Råfarlig for Rådyrkalvene nå!

I går var jeg på en spontan visitt på min gamle arbeidsplass gjennom 8 år; Langedrag Naturpark. Vårt interne begrep; «Lykkepsreng» satt i kroppen hele dagen og jeg koste meg blant gamle kollegaer, dyra og fotoapparatet! Som tidligere markedsansvarlig på gården, tok jeg på meg et oppdrag om å dekke den koselige begivenheten om at rådyret Ronja hadde fått tvillingkalver.

_DSC3016

Lykke og Roger koser seg gjerne med mennesker – og det beste de vet er knekkerbrød…

Mine dyreopplevelser på Langedrag har vært mange, og det som skulle bli en rask visitt inn for å ta bilder, endte opp med den ultimate lykkefølelsen som denne plassen skaper!

_DSC3006

En dag gammel…. Foto: Gro Saugerud (c)

De tre rådyrene Ronja (moren), Lykke og Roger, vandret rundt oss og spiste litt knekkebrød som vi hadde med inn. Min gode venninne og tidligere kollega; Anne Grete, har et utrolig forhold til disse dyrene! Det er en fryd å være med henne inn i hegnet. Men hovedfokus var å finne kalvene – og det var ikke lett! De veier bare rundt 1 kg. og er bittebittesmå. Mye mindre enn jeg kunne ha forestilt meg!

_DSC3053

Jeg la mobilen min ved siden av, bare så man kan forstå hvors små de er…. Foto: Gro Saugerud (c)

I tillegg er de så og si usynlige! Jeg var nesten redd for å trå på dem og vi gikk med forsiktige steg og brukte lang tid på å lete dem opp. Om du vil være med på «jakten»; se video her: https://www.facebook.com/gro.saugerud/videos/vb.581465046/10152747167880047/?type=2&theater&notif_t=like

_DSC3034

Her ligger en rådyrkalv…. Ser du den? Foto: Gro Saugerud (c)

Men; omsider fant vi den ene. Og etter enda lenger tid, den andre. Og synet tok meg langt inne i hjerterota! For det første er det jo et utrolig vakkert dyr! For det andre så utrolig sårbart og lite! Og da kom tårene. Det er så sterkt å få lov til å sitte ved siden av kalven og moren Ronja tusler rundt oss og har kun fokus på klapp, kos og knekkebrød…. Er ikke rart jeg gleder meg til et par uker jobb på gården i sommer!

_DSC3030

Ronja – mor til tviliinger for første gang! Foto: Gro Saugerud (c)

I all lykkerusen over å få være så tett på ville dyr, dukker det bekymringer opp. Det er ikke lett å være så liten som disse små kalvene og mange farer truer. Selv på Langedrag kan rødreven komme inn i hegnet og ta dem – og det ville jo vært fryktelig trist! I naturen ellers, lurer mange andre farer; hunder, rev, gaupe, mennesker som tar med seg kalver for «å redde dem». Det er snillt ment, men feil gjort! Ta aldri med kalver fra skogen! Moren er etter all sansynlighet i nærheten!  I enkelte distrikt er det så mye som 60 prosent av kalvene som dør i løpet av sommeren som følge av rev og slåmaskiner!  Så om det ikke er nok av bekymringer fra før, så skal 2 små kalver få meg til å bekymre meg enda litt mer! Det er vel bare sånn det er når man har hjerte for dyr….

Dagen var spekket med mange andre opplevelser også og flere dyreunger hadde meldt sin ankomst nå som det er vår. Her følger et lite knippe bilder – og jeg håper du som leser bloggen, kan få kjenne litt på «lykkesprengfølelsen»!

_DSC2882 _DSC2906 _DSC2951 _DSC3134

1 kommentar (+add yours?)

  1. bartemann
    mai 16, 2015 @ 13:20:45

    Kalvene var myyye mindre enn jeg trodde! Flotte bilder!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: