Ulvens og hundens atferd!

DSC_0018

Drammen Hundesenter arrangerte i helgen to spennende seminarer. Den første bloggen omhandler det første kurset av to. Lørdagen var viet til Ulvens og hundens atferd med den danske biologen Freddy Worm Christiansen, som er forfatter av boken «Hunders og ulvers atferd»

_DSC0025

Seminaret besto av tre deler hvor han først snakket rundt teorier om eiendomssoner og forklaringer på aggressiv atferd. Mange atferder rundt disse sonene har ofte blitt misforstått og straffes hardt. Hvis hundeeieren hadde visst mer om hunden og ulvens grunnleggende atferd i forsvaret av de ulike sonene hadde mange unødvendige konflikter vært unngått.

Han snakket også om de restriktive regler for lederskap som han er sterkt uenig, fordi det ikke er noen substans i dem. Freddy tok for seg definisjoner av begreper som hierarki, dominans, etc og han forklarte forskjellene på hvordan ulver seg imellom ser på hverandre, kontra tamme ulver og mennesker, og forholdet hund – menneske. Han understreker at det er ingen hierarki mellom hund og menneske, og at det dog aldri blir «kamper for å ta over» i en familie. Den dagen hundefolket forstår hvilke konsekvenser hans forskning har å si for vårt syn på lederskap, vil vi være tvunget til å tenke nytt og argumentere annerledes i forhold til lederskap på våre hunder!

I den tredje delen av seminaret tok han opp misforståelsen rundt signaler, spesielt dempende signaler som har vært svært generelle. For eksempel «å gå i bue» har lenge vært ansett som et dempende signal, men Freddy Worm Christiansen sier at man ikke kan generalisere bevegelsesatferd i seg selv. Dessverre gikk vi litt på overtid med dette spennende temaet og det ble bare en liten smakebit som får få en større plass en annen gang.

39226eff4d7614d775107ec43548a83c624e3800545a6f10c75c765b

Mitt møte med Freddy:

Da jeg var 10 år (1978), fikk jeg tidenes beste julegave av mine foreldre; boken om ulven Samson! Jeg leste boken fra perm til perm og ble helt forelsket i den ”tamme” ulven Samson. Jeg har, fra jeg var en liten jente, hatt en egen interesse for ulv, og boken var høyt verdsatt! I 2008 – 30 år etter – kom jeg over en ny og spennende bok og fikk en følelse av at det var noe kjent. Og det viste seg raskt at det var samme forfatter (selv om boken om Samson er skrevet av hans kone Britta). Jeg kunne ikke noe annet enn å ta kontakt med Freddy og invitere han til Drammen og i 2009 besøkte han hundeskolen for første gang og holdt et meget interessant kurs!

Og hvordan det gikk med ”ulveforelskelsen”…:

Jeg var fast bestemt på at det var dyr jeg ville jobbe med og i 1993 startet jeg Drammen Hundesenter. Da hadde jeg allerede holdt kurs i den lokale hundeklubben siden 1982 og konkurrert aktivt med en problematisk Riesen siden 1984. I 2006 førte veien meg til Langedrag Naturpark og jeg fikk ganske snart jobben som guide inn til den ville ulveflokken. I 8 år fikk jeg ”danse med ulver” og jeg har utallige opplevelser fra ulvehegnet som har ”satt sine spor” i hjertet. Mitt arbeid med blant annet ulv og gaupe, har gitt meg en sterk ”passion” for rovdyr. I 2010 reiste jeg til Afrika og jobbet med et løveprosjekt og jobbet ”hands-on” med løver i den Afrikanske bushen. I 2013 reiste jeg til Wolf Park i USA og fikk faglig påfyll og erfaring med å jobbe med sosialisert ulv og sosialisering av rev. Jeg tror at min ”ulveforelskelse” aldri vil gå over…. (og ikke min ”ny-forelskelse” når det gjelder kattedyr heller..) – og jeg håper at jeg vil lære og å la meg inspirere så lenge jeg lever!

cropped-dsc_0009-kopi.jpg

Jeg håper at Freddy vil gjeste hundeskolen igjen og at enda flere vil høre på denne kunnskapsrike ulveforskeren. Han har hatt ulver i 35 år og har forsket på dem like lenge. Boken anbefales på det sterkeste og mange vil kalle den for ”Den nye bibelen”.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: