Hundeskolen del 9

angrydog

bilde fra internett

Problemhunder og hundeproblemer del 2

Vi har nå lagd 9 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg ydmyk, heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

8. og 9. episode handler om problemhunder.  

Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Problemhunder del 1: Hør intervjuet her ca 2.17.00 inn i sendingen

Problemhunder del 2: Hør intervjuet her ca 2.17.50 og 2.24 inn i sendingen

Gå inn på nrk.no og søk på hundeskolen, så finner du alle sendingene.

At aggresjon fører til avlivning er kanskje ikke så overraskende. Det å føle seg uttrygg på sin egen hund, beriker ikke samværet. Vi har et stort ansvar og HMS (Helse, Miljø og Sikkerhet) må stå sentralt også når det gjelder hund.

Aggresjonsproblemer avviker fra andre atferdsproblemer av flere grunner:

 • Aggressive hunder er til fare for sine omgivelser
 • De er vanskelige å behandle (hvis det ikke skyldes medisinske eller fysiske lidelser)
 • Det er et særlig stort problem hvis det retter seg mot barn
 • Man kan ikke med sikkerhet si at behandlingen har hjulpet før hunden biter igjen…

dsc_0043

bilde fra internett

I Norge blir ca 5000 mennesker bitt av hunder hvert år. Risikofaktorene er som følger:

 • Det å ha hund…
 • Å ha flere enn en hund
 • 50 % av tilfellene var hunden ukjent for den utsatte
 • gutter / menn blir bitt nesten dobbelt så mange ganger som damer / jenter
 • nervøs / flelsesmessig ustabilitet (mennesker) øker risiko

I 1998 var atferdsproblemer årsak til hver 4. avlivning. 30% av eierne hadde søkt hjelp for å få problemet løst og i hovedsak bestod behandlingen av:

 1. Lydighetstrening
 2. Kastrasjon
 3. Behandling med beroligende / angstdempende midler og / eller hormonbehandling.

Mindre enn 5% av hundene hadde mottatt andre former for behandling som eks:

 • Profesjonell atferdsrådgivning til eier
 • Atferdsterapi som kan bedre eller løse mange problemer

images

bilde fra internett

Vi ser en tendens til at flere har et ønske om å kastrere sine hunder. Dette er interessant med tanke på en undersøkelse fra 2006 som viser at kastrering kan øke risiko for atferdsproblemer.

Hormonell påvirkning av atferd er kompleks. Alt påvirkes av alt og vårt kjemiske laboratorium er som et kjemisk økosystem. Forsvinner ett hormon, vil det påvirke systemet. På godt og vondt.

Det er viktig å stille riktig diagnose for kastrering ettersom det i noen tilfeller er rapportert om forverring av atferden etter kastrasjonen. Enkelte veterinærer fordyper seg i atferd, men som regel er en veterinær best på hund og helse. En atferdstrener er bedre på hund og atferd. Eieren er spesialist på sin egen hund og derfor kreves det et godt team der atferdstrener, veterinær og eier samarbeider om den beste løsningen.

Etter dyrevernloven er det forbudt å kastrere hunder med unntak av bruksmessige eller medisinske årsaker. Kastrering viser seg allikevel å ha effekt på følgende atferder:

 • rømming
 • urinmarkering
 • aggresjon mellom hannhunder
 • ri på noen / noe
 • dominansaggresjon

hest-hund.jpg

bilde fra internett

Det er ulik praksis i ulike land. I USA / Canada kastreres 90-95% av alle hunder. I England rundt 60-70% og i Norge 9,5 %. Selv med høye kastrasjonstall, har de ikke færre problemer med hundene.

 • Kjemisk kastrering : De fleste som snakker om kjemisk kastrering i Norge, mener bruk av legemidler som nedregulerer kjønnshormonene. Når testosteronnivået senkes, vil hunden produserer færre sædceller og får nedsatt seksualdrift (libido), men blir ikke steril. Disse finnes både som injeksjon og implantat og virkningen er forbigående. Kilde: https://hundehelse.no/kjemisk-kastrering/

Jeg vil kaste en brannfakkel og stille spørsmål med det genetiske. Istedenfor å løse problemer med å kastrere hunder, bør man kanskje starte med avl og hunder som dømmes frem på utstilling / prøver. Kanskje det ville være bedre å avle på mindre maskuline hanner og ikke fremelske disse som best og mestvinnende på utstillinger? Man bør kanskje unngå å bruke oversexuelle hanner i avlen og heller helle mot de mer gjennomsnittelige drifta hundene.

Hund-spist-sko

bilde fra internett

Hvis man skal gjøre en innsats for å få ned tallet på problemhunder og avlivninger, er det nødvendig å gjøre en del tiltak:

 • Informere eier om hvordan de unngår å få problemer med hundene
 • Informere om hva de skal gjøre hvis det allikevel oppstår et problem
 • avl (avle på friske, uredde og hormonbalanserte hunder)
 • riktig trening
 • skaffe seg mye kunnskap om hund FØR man skaffer seg en (eier)
 • Stille store krav til oppdretter / kvalitetssikring / ha en profesjonell avlskoordinator
 • Stiller nye krav til mentaltester (hva tester vi egentlig?)
 • Stille store krav til instruktører / utdannelse / kvalitetssikring)

Man må veilede om folks grunner til å skaffe seg hund (de ulike årsakene kan gi rom for ulike behov for ulike raser), hvilke forventinger eieren har til hunden og dens plass i familien ( eiers dyresyn vil påvirke relasjonen og dyreholdet) og hvilke vurderinger som blir gjort da de velger seg hund av nettopp den rasen / blandingen.

images

Bilde fra internett

Hva gjør man hvis problemer oppstår?

Det er ingen enkel og mystisk måte å endre atferd på. Det er en møysommelig prosess og ofte kan det føles som om prosessen er verre enn problemet selv. Atferdsmodifisering er vanskelig på folk og det er ingen grunn til at det skal være lettere på hund; snarere tvert om.

Det er viktig å sjekke hundens helse hvis hunden utvikler problemer. Spesielt skal man være obs på dette hvis hunden endrer atferd plutselig. Det finnes undersøkelser som sier at et sted mellom 50 – 70 % av alle hunder med et atferdsproblem har et større eller mindre helseproblem. Det kan være seg kroniske problemer eller forbigående «der og da» problemer (betennelse i en tann, ører, ledd etc).

Det stilles store krav til kunnskap når man trener dyr – og enda større krav til kunnskap når man trener utfordrende problemer. Mange av problemene skyldes en blanding arv og miljø (før levering og erfaringer senere). Ingen er tjent med at eier har dårlig samvittighet for noe de for en stor del ikke er skyld i.

Hvis problemene oppleves som for store, så er det lov å si at nok er nok. Eierens velferd bør også være en faktor. Spørsmålet blir ofte; omplassering eller avlivning. Andre kan ha glede av en hund som du selv ikke makter. Det kan være en overaktiv hund som kan passe til et mer aktivt liv enn det du kan tilby og den kan dermed ha mange fine år foran seg en et nytt miljø. Men man skal ikke omplassere en hund som kan være til fare for nye eier og alle kort må legges på bordet når det kommer til hvorfor hunden omplasseres. Hunder blir lett kasteball hvis nye eiere tar over hunden på gale premisser og det er ikke et godt dyrevelferd.

Når det kommer til avlivning så er det eier som bestemmer og må ta ansvaret. Det må risikovurderes om noen kan bli skadet og man må vurdere om sjansen for å få gode resultater er små eller store.

For mange hunder så er det et bedre dyrevelferd å få slippe enn å leve videre med store atferdsproblemer.

Kjøper man seg en hund / valp fra en oppdretter med godt rykte (både når det gjelder hundemateriellet og kunnskap om avl, trening og hund generelt), fra friske, sunne linjer, en uredd og tilgjengelig valp, på riktig tid i livet, at du har god tid og legger ned masse jobb i trening (gjerne hele hundens liv), jobber belønningsbasert, tilegner deg kunnskap og kjøper rett rase – DA skulle du ha mange forutsetninger på plass for å få stor glede av hunden.

fullsizeoutput_9830

Foto: Gro Saugerud

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: