Smeller – NM 2016

_DSC5358

Min beste Lykke!

12. november 2016 og det er  NM i Smeller.Vi har blitt intervjuet og filmet av NRK og vi har lagt lista høyt og sagt at vi går for Gull… Opp klokka 4.30, pakke bilen, lufte hunder, få i seg frokost, få styr på sommerfugler og alt annet som levde sitt eget liv i magen og reise til Oslo; til Kløfta og Stovner Hundeklubb. Vi skal delta i NM!!! 

nrk-lykke

Klikk på bildet og se innslaget fra NRK og Smeller-NM

nm-2016

Kløftahallen – rett før alt begynner! Foto: Gro Saugerud

Jeg er et konkurransemenneske. Derfor konkurrerer jeg egentlig ikke….

Jeg elsker og vinne og hater og tape og bli vanligvis den verste utgaven av meg selv før og under konkurransene. Jeg er langt unna fra å ha nerver av stål (i den forstand at det betyr ”å bevare roen”) – nervene er mer som ”utenpå kroppen” og sinnarynker og alt er i helspenn. Og det er vel ingen bombe at det smitter over på en myk cockertispe….

_DSC0006

Lille, myke Lykke ! Foto: Gro Saugerud

Vi trener mye søk og hundene er gode. Om man skal si det selv… Derfor ønsker man jo å gjøre det bra. Men så er det jo et definisjonsspørsmål hva som er bra… Er det gull eller ingenting? Er det pallplassering? Er det bra nok å takle miljøet, nerver, ukjente oppgaver, være et godt team, være rettferdig og gjøre så godt man kan…? Våre hunder har gått på lukten av Kong lenge – og te enda lenger. Skinn med menneskelukt (som er luktbildet i Smeller) hadde de kun trent på i 1 ½ uke før NM. Mulig vi la en litt dårlig strategi på innføring av ny lukt….

Jeg og Hanne trener mye hund sammen og har enormt stor glede av det. Vi heier på hverandre, coacher hverandre og vil hverandre det beste. Dette NM-et hadde vi ett primærmål; å komme til finalen!

hanne-og-to-hunder

Hanne med 2 av sine 3 firebente; Oline og Sally

Det var lagt opp på følgende måte; Alle de 38 startende fikk gjennomføre de 3 første øvelsene (banesøk, kassesøk og romsøk). De 6 beste gikk til finalen og fikk foreta bilsøk.

Jeg hadde startnummer 37; altså nest sist. Hanne hadde startnummer 19. Å starte som nest sist når en er så nervøs at en nesten tisser konstant på seg, er jo et moment i seg selv. Det er en lang dag for både hunder og eier og konsentrasjonen og utholdenheten må holde hele veien….

Hanne var allerede klar for finalen før jeg skulle ta mitt romsøk. Det var mange gode hunder til start, men ingen hadde funnet mer enn 2 duplikater. For å sikre meg plass i finalen, måtte jeg finne 3. Fant jeg 2 var det fortsatt åpent…

spurv

Dette er en spurv… Ikke kråke…

Lykke er vanligvis stø som fjell på alle søk. Men også hun fant 2 og sommerfuglene jeg hadde i magen var nå forvandlet til store kråker. At Hanne og Sally var i finalen, var jo knallbra – enda bedre hadde det jo vært om vi begge klarte det.

sally-1

Sally – supernesa!!!  Foto: Gro Saugerud ©

Det tok omtrent 30 minutter før resultatet var klart; Hanne og jeg lå på 1. og 2. plass og var dermed blant de 6 som skulle få gå i finalen! Målet var nådd! Men så ligger det der og ulmer; ønsket og håpet om pallplassering og tittelen ”Norgesmester”. Og DA slo nervene til – igjen.

Jeg besvimer ikke så ofte. Eller rettere sagt aldri. Men da følte jeg at jeg kunne besvime når som helst.

resultat-nm

Kjøretøyet hadde vært gjemt under en presenning hele dagen. En 4-hjuling med en stor henger ble kjørt fram og sto der i all sin prakt. En spennende søk og hundene er gjennomtrent nok til at håpet om 5/5 funn skulle være mulig.

finalen-nm-2016

Finalister og dommere (og noen nerver som ikke synes…)

Det er jo allerede kjent at det ikke ble pallplass for noen av oss. Sally gjorde et knallbra søk, men fant 3/5. Lykke jobbet også knall bra, men jeg klarte å rote det til med å melde funn – 2 ganger på samme sted – og få feilmarkering….

dompap-og-skjegglav

Hvis man tuller det til – er det da lov å kalle seg selv en «dumpapp»       Foto av dompap: Tom Schandy ©

Så hva gikk galt?

Lykke hadde 3 kjappe funn og sto nesten helt under firhjulingen – helt stille – som om hun skulle ha en markering på 4. funn. I det jeg melder og får tilbakemelding ”feil” , forlater hun ”funnet” og drar rundt til motsatt side – men foran på kjøretøyet. Hun leter med maks sniffefrekvens, men få ikke lokalisert funnet. Hun beveger seg nedover kjøretøyet og gjør akkurat det samme – men på motsatt side. Og jeg melder funn – igjen….

På det tidspunktet har hjernen min blokket ut og jeg husker ikke hvor hun har vært eller hva hun har gjort….

Lykke er en sensitiv hund som alltid gjør så godt hun kan. Hun feilmarkerer aldri og i dette tilfelle tolker jeg det slik at hun har fått ferten og markerer. Siden jeg ikke kunne belønne en feil sted (men antagelig riktig lukt), ble hun i tvil – og etter det tok hun aldri beslutningen om å melde på skinnet igjen. Jeg er ganske sikker på hvor de to siste lå – men hun markerte ikke , kun økte intensitet, sniffefrekvens og øyekontakt med meg…. Og det siste er ikke nødvendigvis et godt tegn og indikerer at hun er i tvil om det er skinnlukta som fortsatt gjelder.

_dsc8921

Da er det ikke noe annet og gjøre enn å  speide etter gullet som glapp….

Det ble en 6. plass og jeg er strålende fornøyd! Vi lå som nr. 1 og 2 av nesten 40 hunder før finalen! Hanne fikk 4. plass med et klokkerent søk på kjøretøy og 3 funn. Sally er en fintsøkende hund som bruker mye tid på å søke med millimeterpresisjon.

Det ble faktisk helt stille i hallen da Sally søkte og sniffelydene hennes fylte hallen som musikk ( i alle fall i våre ører).

Vi ble blant de 6 beste hundene i SmellerNorge! Vi ble slått av flinke hunder og førere. 4 spaniels i finalen; en Welsh springer spaniel ( vinner og Norgesmester), en Field spaniel (4. plass) og jaktcockere på 5. og 6. plass!

Vi i Drammen Hundesenter tok hjem 2 av finaleplassene! Klart vi er fornøyd!!

Om ikke det var nok så fikk vi ”bestemannsprisen” for banesøket! Lykke tok 4 baner med 4/4 funn – på 22 sekunder! Og hver markering må stå i 2 sekunder (så i realiteten tok søket på 4 baner 14 sekunder…) før vi får godkjent! En liten rakett som elsker nesearbeid!

linn-vinner-nm

Gratulerer en flott og allsidig ekvipasje med gull!!!!  Linn Therese Andersen!!! Hurra!!!

vinnere-nm-2016

6 flotte finalister! Gratulerer alle sammen!

Så tilbake til spørsmålet ”hva betyr det å gjøre det bra”? Å gjøre det bra er ikke nødvendigvis å vinne eller havne på pallen. Det var 32 som ikke kom til finalen, men som har bra hunder og har gjennomført gode øvelser! Noen ganger går det veien (den riktige veien), noen ganger har man flaks – eller uflaks og noen ganger så er faktisk 5 stykker bedre enn deg…

Det var kjempestemning, godt tilrettelagt fra A-Å, alle var koselige mot hverandre med smil, latter og mane lykke til! Hundene har det gøy! Halene går og de søker etter evne og treningsmengde. Ingen korrigerer hundene, hundene belønnes rikelig , det applauderes, det legges strategier og deles tips.

Å gjøre det bra for meg er å være et godt team med hunden min. Vi er på lag og jeg forsøker å fordele jobben sånn at hun er nesa – jeg er hjernen.

I går sviktet hjernen. På siste øvelse fant jeg ingen god strategi til å hjelpe henne med å bli sikker; isen i magen smeltet i takt med minuttene som gikk … Men hun jobbet som en Gud! Å gjøre det bra er å være fornøyd – helt inni seg – med hunden og seg sjøl. Selv om det siste ofte er det vanskeligste. Å gjøre det bra er å reise hjem og vite at vi gjorde så godt vi kunne og alle vet jo at ”etterpåklokskapens lys” kan skinne nokså grelt (Eller skarpt. Man er aldri klokere som man er etterpå…). Men jeg reiser hjem med den samme hunden jeg kom med. Jeg synes fortsatt jeg har verdens beste (søks)hund og hun lever virkelig opp til navnet sitt!

lykke-med-premie

Lykke med sin første rosett og en flott leke fra Catch!

Jeg vil takke Norsk Smellerklubb og Stovner hundeklubb for et fantastisk NM!!! Dere gjorde oss alle finalister til viktige og verdige ”vinnere” og stevnet var helt unikt!

Da ”Ja vi elsker” ble spillt på høyttaleranlegget, følte vi oss alle som vinnere og jeg skal love at jeg har reist hjem med en godfølelse! Jeg har et eget ord fra min tid i fjellet. Et ord som jeg og Anne Grete har innarbeidet etter mange og unike opplevelser med dyr; Lykkespreng! Takk til alle deltagere og alle som bidro til en flott dag! Vi gleder oss allerede til 2017 og håper vi klarer å kvalifisere oss!

Ja vi elsker – hundene våre! Uansett plassring!

Et flott premiebord!!! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: