dincairn.no/files/DinCairn_fyrverkeritrening.mp3

Hvis hunden er redd, så kan medisinering være en utvei. Veterinæren skal alltid være involvert i dette og tilpasse mengde og medisintyper til hvert enkelt individ. Hunden skal ikke forlates alene i dopet tilstand og dop i seg selv gir ingen 100 % effektgaranti. I tillegg til dop kan man også ha bomullsdotter i hundens ører for å ta av enda mer på lydinntrykkene.

happy-dog-bed

Foto internett

Enkelte hundeskoler har arrangementer for hunder som er redde. Hundeeiere med redde hunder kan være med på ledet program for kvelden som arrangeres i rom som ikke slipper inn lyd og synsinntrykk. Her serveres mat og man kan trene med hundene eller bare ha en sosial kveld med andre hundeeiere.

Tiden før nyttårsaften kan være en utfordring. Tiltross for at det er forbudt å skyte opp raketter før nyttårsaften (18 – 02.00), så skjer dette til stadighet. Jeg kan håndtere hundene i tidsrommet hvor jeg vet at raketter skytes opp, men det at raketter skytes opp i romjula eller på andre tider enn fastsatt tidsrom, kan ødelegge min hund for livet!

fyrverkeri

Jeg har hatt hunder som er redde – og jeg har hatt hunder som tåler dette veldig bra. Men om man har sett en hund vettskremt under feiringen, så forstår man bekymringene som mange har for den kommende festdagen. Ta gjerne en titt på denne videoen…

Noen reiser på hytta og skjermer hunden etter beste evne. Noen setter hunden på kennel. Andre blir sittende på badet eller i kjellere så lenge oppskytingen foregår.

Puppy and kitten and guinea pig

Foto internett. Ikke bare hunder lider …

Uansett hvordan løsning man velger, så vil jeg ønske alle et riktig godt nytt år! Jeg velger som vanlig å kjøre en rakettfri nyttårsaften. Vi nøyer oss med å se ut av vinduet, ha på musikk for «full guffe» og krysse fingrene for at hunder – og alle andre dyr – kommer seg gjennom kvelden på best mulig måte.

sylwester__nowy_rok__new_year_1920x1200_130_psy__happy_new_year

Foto: internett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: