En tårevåt oppvåkning

hest 1

Foto: internett

Jeg etterutdanner meg på Norges miljø – og biovitenskapelige universitet (NMBU) innen atferdskonsultasjon. Det er alltid godt med faglig påfyll og det er alltid bra å møte kollegaer som tilfører nettopp dette. Selv om det koster noen tårer og en erkjennelse om at kompasskursen ikke var så stødig som jeg trodde.

Jeg føler meg ganske oppdatert på dyretrening og står ganske så støtt i mitt verdigrunnlag, metodevalg og dyresyn. Trodde jeg…..

_DSC6219

Sånn skal hester ha det! Foto: Gro Saugerud © 

Jeg har drevet med hest i mange år. Mer de første 20 årene av livet mitt enn de 20 siste, men jeg har hatt en sterk bevissthet rundt trening av hest. Ikke alltid. Jeg har vært ung og jeg har utsatt både hunder og hester for mye rart og metodevalget har vært et produkt av kunnskapen jeg hadde og tiden vi var i. Det var ikke lett å være verken hest eller hund på 70 og 80- tallet. Knapt nok i 2016…

322051_10151249458652075_2053077632_o

Foto: Gro Saugerud © 

Kleo Delaveris holdt ett av dagens innlegg som omhandlet hest og atferdsproblemer. Det var mange tankevekkende innspill fra Kleo! Og noe av det gikk rett i hjertet mitt. Det var så mange ting jeg ikke visste. Mange ting jeg ikke hadde tenkt på. Og verst av alt; mye av det jeg anser som riktig behandling av hest viser seg å være nær mishandling….

Hester har dessverre ganske stor toleranse for dårlig behandling. Kanskje det største atferdsproblemet er relasjonsproblemer mellom hest og menneske hvor gjensidig frykt utgjør essensen. Tett fulgt av smerte.

hest 3

Foto: internett

Kleo snakket mye om hestens naturlige livsmiljø og at det grunnleggende behovet en hest har, er å gå i flokk. En hest som står alene, er en ulykkelig hest – og så langt kan jeg ikke si meg annet enn enig.

Jeg skal ikke gå inn på alle detaljer her – men to ting berørte meg sterk og tårene rant da jeg innså at ting jeg anser som god håndtering, viser seg å være det motsatte…

Når det gjelder atferdsproblemer på hest fortalte hun at hester som står i boks, får mange problemer. Mange hester står alene i en boks i de fleste av døgnets timer og mange har kun tilgang på en liten paddock den eller de timene de står ute. Også her er det mange hester som må stå alene. Hun sammenlignet det å ha hest stående i boks som å ha hund i bur. Og jeg som tenkte at hesten står og koser seg, slapper av og nyter roen i nyfliset boks etter en (lang) dag ute…..

For å poengtere hestens tidsbudsjett bruker hester som går på utedrift med fri fôring 57 % av tiden på å spise, 23 % å stå, 10% på å ligge og 10 % på annet. I dag bor ca. 70 % av hestene i boks og tidsbudsjettet til disse hestene er veldig avvikende i forhold til normalt levesett. 15% av tiden bruker de på å spise, 65 % på å stå, 15% på å ligge og 5% på annet.

horse 2

Foto: Internett

Hest er det mest mishandla dyret i Norge, sier Kleo. Etter at jeg hadde tatt innover meg at hester som står i en boks ikke har det bra i det hele tatt, ble bitt tatt opp som tema. Vi får ikke tillit fra dyr før de 100% kan stole på at vi vil fremme deres interesser og ikke vil påføre de smerte og frykt. Fjern derfor alle tvangsinstrument, var Kleos klare oppfordring. Bitt og sporer er påbudt i konkurranser og er kun til bruk for èn ting; påføre smerter. Bitt kan sammenlignes med elektrisk bånd og mange rir med 20 kg. trykk i hendene.

Jeg har alltid ridd med bitt; såkalte «snille» bitt – og jeg er vant til at hester står mye av tiden i boksen sin. På en nøktern og rolig måte, forklarte Kleo hestens behov og hva konsekvensene vår behandling blir. Og jeg ble så utrolig trist. På egne vegne. Jeg trodde jeg var bevisst og jeg hadde en stødig kompasskurs når det gjaldt gode valg og evne til å kunne skille bra fra dårlig. Jeg fikk en påminnelse om at kunnskap er ferskvare og jeg har vært en forvalter av arvesølv fra fortiden. Jeg har tatt med meg min stallkultur fra ”gammelt av” uten å ta oppgjør med hva jeg tenker og hva jeg praktiserer.

nytt tankesett

Dyrevelferd er ikke en privatsak, men er styrt av offentlige lover, regler og retningslinjer. Men det er allikevel en personlig reise vi må ta ansvar for – hvor vi sørger for å oppdatere oss, tenke gjennom hva vi praktiserer og formidler. Som dyretrenere må vi sørge for oppdatert kompetanse, høre nytt, gjøre nytt – og jeg vil takke Kleo for dagens øyeåpner.

Vær aldri redd for å være en ”ræddis”, Kleo! Filmer og videoer om trening av hest som finnes på nettet, viser at talskvinner som deg trengs! Jeg setter stor pris på tårene som rant i dag. Jeg anser kompetanse som noe av det viktigste for å ivareta dyrs velferd! Takk!

hesteflokk

Foto: internett

 

 

 

 

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Aga
  mai 21, 2016 @ 21:33:55

  Bra skrevet og oppsummert!

  Svar

 2. Hanne Feragen
  mai 22, 2016 @ 08:11:09

  Jo mer kunnskap man tilegner seg, desto bedre forstår man at dyr ikke skal holdes i fangenskap, men være i sitt naturlige element.

  Svar

 3. Christel
  mai 23, 2016 @ 11:34:42

  Flott oppsummert og du sier akkurat det som vi alle har opplevd dersom vi tidligere har holdt på med hest og så får den innsikten som du fikk. Når man ser «dyret» og ikke bare «hesten» blir plutselig alt mye klarere! Vi har alle grått over det vi har gjort, og noen av oss har tatt et oppgjør med det, og så gått inn i «kampen» for bedring av hestens levekår! Utfordringen er at dagens tradisjonelle hestehold er satt så grundig i system og er implementert i stort sett alle miljøer rundt hesten (rideskoler, veterinærer, hovslagere, mattilsynets regelverk, konkurranseregler etc), samtidig som det er sterke følelser knyttet til bruk av hest. Hvordan man skal få miljøet til å våkne rundt hesten er et vanskelig spørsmål, men jeg har stor tro på at dere adferdskonsulenter kan ha en viktig misjon på dette området.

  Svar

 4. Christel
  mai 23, 2016 @ 11:57:48

  Bra oppsummert og du beskriver akkurat det vi alle har opplevd da vi plutselig så «dyret» der vi tidligere kun så «hesten». Tradisjonelt hestehold er helt akseptert i dag, og satt i et så grundig system at ingen reflekterer over det som blir gjort. Det misforståtte synet på hestens behov er så godt implementert i stort sett alle miljøer rundt hesten (rideskoler, mattilsynets regelverk, konkurransereglement, veterinærer, hovslagere) at det er veldig vanskelig å påvirke, men jeg har stor tro på at dere adferdskonsulenter kan ha en viktig misjon på dette feltet. Vi trenger dere som med bakgrunn i dyrs adferdsteorier kan fortelle oss at «keiseren ikke har klær på seg» 🙂 Stå på!!!

  Svar

  • Christel
   mai 23, 2016 @ 12:00:51

   Oj, jeg trodde ikke mitt første innlegg ble noe av så nå er det blitt to mer eller mindre like innlegg her, men jeg vet ikke hvordan jeg sletter det ene 😉 ja, ja ikke så lett alltid med internett og data og sånn……

   Svar

 5. Gro Saugerud
  mai 23, 2016 @ 12:23:53

  Bra kommentarer tåler vi dobbelt opp 🙂

  Svar

 6. Evy
  sep 24, 2016 @ 19:25:05

  Jeg begynte å ri veldig sent i livet og da var rideskole eneste alternativ. Etterhvert syntes jeg at det livet rideskolehestene levde var tortur. Alle de ulike signalene fra alle de ulike «rytterne», trange bokser, trange paddocker og ingen tid på beite og aldri «fri» i årevis.
  Allikavel ville jeg fortsette å ri, så jeg kjøpte egen hest som jeg prøvde å gi det jeg tenkte var et «bedre» liv. Han ble bare ridd av meg, fikk større boks og stort uteområde med gress og andre hester i like store «hager».
  Brukte bare snilt bitt med eplesmak..pinlig.
  Så gikk jeg over til å ri uten bitt…
  Men fortsatt satt jeg på ryggen hans..
  Etter 10 år hoppet jeg av hesteryggen for siste gang. Det å holde hest ble helt umulig for meg ettersom jeg fikk større kunnskap om og større insikt i hestens psyke og natur.
  Nå gremmer jeg meg langt inn i sjelen hver gang jeg kjører forbi hester som står passivt i et 3×3 mtr «bur», med hodet passivt rettet mot bakken. At ikke alle skjønner at det ikke er noe liv!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: