Spesialsøk – varme hender og ivrige neser!

_DSC0005

Det var stor pågang på vårt første kurs i Spesialsøk Modul 1. Så da var det bare å booke en helg til med Stig og det tok ikke lang tid før også dette kurset ble fulltegnet. Litt sykdom på 2 – og 4bente reduserte antallet til 7 deltagere og 1 observatør, men timene ble brukt flittig og både hunder og eiere jobbet knallbra på plattformen!

Denne gangen ble kurset avholdt i Lier. Jeg var teknisk ansvarlig og arrangør og bisto med kaffe, te og nystekte vafler underveis. Stig Meier Berg var instruktør og delte villig sin erfaring og kunnskap med spente deltagere.

Det var et stort spenn i erfaringer med søk; alt fra helt nybegynnere til deltagere som hadde holdt på noen år i hundegamet. Men spesialsøk var nytt for de fleste. Man skal kunne mye mer enn bare nesearbeid når man jobber med dette. Spesielt to av hundene rørte meg til tårer og jeg har lyst å fortelle historiene i kortversjon.

_DSC0011

En schäfer hadde en historie å bære. Eierne hadde gjort ”alt” og søkt mye hjelp for hennes atferd og bar en tung bør som inneholdt mye skyld for hvordan hunden oppførte seg. De opplevde hunden som snill og god og likte å kose seg med henne, ha henne i armkroken og ha henne i senga. Noe hun også likte! Men de hadde fått beskjed om å slutte å ”holde på sånn” og ha et klarere lederskap på henne.

Vi visste jo ikke helt hva som skulle møte oss og visste at hun kunne utagere. Men inn kom en flott hund – litt usikker – men ingen tegn til ”tull og tøys”. Hun ble lokket opp på bordet / plattformen og fikk masse godbiter av Stig. Hun ble snart varm i trøya og hun satt i gang med å søke. Det var noe som rørte meg veldig med både hund og eier. Når jeg leser det jeg skriver, så virker det ikke det minste rørende. Men det var som om noen barrierer som ble brutt, en lettelse over at hunden kunne oppføre seg bra og andre, ubeskrivelige ting som skjedde. Det førte til tårer og gåsehud og en intens takknemlighet for at jeg får jobbe med dyr…

_DSC0046

En Rottweiler hadde også sin historie – mer av en helsemessig karakter. Han hadde HD og AA, men kom inn som en blid og veldig sosial kar! Han hoppet lett og villig opp på plattformen og søkte ivrig. I et par minutter. Eller kanskje bare ett… og så var det bråstopp. Han satt seg ned og la seg ned og pustet og peste som om han hadde VM i dårlig kondis. Jeg satt på sidelinjen og observerte det hele. Og mye ble prøvd for å få han i gang i søket igjen. Men det var noe som ikke stemte…

Med hans historikk, slo det meg at han kunne ha problemer med nakke eller rygg. Jeg ba om å få gå over han – bare for å sjekke ut om det kunne være hold i mistanken. Jeg har en evne til å kjenne varmeutslag på kroppen i egne hender og jeg har ”scannet” hunder med hendene så lenge jeg kan huske – uten å ha et bevisst forhold til denne evnen. Det var først under et juleselskap i familien for noen år siden, at jeg ble mer bevisst dette. Jeg nevnte at jeg kunne kjenne varmeutslag på dyr og dermed la hele familien seg ned for ”scanning”. Jeg fikk ikke vite om hvor de hadde ”vondter”, men skulle bare – via hendene – lokalisere problemområder. Og det var treff på samtlige. Jeg gjorde samme test med en som driver med akupunktur på hest. Han testet hestene på sin måte. Jeg på min. Og vi fikk begge de samme funnstedene.

_DSC0034

Jeg har utdannelse som hundemassør og har dermed litt bakgrunn innen muskler og skjelett. Jeg ”scannet” hunden og fant et punkt i ryggen med sterk varmeutstråling. Vi hevet plattformen til en annen vinkel slik at han fikk mindre belastning i ryggen og siden hunden allerede gikk på smertelindrende preparater, ble det bestemt at han skulle smertelindres til dagen etter.

Det var en helt annen hund som gikk i søk dagen etter. Hans siste søk holdt på lik linje med de andre hundene og eier reiste hjem med 4 navngitte tips på veterinærer som også behandler med akupunktur eller kiropraktikk. Jeg er veldig spent på om mitt funn var riktig og om ”fagfolk” har funnet ut noe mer. Så da ble det tårer igjen – bare fordi det røre meg så veldig å nå inn bak metoder og teknikk.

Det blir flere kurs i Spesialsøk i 2015. Jeg har kjøpt inn plattform og leter nå etter et egnet sted å ha den slik at den er tilgjengelig for flere. Jeg gleder med til flere søkskurs og håper enda flere ser nytten av å gi hunden mental stimulering i form av denne typen nesearbeid!

_DSC0028

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: