En kveld i den Nordiske Villmarka

nyheader_copy

Jeg har hatt den glede av å kjenne Tom i rundt 5 år. Gjennom min jobb på Langedrag, tok jeg kontakt med Tom for å høre om interessen var tilstede for å arrangere fotokurs blant ulv og gaupe og et vell av andre ”fotogene” arter. Ja ´et jeg fikk har ført til at rundt 300 fotoentusiaster har boltret seg bak kameraet med veiledning av Natur og Foto; rettere sagt- Tom Schandy og Baard Næss.

Å ha med 20 fotografer inn i hegnet blant 8 gauper, og som alle er sugne på Årets bilde, er en utfordring i seg selv. Utfordringen er ikke mindre ved å ha med 2 ”lærere” som har en så sterk lidenskap for foto, dyr og natur – at hegnet med ulv, rev og gaupe fortoner seg som en lekeplass for barn! De jakter på lys, action, blikk, bevegelse og optimale forhold. Og vi som guider forsøker etter beste evne å tilrettelegge så både dyra og menneskene skal få gode opplevelser.

tom-schandy-gaupe

Foto: Tom Schandy (Gaupe på Langedrag)

Tom har holdt foredrag hos meg før – da med tema ”Ville Blikk”. Denne gangen var det ”Nordisk Villmark” som sto i fokus. Tom har mye å dele. Med sin bakgrunn i WWF – og som biolog – står det ikke på fakta og spennende historier. I 2 timer var det som selv å være med på tiurleik, i de finske skoger for møte med ulv og bjørn, få være med i gammel furuskog for å møte ugler og andre spennende fuglearter – og ikke minst;  se Kongeørn i parring!

bjorn-gjemmer-seg-bak-et-tre-lavopplost

Å leke gjemsel med bjørn…..  Hvem måtte telle til 100? Foto: Tom Schandy

kongeornparing

Kongeørn i parring er et unikt motiv! Foto: Tom Schandy

Naturvernaspektet er viktig i hans fotografering og naturformidling. Tom sier: “hvis mine naturbilder, bøker og artikler kan brukes til å fremme naturglede og engasjement for vern av natur og biologisk mangfold, er mye av hensikten oppnådd”!

dompap-og-skjegglav

Dompap. Foto: Tom Schandy

Tom holder ikke noe tilbake for sitt engasjement for våre trua dyrearter. Jeg kan ikke si meg mer enn enig i hans holdninger til den politikken som nå føres mot ett av våre kritisk trua dyrearter; ulven.. han synes det er en skam at 70 % av disse dyra nå skal skytes ut og henviste til en gammel lov fra 1845.

Ulv har eksistert i de nordlige delene av Europa før fangstfolk bosatte seg her, men i 1845 skjedde noe som fikk store konsekvenser for ettertiden. Da kom «Lov om Udryddelse af Rovdyr og om Fredning af Andet Vildt». Arkitekten bak denne loven var Halvor Heyerdahl Rasch, konservator ved Universitetets zoologiske museum, en respektert fagmann – og jeger!

For å stimulere til rovdyrutryddelse ble skuddpremier innført. Staten skulle rett og slett premiere alle de ulvene, bjørnene, jervene og gaupene som Ola Nordmann drepte. Færre rovvilt ville gi mer matvilt til jegerne, het det i argumentasjonen. Året etter at loven om rovviltutryddelse kom, ble det felt mange rovdyr: 219 bjørn, 238 ulv, 104 gauper, 81 jerver – og 1055 ørn.

ts14850-tom-schandy-ulv-mm

Foto: Tom Schandy

Et betimelig spørsmål er ; gjentar vi oss sjøl 171 år senere?

Det er kanskje flere enn oss som blir «sure» over en forvalting som denne….

elgokse-med-ora-bakover

Foto: Tom Schandy

Tom tar fantastiske bilder og var raus nok til å sende meg noen som jeg kan dele. Fotografer på dette nivået inspirerer meg og jeg gleder meg enormt til å være guide for Natur&Foto kommende helg! Det blir forhåpentligvis nye muligheter for Villmarkskvelder med Tom i 2017. Jeg fikk med meg hjem masse inspirasjon, ny kunnskap og 4 signerte julegaver til ”noen” heldige! Takk for at du er den du er, Tom! Fortsett med å fremme naturglede og engasjement! Du inspirerer!

gaupeunge-vinter

Klikk på bildet og se på Norge Rundt og innslag om gaupene på Langedrag. Kanskje du vil være med og oppleve rovdyr på nært hold? 

Foto: Gro Saugerud ©

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: