Hundeskolen del 8

fullsizeoutput_9818.jpeg

Foto: Gro Saugerud

Problemhunder og hundeproblemer del 1

Vi har nå lagd 9 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg ydmyk, heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

8. og 9. episode handler om problemhunder.  Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Problemhunder del 1: Hør intervjuet her ca 2.17.00 inn i sendingen

Problemhunder del 2: Hør intervjuet her ca 2.17.50 og 2.24 inn i sendingen

Gå inn på nrk.no og søk på hundeskolen, så finner du alle sendingene.

Hunder anses for å være menneskets beste venn. Motivasjonen for å skaffe seg hund er jo at hunden skal berike livet; være til selskap, være et arbeidsredskap, være en hobby, en jaktkompis og mye annet. Men i mange tilfeller blir det ikke sånn. Ofte utvikler hunden seg i en annen retning enn det man så for seg og plutselig befinner hunden seg i kategorien «problemhund».

husbandry 7

Hva er egentlig et atferdsproblem? Det defineres først og fremst av eier og alvorlighetsgraden vurderes som regel subjektivt. Av og til er det omgivelsene som opplever atferdsproblemer; men ikke eier. Og i andre tilfeller kan en instruktør eller en annen fagperson oppdage at atferdsproblemer er under utvikling. Uansett hvem som opplever eller oppdager problemet så må eier anerkjenne at det er et problem. Det kan være ulike oppfatninger av hva som er et problem; både internt i familien, for eier selv og omgivelsene.

Det å ha en hund med problemer er ofte en stor belasting. Mange opplever det som flaut og pinlig og retter ofte all skyld mot seg selv. Jeg møter mange eiere / familier som har prøvd alt uten at det har hjulpet på problemet (ofte har det blitt verre) og de føler seg mislykket, frustrerte, har mistet selvtillit og sliter seg ut på hunden. Det er en utbredt misforståelse at eier har skylda og undersøkelser kan vise til et så lavt tall som kun 4 % når det kommer til eier og «skyldfordeling».

fullsizeoutput_9267.jpeg

Foto: Gro Saugerud

En del av problemet er at mange oppsøker hjelp sent ute i prosessen. Problemene har gått fra å være små til større og ofte er det søkt sporadiske råd litt «her og der». Mange hundeeiere har ingen reservasjoner mot å gi råd og ofte er erfaringen basert på noe de har sett på TV, sette eller lest på nettet, hørt av andre eller gjort på egen hund. Det å være «instruktør» er heller ikke et kvalitetsstempel i seg selv da instruktør ikke er en beskyttet tittel og «hvem som helst» kan strengt talt holde kurs og treninger.

Atferdsspesialister vokser ikke på trær og det er heller ikke like gode tilbud overalt. Det er ofte knyttet en høy kostnad for å å utrede problemene og motta privatundervisning (noe som ofte er nødvendig i mange situasjoner) og det finnes jo ingen garanti for at problemet kan og vil løses. Det er jo vanskelig nok å trene en hund uten spesielle problemer, så det krever en dedikert eier, mye tid og vilje for å trene en hund med utfordrende atferder.

Problemhund-5

Bilde fra internett

Det har ofte tatt mange uker, måneder og år på å utvikle (og etablere) et problem. Og det kan ta lang tid å rette det opp igjen. Som regel kan mange problemer løses til det bedre, men i mange tilfeller kan det ikke bli helt borte. Det finnes ingen «Quick Fix», enkle eller mystiske måter å endre atferd på. Det er ofte hard jobbing hvor alle i familien og alle de som har noe med hunden å gjøre, må spille på lag. Og et legitimt spørsmål å stille seg er om alle problemer kan og bør løses…

Jeg deler problemene inn i 3 kategorier:

1: Normale atferder (men overdrevne): hopping, bjeffing, bite i stykker ting, problemer med å være alene mm

2: Hunder som mangler «oppdragelse» / trening (kan ses i sammenheng med punkt 1)

3: Unormale atferder: overdreven redsel, ulike former for aggresjon uten trusselsignaler, stereotypier (jage halen, overdreven slikking, snappe ut i luften mm) eller mangle evnen til å tilpasse atferden til situasjonen.

En stor dansk undersøkelse fra 2007 avdekket årsaker til avlivning av familiehunden. Resultatene av denne undersøkelsen kan lett sammenligens med vår situasjon og gir en indikasjon på hvordan det står til med våre familiehunder.

Det finnes ca 550 000 hunder i Danmark og 10 – 15.000 avlives hvert år pga atferdsproblemer. Selv om rundt 78 % av hundene blir avlivet av andre årsaker, ligger atferdsproblemer på en 2. plass hvis man spesifiserer årsakene :

1: Alderdomsrelaterte årsaker (ca 30 %)

2: Atferdsproblemer (ca 22 %)

3: Muskel og ledd (ca 20%)

Andre funn i undersøkelsen viser:

2/3 var hannhunder

2/3 ble avlivet pga aggresjonsproblemer

Av unge hunder som ble avlivet, var redsel primærårsaken

2/5 ble avlivet før de fylte 3 år

Det er gjort 2 uoffisielle utregninger på hundens gjennomsnittelige levealder på hund i Norge. En viser  en elder på litt i overkant av 5 år. En annen en alder på rundt 7.

Det er kun 14,8% av de avlivede hundene som var forsøkt behandlet før avlivning og hoveddelen av atferdsproblemene som førte til avlivning, var aggresjon. Eier opplevde at hunden ikke advarer, angrep uprovosert og at atferden ikke kunne forutsies. Det at eier ikke følte seg trygg hadde innflytelse på beslutning om avlivning.

I følge undersøkelsen er frykt / angst årsak til avlivning blant de yngre hunden. Det kan se ut som det har skjedd en utvikling av hunder som ikke er sosialisert tilstrekkelig og det gir grunn til bekymring.

Vi kan mer om hunder enn aldri før. Det finnes flere hundeskoler enn noen gang og hundesporter er under utvikling og i full aktivitet. Det finnes flere hundebøker om trening og det er mye info å hente på nettet. Hunder testes (mentalt) og fysisk for en rekke sykdommer og det produseres hunder som aldri før. Hva er årsaken til eventuelle manglende sosialiseringsarenaer?

Valpekurs august 7

Det finnes en rekke andre atferder som eier opplever som problematiske, men som ikke nødvendigvis fører til avlivning eller omplassering. Vanlige problemer er:

Separasjonsangst

for aktiv

liker ikke barn

bjeffer for mye

biter / snapper

er «ulydig»

er ikke renslig

går ikke med andre hunder i husstanden

veldig oppmerksomhetskrevende

ødelegge ting

er for voldsom

varsler

hypersexuell

Mange av disse problemene kan knyttes til alder eller rase; eller rett og slett til hundens personlighet.  Det stilles store krav til kunnskap og det kreves mye tid for å trene frem en god hund.

Det hjelper ikke å ha ligget i et ørneegg hvis du vokser opp i en hønsegård…Av de 4 små prosentene av skyld som kan tillegges eier, er i alle fall manglende trening noe som er enkelt å gjøre noe med. Velg gode veiledere og søk faglig kompetanse. Da kan det hende det er det samme hvilket egg du har ligget i…

ørn.jpg

Foto: internett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: