Dyr gjør mennesket godt…

thumb__dsc8027_1024

Foto: Gro Saugerud (c)

«Our relationship with nature is more one of being than having. We are nature: we do not have nature.»
-Steven Harper

4 flotte dager er over. 4 dager stinne av dyreopplevelser og møter med flotte mennesker. Jeg tror at dyr gjør mennesker godt… De gjør i alle fall meg godt! Og jeg kan se at de berører. De fasinerer. De interesserer.

thumb__dsc7569_1024

For oss som guider og forsøker å skape naturglede og naturforståelse, så må det være genuint og ekte. Jeg drives av en sterk kjærlighet til dyra jeg jobber med og timene oppleves som minutter.

Det er så lett å se og føle hvor glad du er i dyr, og jeg er veldig imponert over din kontakt med dyrene og forståelse for dyrespråket! Kjempe gøy å få være med deg i høstferien, Gro, du er en inspirasjonskilde”!

Med sånne tilbakemeldinger, blir man jo eviggående!

thumb__dsc7580_1024

Foto: Gro Saugerud (c)

Onsdag brukte vi dagen til fjellvandring med elg. Elgkalven Raptus viste seg fram og sjarmerte gjestene i senk. Sammen med Raptus, hadde vi elghunden Arja og dua Asti. Et sjeldent trekløver som er så unikt at man må klype seg selv i armen både en og to ganger for å tro det er sant.

nrk-2

Foto: Anita Price © . NRK på besøk

Torsdag og lørdag var viet til gaupene. Spesielt gaupemor ”Ingrid” og ungene hennes ”Irja” og ”Iben”. Ungene har blitt 4 mnd og er godt i gang med habitueringsprosessen. De blir mindre og mindre redd mennesker og eksponerer seg mer og mer. ”Ingrid” vil gjerne sitte tett på oss og ser ut til og trives godt som ”fotomodell”. Til tider kan hun bli litt vel intens og vil stikke nesa si opp i alt…

_k9a6174_2

Foto: Inger Johanne Indset © 

_k9a6160_1

Foto: Inger Johanne Indset © 

fotogaupe

Foto: Anita Price © 

Dette er noe av det beste jeg vet! Å ta med besøkende inn til dyra og gi opplevelser som berører alle cellelag i kroppen. Jeg får stadig vekk gåsehud og av og til felles det en tåre eller to – rett og slett fordi jeg blir så overveldet av tilliten dyra viser og gleden de gir meg. Av og til kan det hele opplevelse nesten utenomjordisk og mange besøkende beskriver møtet med rovdyra som noe som gir ro og sjelefred.

 thumb__dsc7791_1024

Foto: Gro Saugerud

Hilsen fra en av lørdagens besøkende i gaupe – og ulvegården:

«For en utrolig lærerik dag! Mektig å sitte bare centimeter unna to så flotte rovdyr. Guiden ga oss en unik opplevelse som er vanskelig å beskrive med ord”.

NRK var med oss denne dagen. De ble fenget av tilliten og tryggheten dyra viser og vil fokusere på treningen som er gjort med mål om at trygghet gir dyrevelferd. Noen kan vel kanskje spørre seg om hvorfor vi går inn til ville dyr. For meg er det åpenbart og har flere grunner. Dyr i fangenskap får et bedre dyrevelferd hvis de ikke er redde. Og ved at folk får fantastiske opplevelser med dyrene – og åpnes både følelses – og kunnskapsmessig – så vil det føre til et større engasjement for bevaring av en artsrik natur.

thumb__dsc7926_1024

Foto: Gro Saugerud © 

Fredag hadde vi en egen ulvedag og vi tilbragte flere timer med ulvene. En teaterscene kan ikke gi oss bedre kulisser enn ulvene selv og med ulvene vandrende rundt oss, ble det mange timer med foredrag om ulvens liv og vesen. Det ble felt noen tårer og ulvenes tillitt og væremåte, berørte mer enn ord. Og når jeg mottar mailer som dette, bidrar det til at jeg i enda større grad ønsker å dele opplevelsene:

“Takk for en fantastisk dag med ulvene og deg i går. Opplevelse av ulven i natur, gemytt, kommunikasjon og skepsis til oss to beinte var utrolig lærerikt. Du er en imponerende ambassadør for forståelse og kunnskap mellom fire og to beinte”.

 Vi trenger dyr. Det er en sannhet. En av få.

Erlend Loe

thumb__dsc8117_1024

Foto: Gro Saugerud © 

thumb__dsc8078_1024

Foto: Gro Saugerud © 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: