Smellerøkt med noen utfordringer….

_DSC6697

En flott treningsdag er unnagjort og 3 hunder ligger rett ut og sover i et fredagsrent hus. Hundene har fått alt de trenger, jeg sitter under teppet med en kopp te og mac`n i fanget og funderer over dagens Smeller – økt. Det er jo mest morsomt å skrive skryteblogger av alt som går bra – men denne bloggen avdekker at ikke alt går på skinner.

Lykke er godt gjennomtrent i Smeller og er godt etablert i treningen. Dette er altså ingen «nybegynnerhund» og når jeg nå trener henne, er det ikke for at hun skal lære øvelsene i Smeller, men for å komme videre med detaljer.

Jeg har gått bort fra skinn og byttet over til te. Jeg har gått bort fra menneskelukt og har gått litt i tenkeboksen når det gjelder utfordringer vi møter oppover i klassene. Så lenge vi jobber med ”en lukt blant ingen” så byr jo ikke luktvalget på nevneverdige problemer. Uansett hvilken lukt vi velger, så er det jo som en lommelykt som lyser i et mørkt rom…

Lykke er klar til litt bane-trening!

Lykke er klar til litt bane-trening! Sommeren 2014.

Så i dag kjørte vi en del økter på plattformsøk med te som luktkilde og med forstyrrende lukter. Hun hang seg litt på den forstyrrende lukten og hadde gode markeringer – på feil lukt. Jeg lot henne bare stå i det og ventet til hun valgte rett. Etter noen få ganger, ignorerte hun den forstyrrende lukten og tok rett hver gang – med gode og stødige markeringer.

Her dukker første problemstilling opp:

For å jobbe inn konsentrasjon (jeg har en energisk, impulsiv og arbeidsgal jaktcocker), ønsker jeg å ha stødige markeringer som hun kan holde over tid. Det betyr at jeg venter henne ut i ”standen” før belønningen kommer. Pr. i dag har jeg en belønningsmarkør (et muntlig ”bra”) som forteller henne at det er rett og at belønningen (godbit eller ball) kommer senere i et variabelt tidsintervall. Jeg bruker også et ”keep going signal” i form av verbal tilbakemelding for å holde henne ”trygg” i markeringen.

Hun har vært stødig i diskriminering av lukt og dagens ”hangup” var en ny erfaring. Det som slår meg er at metoden jeg brukte for å vente henne ut til å bytte lukt, er nokså lik den metoden jeg bruker for å holde henne i markeringen på rett lukt…. Etterhvert er jo planen at hun skal stå i markering uten at jeg sier noe. Og spørsmålet er jo hvordan jeg skal kunne skape en kontrast i rett / feil atferd….?

_DSC6659

Sheriff på søk etter vaggdyr. Foto: Gro Saugerud © 

Vi fortsatt videre på søk på bruskasser. Her hadde jeg en pads besmittet med te. Og en haug av tomme og ”luktfrie” pads. Hun engasjerer seg lett i belønninger og tilbyr lett atferder for å få det som er tilgjengelig. Jeg varierer mellom ball og godbiter – og ball står jo høyt i kurs; det er hennes ”gjennom – ild – og – vann – belønning”.

Hun hadde et par fine søk med krystallklare markeringer. Etter et par belønninger med ball, gikk hun rett bort til bruskassene og markerte tydelig, men på feil sted, uten at nesa var på. For meg så det ut som hun tilbød en markering, kun for å oppnå ballen. Jeg ventet henne ut inntil hun søkte med god sniffefrekvens – og markerte rett. Da kom ballen.

Og her kommer problemstilling nr.2:

Min plan er å jobbe frysmarkering utenom søket og jobbe fokustrening slik at hun holder konsentrasjonen selv under vanskelige forhold. Hun har jo en god nok markering i seg selv og jeg har ingen problemer med å lese hennes funn, men jeg vil gjerne jobbe med hennes konsentrasjon. Nå har jeg trent en del på frysmarkering, men det ser ut som om markeringen får en høyere verdi enn lukten som fremkaller den. De eneste ”feilmarkeringene” jeg har hatt, er når jeg flytter på objektene slik at det ligger igjen ”restlukt”. Men nå får jeg altså markeringer uten at nesa er på. Er jeg nå i ferd med å male meg inn i et hjørne?

_DSC2482

Dagens stubbefilosofi…. Alle trenger en tenkestubbe i blant…. Foto: Gro Saugerud © 

Andre erfaringer jeg har gjort meg og som jeg ikke skal påstå er 100 % løst, er når hun tilbyr to eller flere atferder samtidig – og bare èn av dem er rett. Det kan være at hun skraper samtidig som hun reagerer på lukten. Når vi jobber på kassene, har hun en tendens til å gape over hjørnet slik at hun ligger og holder i kassen med to hjørnetenner. Jeg var helt sikker på at jeg kunne ignorere bitingen og vente ut belønningen til hun valgte rett markering. Resultatet var at hun valgte bort lukten og søkte videre uten å finne noe mer; til tross for at det lå mange utlegg tilgjengelig. Det er det samme som skjer ved andre ”feil” – hun tror det dreier seg om at det er feil lukt og eliminerer den fra repertoaret .

Nå er det om å gjøre å ta kloke valg tidlig nok slik at jeg ikke etablerer problemene. Jo mer jeg trener uten ha de rette løsningene, jo mer er jeg redd for at problemene befester seg. Så her er gode råd dyre; noen som vil kaste seg inn i forslagskassa?

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Lars Fält
  okt 24, 2015 @ 10:48:49

  Hej Gro. Det är svårt att svara när jag inte ser er men tror att du ska träna mer på markeringen för sig. Det är lukten som ska fungera som «markeringskommando» inte du. Använd t ex en trevalssituation med ett rätt och två fel som du kan byta plats på. Belöningen ska komma från luktkällan (eller så nära som möjligt). Cocker och springer behöver dessutom ofta springa av sig lite före söket eftersom dom har två sökmodeller men det tänker du säkert på redan.

  Svar

  • Gro Saugerud
   okt 24, 2015 @ 16:17:20

   Hei Lasse!
   Tusen takk for svar! Jeg er fortsatt litt usikker på om jeg skal trene markeringen for seg og om jeg skal strebe etter «den perfekte frysmarkering». Hun har en fin og tydelig markering i søket som er lett å lese. Hun stempler med bena, men fryser med nesa på funnstedet. Endog lar hun seg lett distrahere hvis jeg beveger meg eller tar i lomma for å fiske fram belønning etc. Og det er den konsentrasjonen jeg gjerne vil jobbe opp.

   Hun er trent i ca ett år og går for å være en habil søkshund. Nå har jeg trent markering for seg en liten stund og jeg kan justere litt på metoden for å se om det endrer seg; feks slutte å si «bra» som en belønningsmarkering og bare la belønningen komme variablet og tett på funnstedet (noe den også gjør så lenge jeg klarer å time og treffe bra nok 🙂 ).

   Spørsmålet som har dukket er altså om jeg skal beholde markeringen som det er – men da mister jeg fokustreningen – eller jobbe videre for økt fokus og en bedre stayer. For det jeg er redd for er at markeringen skal få så stor betydning at hun begynner å feilmarkere slik som i går – bare for å oppnå belønningen… Og jeg er også redd for å gamble på å opprettholde planen om bedre markeringsutholdenhet / konsentrasjon – for så å oppdage at jeg får en markeringshungrig hund som går markeringsveien for å få belønning i et søk uten uttelling… Skjønner?

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: