Neselyst & Neseglede

img051.jpg

Illustrasjon: Gro Saugerud

I løpet av de siste 2 årene har vi hatt rundt 300 hunder med på kurs i Smeller (www.smellerdrammen.com) . Jeg har drevet med klassisk brukstrening i mange år; henholdsvis rundering, felt og spor, men gjennom Smeller har jeg virkelig fått opp interessen for Spesialsøk og dens nytteverdi for familiehunden.

Bilde 19 Sia

Tobias og «Sia»

I den forbindelse hyret jeg inn Tobias Gustavsson / SWDI. Egentlig hadde jeg fått anbefaling av Lars Fält – for lenge siden – å bruke Tobias som foredragsholder da Lasse ikke lenger var i form til å ha foredrag for hundesenteret. Og det rådet er jeg veldig glad for at jeg fulgte! SWDI / Tobias har vært her i flere omganger i 2015/ 2016. I januar kom hele ”ligaen” fra SWDI; Jens og Jessica (og to dalmatinere vi ikke er riiiiiktig sikre på hvorfor var med…).

_DSC0773

Jens og de berømte Dalmatinerne…..

SWDI har bidratt til kunnskapsløft og nye tanker. Det er ikke bare ren og ukritisk ”hallelujastemning” når det gjelder grenen ”spesialsøk” eller spor for den saks skyld. Mange problemer kan oppstå og det er med en sunn dose skepsis man skal bevege seg inn i dette feltet med spørsmålet; er alt mulig?

Jeg vil påstå at hundenesa har sin begrensning og de fleste hunder kanskje ikke lever opp til allmenhetens forventning til hva den kan klare. Men spørsmålet er; hvor går grensen? Det finnes definitivt grenser for hva vi forstår og hva vi er i stand til å lære den. Og det vanskelige er å være klok nok til å forstå grensegangen.

”Å lære en hund å søke er som om en blind skal forklare en seende forskjell på rødt og grønt”. I den sammenheng kan man spørre seg; ”Hva belønner vi egentlig?”. Og jeg må bare si at det er ikke godt å vite… Det finnes mange feller å gå i og det er jammen meg ikke lett å holde tunga rett i munnen.

Som profesjonell hundefører innen spesialsøk skal man inneha et stort repertoar med kunnskap om luktesansen (funksjon, duftemnedeteksjon), kunnskap om preparat (kjemi, håndtering, kontamineringsrisiko) og mikroklima (temperatur, luftfuktighet).

I tillegg til en velutdannet hundefører, må også den signifikante andre ”halvdelen”; hunden, inneha en rekke kvaliteter. Enkelte ting gjør veien fremover kortere eller raskere; hundens treningsbarhet, miljøsterk hund, uredd, selvstendig – men styrbar og ikke minst; kombinasjonen rett hundefører til rett hund.

_DSC1986

Den profesjonelle søkshunden, i form av hunder som søker etter narkotika, bomber, veggdyr og andre elementer, går innunder yrkeshunder. Hundesporten Smeller har åpnet spesialsøk for den sivile verden og via nøytrale luktemner, operere og søker hundene på mange vis som de profesjonelle. I Smeller kan vi være ”rausere” med lukthåndtering og ”gjennomsnittshunden” utfordrer vår kreativitet og kunnskap på alle måter. Vi jobber som regel med hunder som har lite utvalg på belønningsmenyen og av den grunn ikke er så treningsbare, de kan være redde og uselvstendige eller lite styrbare. Uansett styrker og svakheter opplever vi allikevel at den gjennomsnittlige hundeeier føler at dette er den eneste rette hunden for han eller henne!

Jeg startet med Smeller for å prøve ut en ny sport og for å se om jeg kunne få en bedre jakthund ved hjelp av Smeller. Smeller ”reddet” meg gjennom valpetiden, ved at Lykke (som er en hyperaktiv jaktcocker) fikk slite ut hodet litt – og som en bonus fikk jeg en hund som fulgte opp luktbildet bedre under jakttrening, forbedret konsentrasjonen og som brukte nesa mer enn beina. Til høsten får jeg se om jeg lykkes med visjonen om å trene fram Norges mestfinnende fuglehund. Siden jeg ikke jakter selv, så holder det for meg at hun finner, reiser og sitter – noe mer enn det trenger ikke jeg i alle fall.

_DSC0006

Noe har vi lært underveis:

 • Det er vanskelig å trene bort miljøredsel
 • Høy intensitet gjør at de tåler med forstyrrelser
 • Prioriter intensitet og miljøtrening
 • Det er ofte bra å trene inn søksmønster på nøytralt emne (vi bruker te eller Kong)
 • Det holder ikke å skille ut ”noe” fra ”ingenting”. Det er å skille en lukt fra en annen som gjør hunden god!
 • Den viktigste treningen er ikke å finne, men å lete.
 • Ikke tren mer markering enn søk; feilmarkering er et større problem enn at de går over en gjenstand
 • Trening skal være gøy for både hund og eier

En lærer så lenge en lever. Og jo lenger en lever, jo mer lærer man….

Jeg er så takknemlig for alle jeg møter på min vei! Jeg lærer og inspireres hele tiden. Og jeg har ett mål; jeg vil aldri bli utlært! Mitt verdigrunnlag står sterkere og sterkere og er et filter for metodevalg. Utover det prøver jeg å være åpen, men må dessverre ha selvinnsikt nok til å beskrive meg seg som ”rund som en firkant”. Jeg prøver å gå egne veier, men allikevel følge stier som er godt merket og som fører til nye utsikter. Og noe har jeg lært:

 • Det er ikke alltid man er på rett vei selv om det er stor trafikk…
 • Tvil dreper flere drømmer enn fiasko noensinne vil
 • Når en person begynner med å si: «Det er mulig jeg tar feil», kan du være temmelig sikker på at han er overbevist om at han har rett.
 • Gammel nok til å vite bedre, ung nok til å gi faen..!
 • Går man på trynet, så går det i iallfall fremover…..
 • For de som forstår, er ingen forklaring nødvendig, for de som ikke forstår, er ingen forklaring mulig.
 • Alle er kloke. Noen før og noen etterpå.

1724229-8-1367221588286

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: