Anders Hallgren – seminar; et lite resymè!

_DSC0450

Det er mange ”julaftener” i livet mitt. Og dette er en av dem; at Anders Hallgren skulle komme tilbake til hundesenteret og holde 4 seminarer på 3 dager! I denne bloggen deler jeg litt av innholdet og erfaringene fra seminaret – og så kan jeg glede dere med at vi planlegger nytt seminar til høsten som vil handle om ”Drivkraft og Motivasjon”!

Lørdagen handlet om ”Stress”. En hel dag ble viet til dette emnet og jeg tror mange fikk litt å tenke på. For 8 år siden (da han var her sist) – tok han også opp dette temaet. For min del var det nyttig repetisjon og med to høyenergiske hunderaser i eget eie, var det greit å få en liten oppfriskning. Stress er et relativt nytt emne som ikke er eldre enn rundt 85 år i forskningssammenheng. Gamle sannheter er blitt nye ”tvert – i – mot – sannheter” ; noe som gjenspeiler den generelle utviklingen i hundeverdenen.

 _DSC0457

Dette er i korte trekk hva som ble tatt opp: generelt om stress og kroppens funksjoner, endokrine stressreaksjoner, coping, innlært hjelpeløshet, stress og hjernen, vanlige stressårsaker, over / understimulering, hormonelle endringer, smerte og sykdom, terapeutiske strategier.

Som vanlig deler Hallgren ut gullkorn og noen jeg la meg ved hjertet var:

 • Om understimulering: Hunder som hviler rundt 20 timer i døgnet, har 80% mer problembelastning. Jo mer enn hund hviler – jo større risiko for problemer.
 • Om strenghet: Mange hunder lever i en ”forbudszone” – det er mye ”bort – med – hunden”. Mange hunder er ”bortglemte” – særlig den gamle hunden…
 • Om straff: Straff skaper problemer – boter ingen…
 • Om hormonelle problemer: Enkelte hunder har som motto; ”sex først – kjærlighet etterpå”… Dommere har premiert maskuline hanner (overmaskulinisering). Premierer man maskuline hanner, får man maskuline hanner…

En lang dag gikk mot slutten og det var bare å glede seg til søndagens to seminarer!

Under dagens første foredrag om farlige hunder, hevdet Hallgren at hunder ikke er farlige i seg selv – det er miljøet rundt som gjøre den farlig. Han stilte seg kritisk til hvem som skulle bedømme en hunds ”farlighet” og så deretter på aggresjon med forskjellige øyne. Han påpekte også viktigheten av å være årsaksorientert og ikke symptomorientert under behandling av denne type atferd.

 _DSC0459

Dette er i korte trekk hva som ble tatt opp: funksjonell klassifisering / Deskriptiv klassifisering, grader av aggresjon, belastende raser i historien, dominansteorier, mentalfeilteorier, situasjoner med økt risiko, vanlige årsaker til aggresjon og hva moderne adferdsforandring bygger på.

Et og annet gullkorn vanket også her:

 • Om matforsvar: løsningen på en overvektig hund, er ikke å gå ned på maten – men å øke mosjonen.
 • Om årsaker: Vi trenger en blanding av veterinær og detektiv…
 • Om hierarki: I naturen prøver de ikke å klatre i rang – de bare modnes…
 • Om ”bortskjemte” hunder: Kjærlighet skaper ikke problemer – brist på kjærlighet kan det…
 • Om å stille diagnose: Ikke gå i diagnosefella!
 • Om lederskap: Dominansteorien har farget mange generasjoner hundeeiere…
 • Om problemhunder: Problemhund er en hund som trenger hjelp – ikke en etikett…
 • Om aggresjon: Aggresjon er teater med lyd og bilde
 • Om råd: Naboer er egentlig eksperter på – ALT….

Siste halvdel av dagen, var viet til den moderne instruktøren. Anders Hallgren sier at de fleste hundeeiere etterstreber passivitet og begrensning av initiativ. Det betyr at de fleste hundeeiere vil ha passive og initiativløse hunder. Som en autoritær person, praktiseres det ofte mange og sterke krav, mange forbud og straff. Han hadde også et kritisk blikk på TV sin rolle hvor TV – personligheter blir rollemodeller. Det kan føre til aksept for hard trening, quickfix – metoder, raske resultater imponerer, raske resultater er bekvemme – og TV har alltid rett….

Dette var den kritiske delen, men Hallgren hadde også mange gode innspill til kurs / hundetrening. Han tok opp forskjellige kurskonsepter og alternativer til passivitetstrening. Han tok også opp den moderne instruktøren som ”sosialarbeider” og risikoen som ligger i dette.

I korte trekk ble følgende temaer berørt: hundeiers behov, TV`s rolle, angst og aggresjon og symptomtrening, forskjellig typer kurs, alternativ til passivitetstrening, om instruktørrollen.

For ikke å glemme gullkornene:

 • Om trening av hund: Ta det rolig, ta det vakkert – la det ta tid…
 • Om metoder: Operant trening er mentaltrening
 • Om den moderne instruktøren: Den beste pedagogikk e en kopp kaffe og en kake; menneske til menneske.
 • Om den moderne instruktøren: Instruktøren er en rollemodell – lærer ut et sett å forholde seg til hunden på; ikke bare metode.
 • Om den moderne instruktøren: Det er lett å få hull på idolisering; det er bare å ta med sin egen hund…

Mandag ble siste kurs avholdt. Denne gangen var det hundens psykologi – og hundeeierens som sto i fokus. For 8 år siden, reiste vi rundt på en liten turnè med akkurat dette foredraget. Mange besøkte kveldens foredrag og med humor og glimt i øyet, tok han med seg publikum inn i både menneskets og hundens verden.

_DSC0469

Han forklarte daglige situasjoner; sett fra både hunden og eierens side. Mye latter i salen og menge gjenkjennende historier fra hverdagen.

hunder som bjeffer

4 foredrag med mening og en helg full av kunnskap! Anders Hallgren er et ikon i hundeverden. Han blir nå 75 år og deler et vell av kunnskap! Han har skrevet rundt 30 bøker, reiser rundt i hele verden og holder foredrag – og jeg er så takknemlig for at han kom hit til Drammen! Tusen takk til alle som meldte seg på – det var en overveldende respons og da frister det til gjentagelse!

Jeg blir imponert over at en mann som er så ”voksen” som Hallgren, skulle reise videre til Spania for å holde foredrag – og i februar reiser han til Canada for å forelese der. Jeg håper at jeg kan hold samme koken når jeg blir 75!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: