Hundeskolen del 1

Valpekurs august 7

Vi har nå lagd 5 episoder av en serie om hunder; Hundeskolen. Serien blir sendt under morgensendingen på NRK P1 / Buskerud og jeg føler meg ydmyk, heldig og beæret som får lov til å prate om hund; min hobby, mitt yrke og mitt livsverk.

Første episode handler om det å skaffe seg hund. Jeg legger ved linken til programmet hvis du vil høre; noe jeg blir veldig glad for om du vil! 

Link 34.09 inn i sendingen:

Del 1: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-buskerud/DKBU01020418/11-10-2018?fbclid=IwAR2yeV3sZ6XFV2iRBDJzyf7bfTGegXhFz9QFaOnfuGTMfUyhV43agXwsS6I

Jeg har jobbet med hund profesjonelt i 25 år. Jeg var ganske ung da jeg startet Drammen Hundesenter (25 år), men hadde holdt kurs siden jeg var 14. Jeg var hjelpetrener og gikk i skole hos den eldre garde (altså de i hundeklubben som var 30-40 år…). Etterhvert holdt jeg kurs selv og  ble selvfølgelig utfordret av mer eller mindre erfarne hundeeiere (særlig menn) siden jeg var ung, jente og nokså fersk. Jeg hadde holdt på med hest siden jeg var 4 år og hund «hele livet», hadde dyr «under huden» og var ikke så lettskremt. Læringskurven var stupbratt siden jeg alltid måtte bruke de vanskelige hundene på kurset – og det måtte gi resultater for å være troverdig.

25 år etterpå (og i en alder av 50 ) så blir vi ikke utfordret (eller lar oss utfordre) på samme måte. Jeg elsker det jeg gjør, har lave skuldre, ingen prestisje og målet er å lære hundeeiere mest mulig om hundetrening og bidra til å skape gode «hundeborgere».

blåfjell 2017

Tid

Flere og flere kjøper seg hund. Noen spontant og noen godt gjennomtenkt. Mange kjøper hund på helt feil tidspunkt i livet…. Og andre burde kanskje heller skaffet seg en katt. Jeg tror at mange ikke aner hvor mye tid som kreves for å trene en hund. Mange aner ikke hvor låst man blir med en valp i huset og hvor mye tid som kreves til trening av ferdigheter, mental stimulering og fysisk mosjon. Jeg har inntrykk av at mange som kjøper seg hund, forventer at den egentlig skal oppføre seg som noe helt annet enn en hund. Den skal være stille, ikke kreve så mye, den må kunne være alene hjemme, ikke røyte og mye, mye mer.

tobias 5

Rase

Mange kjøper hund etter ønske og ikke etter behov. Det er 400 raser å velge mellom og veldig ofte ser vi at feil rasevalg forårsaker mange problemer. Hunden oppfører seg ofte som den skal med tanke på hva den er avlet til, men dette harmonerer ikke nødvendigvis med eierens forventinger til hvordan det skulle bli. Kjøper man seg en vokter så vil den vokte. Kjøper man en gjeterhund, vil den som regel gjete (også alt annet enn sau). Kjøper man en hund som bjeffer i sitt arbeid (som for eksempel halsdrivende jakthunder), så vil den høyt sannsynlig også bjeffe i hverdagen.

hundetrening august 2018 6

Avl og oppdrett

Oppdrettere avler også på ulike linjer. Og det kan også legges vekt på ulike egenskaper i de ulike land. Det betyr at en rase kan være veldig forskjellig i sitt lynne, egenskaper og temperament – til tross for at det er samme rase. Ikke alle hunder som avles på fyller kravene fra raseklubbene og det er grovt sagt mulig å avle på det meste med stamtavle. Og også de uten. Som kjøper må du være kritisk til oppdrettere og det kan være en fordel å gå gjennom raseklubben og kjøpe hund fra godkjente valpelister.

Det er vanskelig å vurdere seriøsiteten til oppdrettere. De fleste er seriøse og har som mål å bringe rasen fremover. Men det er en sterk subjektivitet i vurderingen av hva som er en bra avlshund. En bra familiehund, brukshund etc er nødvendigvis ikke det samme som en god avlshund.  Om oppdretteren viser seg å være seriøs i sitt arbeid, så er det også en fordel at oppdretter er trivelig og imøtekommende også etter at valpen er solgt. Det kan være stor støtte i gode oppdrettere da de som regel kjenner både rasen, valpen og linjene godt, men det kan være en stor belastning hvis de tar på seg rollen som «overformyndere» etter at valpen er din. Sjekk ut ryktet både til linjene og oppdretter selv før du velger hvem som får være så heldige å selge deg en valp. Det hjelper ikke få verdens beste hund hvis du får verdens værste oppdretter med på kjøpet.

Redsel og aggresjon er en av de atferdene med flest synonymer i hundeverdenen. Aggressiv atferd kan beskrives av enkelte som «sær», «bitch», «sur» og forklares ofte med en spesiell hendelse som fjerner fokus fra arvbar risiko. Redsel beskrives gjerne som «sjenert», «filosofisk», «forsiktig» eller andre ting som tar fokus vekk fra det egentlige problemet. Sosial redsel har en høy arvbarhet og redsel er en av de atferdene som som påvirker all annen atferd mest.  Styr unna redde individer; om det er foreldredyr, slektskap eller valpen selv. Legg også stor vekt på helse. Kjøper man en trygg valp uten anmerkninger på sin helseattest, er man et stykke i riktig retning. Kjøper man i tillegg rett rase med rett personlighet, riktig kjønn, fra en god oppdretter og til rett tid i livet, vil man ha et godt grunnlag for gode opplevelser med hunden.

fullsizeoutput_98ba

Hvor enige er familien på forhånd når det gjelder å kjøpe hund? Vil alle ha og vil alle ha samme type hund? 

Det er ofte et stort bonus å ha en velfungerende hund i huset. Ikke bare for de voksne, men også for barna. En av de store utfordringene med valp og barn i huset er biting (valpebiting). Selv med ganske så store barn vil dette ofte oppleves vanskelig. Barna blir ofte lei seg, redde og kan oppleve at valpen ikke liker dem. Særlig gjelder dette i de tilfellene der ett barn blir mer utsatt enn de andre.

Her kreves kloke foreldre og gode strategier. Bur er ikke løsningen på alle problemer (knapt nok noen) og skal brukes med varsomhet, men valpen kan skilles fra barn og voksne ved bruk av eks valpegård eller en trappegrind som gir litt pusterom i hverdagen. Valpen er ikke underholdning for barn og skal man få dette til å fungere både i nåtid og framtid, er det viktig å ha enkle kjøreregler. Barna bør ikke ha en oppdragerrolle i forhold til hunden og eventuelle konflikter må løses av voksne. For å få en barnevennlig hund, må man ha hundevennlige barn og det krever tid, forståelse, opplæring og god pedagogisk innsikt å få barn og hund med på laget.

fullsizeoutput_9816

1 kommentar (+add yours?)

  1. Trackback: Hundeskolen del 5 | Gro Saugerud - min blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: