NyttårsSMELLER – Norges første smellerkonkurranse!

_DSC0323

Jeg jobber med noe jeg har stor tro på! En ny hundesport og hundeaktivitet som passer for alle; både de på to og de på fire. SMELLER!

Mange har spurt meg hva Smeller er – og mange tror det har noe med lyd å gjøre. Det har det ikke! Det har noe med hundens luktesans å gjøre og har et stort spenn i vanskelighetsgrad. Velger man en ”lett” variant, vil hunden allikevel får stort utbytte av treningen. Velger man en ”vanskeligere” grad med luktdiskriminering og ID-spor får man samme effekt; en mentalt stimulert hund og en luktesans som finspisses, finslipes og finjusteres til bruk for hygge – eller nytte.

_DSC0315

Foto: Gro Saugerud (c) 

Smeller er nytt og er utviklet som en konsekvens av Spesialsøkskurset Modul 1 til Stig Meier Berg. Gry Brudheim, Stig og flere, drodlet om hva som kunne tilbys av aktivitet etter endt Spesialsøkskurs. Og etter mange timer og sene kvelder, kom Smeller til verden.

Les mer om Smeller her: www.smeller.no

_DSC0255

Foto: Gro Saugerud (c) 

For min egen del har Smeller hatt flere mål. Jeg har en hund på snart 10 år som har fått nye oppgaver i sitt aldrende liv. Fra å være en aktiv bruks – og lydighetshund, har hun nå fått nye oppgaver i Smeller for å få stimulert sin mentale behov. Min andre hund er ung og har en kneskade. Det begrenser henne litt med tanke på fysisk trening, så Smeller fyller hennes mentale krav og viser seg som en ypperlig aktivisering for hunder med skader eller av andre grunner ikke kan være fysisk aktive. Min tredje hund er unghund og skal primært brukes til jakt. Med Smeller har jeg bygget opp hennes erfaring med bruk av luktesansen og allerede nå ser jeg store framskritt i jakttreningen! Se egen blogg: https://grosaugerud.wordpress.com/2014/12/21/en-heeeerlig-treningsokt/

Smeller er en ypperlig treningsform for å sikre hunden mental stimulering. Ved å gi hunden mentale utfordringer, kan problematferd både unngås – og behandles. Det hele er ganske enkelt; alle bør lære det – alle bør bruke det. For hundens beste!

_DSC0282

Foto: Gro Saugerud (c) 

Gry og jeg har siden i høst bygget opp Smeller i Drammen / Asker og arrangert en rekke introkurs og grunnkurs. Jeg er vel den av oss som holder i tømmene for hverdagsbruken av Smeller – og Gry holder tømmene for konkurransedelen. Sammen klarer vi å skape en balanse som gjør Smeller tilgjengelig for alle og alle nivåer.

_DSC0312

Foto: Gro Saugerud (c) 

Ganske tidlig bestemte vi oss for å arrangere en konkurranse i Smeller og NyttårsSmeller ble et faktum! 3. Januar 2015 leide vi Drammen Hundepark og med sponsor av Smeller; Apetitt hundefôr i ryggen, ble dette en realitet. Vi kombinerte dagen som en treningssamling og en konkurranse. Treningssamlingen var lagt opp som en egentrening med 2 av 3 ”halldeler” tilgjengelig og masse utstyr. 1 del av hallen ble brukt til konkurransen og 4 øvelser skulle gjennomføres. Denne gangen ble to dommere brukt til bedømmingen; en og en øvelse. Alt var nytt så det ble en del diskusjoner og vurderinger underveis for å få en riktig og god bedømming. Dommerne (Hege Bommen og Hogne Hole) gjorde en kjempejobb og kom med mange gode innspill til justeringer. Vi valgte å la alle ekvipasjene (13 totalt) gjennomføre èn øvelse av gangen. Det var banesøk, kasser, romsøk og bilsøk som sto på programmet. Mange hunder hadde ”dagen” – andre rotet seg litt bort. Men uansett hva som skjedde og hva hundene fant på, så var det god stemning og en fin behandling av hundene.

_DSC0308

Blide dommere 🙂 Foto: Gro Saugerud (c) 

Treningssamlingen gjorde det mulig for deltagerne å trene Smeller fra 9 – 17! Hvordan vi gjør det neste gang, får vi se på, men meningen var å samle ”Smellerne” en dag for å bli kjent og utveksle erfaringer. Og det tror jeg vi klarte.

Bloggen vil ikke være evaluering av det som skjedde – det tar vi internt. Men vi klarte å gjennomføre en konkurranse etter planen og fikk gjort oss nyttige erfaringer frem mot en større mål i 2015. 30 – 31.mai har vi tatt på oss jobben å arrangere et uoffisielt NM – så nå er det bare å legge seg i hardtrening! Vi håper at flere Smeller-grupper arrangerer interne konkurranser for å jobbe opp NM-formen!

_DSC0383

Bloggen får være en kanal som dokumenterer med bilder og tekst at vi faktisk har klart det! Vi har tatt steget og utfordrer andre til innsats! Hvem setter i gang med neste konkurranse? Vi kaster stafettpinnen!

cropped-dsc00271.jpg

Foto: Gro Saugerud (c) 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: