Hundeskolen del 4

fullsizeoutput_98ba

Foto: Gro Saugerud

Hundens språk og kommunikasjon

Vi har nå lagd 8 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg ydmyk, heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

Fjerde episode handler om hundens språk og kommunikasjon.  Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! Bloggen er en fordypning av intervjuet, så les og hør på begge deler.

Hør intervjuet her 2.18.55 inn i programmet

Atferd hos alle dyr er vanskelig – hund er enda vanskeligere på grunn av interaksjon med mennesket. Ofte henter vi kunnskap om hundens språk gjennom språkbøker om ulver. Ulver er ikke hunder (de er riktignok samme art) og språkmessig kan de være nokså forskjellig. Tobias Gustavsson (SWDI) sier at å lære hundens språk gjennom å se på illustrasjoner av ulven, er som å lære om menneskets språk gjennom illustrasjoner av Sjimpanser…

fullsizeoutput_f4e

Foto: Gro Saugerud

Hunder kan utvikle atferder den har fått gevinst på ( hvis jeg gjør si eller så, så hender dette…) og dermed kan de uttrykke ulike følelser / atferder på forskjellige måter som ikke alltid lar seg gjenkjenne fra standariserte illustrasjoner i bøker og tidsskrifter. I tillegg har raser ulike «dialekter» (arbeidsform, brytekamp, jaktlek, lyd, haleføring mm) og hundens språk forurenses av mennesker.

hunder-jeg-husker.jpg

(bilde fra internett)

Er det mulig å forstå hundens språk? Jeg mener at det både er mulig og nødvendig. Det handler om å observere og tolke det som skjer og se helheten uten å trekke ut ett enkelt signal. Det viktigste er ofte det som ikke skjer. Og det er viktig å legge merke til begge deler; både det hunden gjør og det den ikke gjør.

Hunder har rundt 250 signaler. Signalene er i form av lyd (bjeffe, ule, knurre, pipe), taktile (berøring), lukt, mimikk, duft,  og kroppsspråket i seg selv (ragg, haleføring, vektfordeling, hastighet mm). De snakker hele tiden og mange signaler er små og nesten usynlig for et utrent øye.

fullsizeoutput_94b3

Foto: Gro Saugerud

En av signalgruppene det har vært mye fokus på er hundens «aggresjonsdempende signaler». Disse signalene (slikke, gjespe, snu ryggen til, blinke med øynene, løfte labben, gå i bue mm) har flere funksjoner og kan av og til ha mer dekkende ord som «sosialt fremmende», «vennskapssignaler» eller «konfliktdempende signaler». For å komplisere det ytterligere, er ofte «dempende signaler» en overslagshandling. En slik overslagshandling kan tendere til å  bli et signal fordi vi responderer på det. De lærer altså språk utifra hvilke gevinster de har fått på å utføre en gitt atferd.

Mange spør om hunder kan skamme seg, føle anger, skyld, sjalusi og andre abstrakte følelser. Min erfaring er at det er lett å få frem atferder som kan se slik ut (det berømte «hundeblikket», at hunden snur seg vekk, legger seg på rygg mm) uten at hunden har gjort noe galt. Ofte er det nok å gjøre stemmen litt streng, vise frem en gjenstand og opptre som om hunden skulle ha gjort noe galt. Selv om den ikke har noe forhold til gjenstanden, vil den ofte agere som om den har gjort en av verdens største synder og jeg er derfor sterkt i tvil om hunder kan ha slike følelser. OM hunden kan ha slike følelser er jeg svært skeptisk til at de kan knytte noe de har gjort for lenge siden opp mot en reaksjon de får i samtiden.

Knurring.jpg

(bilde fra internett)

Knurring er et trusselsignal og ofte et opptrappende signal som sier at hunden kan gå over til andre faser / trappetrinn i aggresjonene. Mange opplever det som skremmende at hunden knurrer, men det er allikevel et viktig signal som gir oss mulighet for å gå ut av situasjonen eller inn i problemet. Det kan være et tegn på at hunden mangler tillit til oss eller situasjonen, at den vil øke avstanden til den den knurrer mot eller den vil forsvare det den anser som sitt. Knurring bør behandles med hjelp av profesjonelle atferdstrenere og bør ikke bestraffes.

iStock_000056723400_Medium.jpg

(bilde fra internett)

En av våre fansesaker er at hunder ikke skal hilse på hverandre i bånd. Dette skaper «uvaner» som gjør at hunder kan få ulike forventninger til hundemøter som kan gi problemer på sikt. Vi hindrer hundens kommunikasjon, skaper frustrasjon og kan komme opp i situasjoner hvor hunden blir redd og usikker. Hunder trenger god plass for å kommunisere og bånd hindrer dette.  Det blir som om du skal prate med gaffatape over munnen og henden bundet bak på ryggen. Altså ikke det beste utgangspunktet for en god dialog…

Valpekurs august 7.jpg

Foto: Gro Saugerud

Det er viktig at eier lærer hundens språk og at hunden får øve seg i sin sosiale kompetanse. Sosialisering er viktig og må gjøres riktig. Hunder må få hundekompiser som fungerer som en fast og trygg vennegjeng. I tillegg skal de lære at de ikke trenger å hilse på alle hunder. Hundelek må styres og overvåkes slik at hundene får gode opplevelser og riktige erfaringer. I  mange tilfeller kan hundeslipp i hundeparker være kun til glede for hundeeieren. Det er ikke moro å være den hunden som blir løpt etter og kastet i bakken, løpt over ende eller være den som er redd for de andre. Her krever stor kunnskap, god observasjon og rik tilgang på de rette hundene.

Gjennom riktig sosialisering er man med på å sikre hundens sosiale framtid. Målet er å trene hunden til å kunne beherske og manipulere sosiale situasjoner, kunne språket til labbespissene og kunne slappe av med balanserte forventninger til sine artsfrender.

1719773e7eaca5deaa1e16d169cfa42d--learning-quotes-inspirational-thoughts.jpg

1 kommentar (+add yours?)

  1. Trackback: Hundeskolen del 5 | Gro Saugerud - min blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: