Nando Brown

Nando mosaikk

Denne helgen ble viet til å være deltager på et seminar med Nando Brown (http://inthedoghousedtc.com/about eller IMDT). Nando er fra UK, men jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt om han tidligere. Jeg har bestemt meg for å være en open minded hundetrener, holde meg oppdatert, være tro mot mine verdier – men være villig til å oppgi mine prinsipper – og å høre på forelesere som jeg ikke har hørt om før. Så jeg var veldig spent på denne helgen og reiste inn til Oslo i håp om ny innsikt, kunnskap og inspirasjon.

_DSC4885

Dag 1 handlet om aggresjon (Grumpy Dog) og Nando hadde mye bra på lager. Jeg skal innrømme at det ikke var noe nytt rent faglig – men han var en dyktig foreleser med gode eksempler, humor og pedagogiske ferdigheter. For meg er det ikke vesentlig om jeg går ut av en forelesningssal med mange nyheter. Det er ikke avgjørende for om jeg er fornøyd eller ikke. Får jeg èn ny idè, èn ny måte å si ting på, èn ny setning jeg kan bruke – eller rett og slett få en bekreftelse på at det er flere enn meg som tenker som meg… – ja da trenger ikke jeg så mye mer.

_DSC4946

Dag 2 tok for seg hundens språk. Heller ikke her var det noen nyheter, men glimrende forelesning og mye inspirasjon! Nando mener at hundens kroppsspråk er på førsteplass av det vi bør lære om hundene våre – og jeg kan ikke si meg mer enn enig!

Denne bloggen er ikke ment som å gi et referat fra helgen rent faglig. Jeg tar alltid med meg tanken om at ”det du sier er ditt ansvar; det jeg forstår er mitt…” – så jeg skal ikke ansvarliggjøre Nando for mine eventuelle feiltolkninger eller ta på meg jobben som den som skriver rapport fra helgen. Jeg har mye og fordøye og jeg har fått mange ideer til hva jeg selv skal forandre i hundeskolen min (www.drammenhundesenter.com):

 1. Jeg skal realisere tanken om å lage ekstrakurs for mine valpekursdeltagere med temaet hundens språk.
 2. Jeg skal satse enda mer på Smeller (smellerdrammen.com) fundamentert i at jo mer mental stimuli, jo bedre blir hunden på sikt.
 3. Jeg skal satse enda mer på sosialisering og ta opp mitt gamle tilbud om valpetreff i ledet form.

4: Jeg skal ta fram min coachingutdannelse (ja, jeg har faktisk 2 årig grunnfag i coaching uteksmainert med toppkarakter…) og bygge dette enda mer inn i virksomheten

5: Og jeg skal fortsette å lære, lære bort, høre på nye og gamle aktører, hyre inn eksterne forelesere – og dele enda mer av min egen erfaring gjennom foredrag og temakvelder!

_DSC4674.jpg

Gjennom denne helgen er jeg enda mer sikker på at min jobb som valpeinstruktør er der jeg vil være. Jeg var en av de første som arrangerte eget valpekurs på 80 – tallet og har siden den gang samlet masse erfaring som det er på tide å dele. Nå tar ”alle” det som en selvfølge at valper går på egen kurs i egen aldersgruppe, men tidligere var det ikke sånn. Alle hunder i alle aldre, ble delt i tilfeldige grupper med obligatorisk kjettingstrup som utstyr og kollektiv ”ringgåing” med felles ”bra” og felles”nei” – med påfølgende rykk i kobbelet.

Alt jeg driver med og alle jeg møter, driver meg framover. Hundene mine gir meg inspirasjon og kunnskap – og gjennom trening av dem får jeg erfaringer som dekker hele skalaen. Jeg gjør feil. Og jeg gjør rett. I en skjønn forening.

_DSC4759.jpg

Takk for en fin helg! Jeg fortsetter min reise og jeg sier som Nando; «Promote what you love don’t bash what you hate».

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Vegar Nordby
  apr 24, 2016 @ 21:54:19

  Flott skrevet Gro! Disse ordene gir inspirasjon! 😊

  Svar

 2. Trackback: På sporet av sporet… | Gro Saugerud - min blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: