Husbandry – et fremmedord med gullkantet framtid!

husbandry 3

Foto: Gro Saugerud

Delta på kurs i Husbandry her: http://www.facebook.com/events/1918750235077430

En kjempefin helg er over og jeg sitter igjen med mange inntrykk og har fått enda mer kunnskap om ting jeg brenner for; dyretrening! ! Et kollegialt møte innenfor trygge rammer med likeverdig kunnskapsutveksling på tvers av yrkesbakgrunn og artserfaring.

Som mange kjenner til, jobber jeg heltid med mitt eget hundesenter (www.drammenhundesenter.com). I tillegg har jeg jobbet 11 år i en naturpark (www.langedrag.no) og i denne forbindelse ble Jonas (fra Fjellanger Hundesenter) invitert til å dele av sin erfaring med trening av sel og sjøløver i akvariet i Bergen. Han har vært i Bosnia som minehundtrener i 1 ½ år og jobber nå med krefthundprosjekt hos Fjellanger.

navnedag 2

To av Langedragsfolket var selvfølgelig sentrale; Anne Grete som er dyreansvarlig på Langedrag og Magnus som driver hundekjøringen her på gården. I tillegg hadde Jonas med en kompis (Joakim) som har godkjent redningshund i NRH / Bergen; så totalsummen av kompetanse, erfaring og interesse for trening gjorde helgen til en superhelg!

Vi har jo allerede jobbet med fjellrevvalpene (Mira og Mikkel) siden de ble treningsklare. De kom til Langedrag 16 dager gamle og ble ”adoptert” av Anne Grete sin elghund 2 dager etter ankomst (les bloggen her).

husbandry 8

Trygghet og sosialisering har vært pri 1, men da de ble 4-5 uker begynte vi så smått med trening; utvikling av belønninger, forstå prinsippet ”jobbe for å få”, bli kjent med artsspesifikke atferder, innføre belønningsmarkør (bridge) og trent håndtarget, lett berøringstrening, følgelyd og trent de til sin framtidige oppgave; å være besøksrever på guiderunde / revecamp.

rev 5

I helgen trente vi forberedelser og fikk økt forståelse for ”Husbandry”. Vi skal ha kurs i dette i Drammen 9-10. September (les mer her) med Jonas – og det er ett tips i denne sammenheng: Meld deg på!!!! Dette var spennende!

I helgen hadde vi fokus på stasjonstrening som en base for all annen trening. Det meste av tiden ble brukt på revene, men gaupene fikk også prøvd seg. Og hundene i kennelen.

husbandry 1

Det er selvfølgelig en utfordring å trene andre arter enn hund. Man må ha en spesifikk kunnskap om arten; kognitiv utvikling, sanseapparatet, sosial struktur og hvilke dyr som jakter på denne arten og sørge for at disse faktorene ikke er til hinder for framgang i treningen.

Så hvorfor skal vi trene rev og gaupe? Eller andre dyr i dyrepark? Hva er målet? Målet er at vi skal kunne veie, måle, lytte på , undersøke, ta blodprøver etc av ville dyr i fangenskap – uten at dette påfører dyret stress eller at det er nødvendig å dope dem; noe som er en belasting i seg selv. Man trener de til ting som gjør at vi kan ta vare på dyrene og sjekke dem, skifte de fra en del av innhegningen til en annen, unngå sosialt stress under fôring (ved stasjonstrening) og det er en aktivisering og berikelse for dyret. Og ikke minst; løse dagligdagse situasjoner på en måte som dyra synes er kult!

navnedag 3

Når det er sagt, så har vi allerede gjort mye riktig her på gården. De fleste dyrene (ville) er allerede trygge på oss og tillater mye mer enn det som kanskje er vanlig innenfor parkdyr. Vi har lagt ned hundrevis av timer blant dyrene og fått mye igjen. Turister blir med oss inn til rev, rein, ulv, elg og gauper – og dyra er rolige og tillitsfulle til oss.

Men vi kan gjøre detaljer enda mer effektive og ta det steget videre! Ved denne form for trening og være litt mer bevisst på hva vi vil lære dem, vil publikum få en annen forståelse for dyrene – en annen respekt. Mange blir overrasket over at de faktisk kan lære også og folk blir fasinert av hvordan man får det til – på en dyrevelferdsmessig god måte.

Dyra får det bedre fordi man kan behandle dem, gjøre masse stell og gi det medisinske aspektet en annen mulighet. Og i tillegg er det en mental stimulering. Dyra kan ha så store og fine innhegninger man vil, men de blir jo vant med det tilslutt. Mental stimulering er like viktig for både ville og tamme dyr i fangenskap ; eller dyr i vårt eie.

husbandry 2

Dette er altså HUSBANDRY! Det er bare å sette seg inn i det like gjerne først som sist; for dette kommer med stormskritt inn i behandling av våre kjæledyr også! Dyret skal gis et valg og gjøre alle disse tingene frivillig. Og når de har et valg ( eks: la oss klippe klør eller ikke)- så sier erfaring at de vil la oss få utføre (be)handlingen. Denne form satt i system er framtiden for oss alle!

Uten å røpe alle detaljer, så var helgen overbevisende. Og det er godt å se at vi allerede gjør mye rett og at små detaljer kan gjøre store endringer.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: