Villmann og Villmark!

Jeg tok en kjempesjanse. Jeg leide en del av Drammens Teater, leide inn en av verdens fremste naturfotografer og håpet på fullt hus en torsdag kveld i Drammen.

Bilde 2

Foto: Arne Nævra (c)

Jeg har bestandig vært over gjennomsnittet interessert i dyr og natur og jeg har drevet med og jobbet med dyr hele livet. I 21 år har jeg drevet Drammen Hundesenter, så hund er naturlig nok det dyret jeg jobber mest med. Men jeg har også en sterke fasinasjon og interesse for ville dyr og natur, foto og naturglede – og derfor har Arne Nævras arbeid fanget min interesse i mange år! Min interesse for dyr har blant annet ført meg til Afrika for å jobbe med løver og til USA for å jobbe med sosialiserte ulv og grårev.

_DSC0079

Gro Saugerud © – fra Wolf Park / USA

795308-10-1285215935936

Gro Saugerud © – fra løveprosjekt i Zambia

Da jeg var liten, var det Sverre M. Fjeldstad som fanget min oppmerksomhet. Etterhvert som vi fikk farge – tv ( ja – jeg er så gammel at jeg vokste opp med svart/hvitt tv!) og flere kanaler, så var det naturprogrammer som vant over det meste. I mer voksen alder var det Arne Nævra`s navn som gjorde seg gjeldende og det er ikke få ganger jeg har benket med foran tv`n for å se hans programmer; Villdyr og Villmark, Elgenes Dal, Norske Naturperler programmene om Bjørn, isbjørn og kjempeelger og ikke minst; serien «Vi på Langedrag».

Bilde 1

Foto: Arne Nævra © 

Frem til mai i år, har jeg jobbet 8 år på nettopp Langedrag. Min fasinasjon for rovdyr og ulv spesielt, førte meg dit og i 8 år jobbet jeg tett på ulv, gaupe, elg, fjellrev, rein – og en rekke andre husdyr på gården. Arne Nævra hadde jo satt Langedrag på kartet og hver fredag – da vi samlet gjestene til historiefortellinger – kom jo Nævras navn opp som en selvfølgelighet.

1911237_10151908920637816_1217291901_o

Gro Saugerud © – som guide i gaupegården / Langedrag

Via felles kjente og via min jobb på Langedrag, ble jeg kjent med Arne. En utrolig hyggelig og kunnskapsrik kar som jeg virkelig ønsket å arrangere noe sammen med!

Ett av hans besøk husker jeg spesielt og deler den så gjerne;

Arne skulle fotografere ulv til et prosjekt rundt Theodor Kittilsen og ønsket ulv i snøvær. Og snødde gjorde det! I bøtter og spann. I to timer satt vi inne blant ulvene og Arne delte raust av sin kunnskap mens vi ventet. Ulvene holdt seg rundt oss og det snødde tett. Det snødde tett – og sammen med litt vindvær, nærmet det seg usedvanlig mye snø den dagen. Men for Arne snødde det ikke nok – og i to timer satt vi og ventet på det rette været. Til slutt gav vi opp. Eller det vil si; Arne gav opp. For min del må jeg si at dette var en sjelden mengde med snø, men Arne hadde tydeligvis satt seg noe i hodet om trolske , nedsnødde ulver i eventyrskog, mye snø og vind i kastene.

(Jeg vet ikke, Arne; om du fikk ditt ønskebilde – men jeg fikk en bonustur blant ulvene ”mine” som har satt seg ekstra godt fast hos meg.)

DSC_0058 - behandlet

Foto: Gro Saugerud © – fra ulvegården / Langedrag

Jeg tok kontakt med Arne om et prosjekt om en Villmarkskveld i Drammen. Det er sjelden han sier ja til slike ting, så ekstra spennende var det at han sa ja til meg! Da han foreslo Drammen Teater som stedet, ble jeg litt skjelven, men den som våger intet vinner…

Hard jobbing gav resultater. Torsdag 13/11 var salen utsolgt og rundt 200 mennesker hadde funnet veien til en kveld spekket med film, historier, vakker musikk og flotte bilder! Vi ble tatt med på reisene og ble kjent med kjempeelger i brunst, snøugler, svaner i kurtise, bjørn, ulver og mye annet! Jeg satt som fjetret og elsket hvert sekund!

_DSC0025

Fra kveldens forelsening; Arne Nævra / Drammens Teater. Foto: Gro Saugerud © 

For min del, blir det flere arrangementer fremover. Jeg håper jeg får reist mer og jobbe med flere prosjekter og hodet er fullt av kreative ideer som jeg håper og tror vil se dagens lys i framtiden!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: