Smeller – den nye søksformen!

_DSC0017

 

Gry forklarer om en av øvelsene; «bane»

I dag deltok jeg på introkurs i Smeller – den nye søks-sporten i Norge – og noe jeg tror vil være et veldig godt supplement til de tradisjonelle søksøvelsene vi kjenner gjennom brukshundsporten og redningshundene.

Smeller er en type nesearbeid som passer alle hunder i alle aldre. Alle raser, blandinger og aldre er tillatt. Smeller kan brukes som ren aktivisering; hvor kreativitet og vår fantasi kanskje er den største begrensningen. Smeller er også en ny konkurranseform for alle som liker nesearbeid – og utfordringen som ligger i at hver konkurranse byr på nye lukter og søksområder, som er ukjente for deltakerne!

Gry Brudheim har vært en viktig bidragsyter til at denne sporten har blitt en realitet og var instruktør for kvelden. Etter flere arrangerte kurs i spesialsøk, via Stig Meier Berg, ble et nødvendig spørsmål stilt – ”Hva nå?” ”Hva kan man bruke dette til?” Etter timer, dager og uker med prat og utveksling av ideer, kom Smeller ”til verden” og ble tilgjengelig for alle fra ”den vanlige hundeeier” til proffe utøvere. Og det er i hovedsak Stig og Gry vi kan takke!

_DSC0037

«bokser»

Pr. i dag er det 4 ”grener” i klasse 1; banesøk, bokser, romsøk og bilsøk / kjøretøy. I dag fikk vi bli kjent med alle 4 variantene – og hundene elsket det! I tillegg til å vise sin glede og iver gjennom logrende haler, ble hundene veldig slitne. Og det er de fleste hundeeiere veldig fornøyd med :-).

_DSC0042

Øvelsene er like enkle som de er geniale. Treningsmetodene er positive og det sto nok mer på oss eiere enn på hundene. Det er en del detaljer som må huskes på og i kveld går jeg nok til sengs med to mantraer syngende i hodet; ”Handa på beinet – ikke i lomma!” Og ”Se på boksen – ikke på hunden!”. Dette vil du skjønne hvis du selv deltar på Smeller-kurs… Det letteste er å sitte på sidelinjen – når du skal prøve deg og hunden for første gang lever munn, armer og bein og gamle vaner sitt eget liv….

_DSC0058

Jeg ble bitt av basillen! Så nå er facebookgruppa ”Smeller Drammen” i gang, intro-kurs i Drammen er avtalt (12/8-2014) og Gry og jeg setter i gang videre trening / kurs allerede 19/8 for de som trenger hjelp til å komme i gang! Jeg har bestilt utstyr som trengs og skal sette i gang ”gutta mine” til å bygge bane!

Denne hundeaktiviteten er så positiv, at jeg kommer til å legge litt jobb i å få den i gang her i Drammen. En super aktivitet for alle våre kursdeltagere og den krever lite for å la seg gjennomføre. Man trenger ikke trene ute i skogen (selv om det også er veldig gøy og bra for hundene!) – men gjerne innendørs, i hagen eller i et egnet lokale.

_DSC0075

Smeller er i gang mange steder i Norge og les gjerne mer her: www.smeller.no. Ønsker du å lære med om spesialsøk, så sjekk denne linken: www.spesialsok.no. Gå gjerne inn på facebook og se om du finner en Smeller-gruppe i ditt distrikt. Jeg håper mange vil kaste seg på bølgen – og bidra til å utvikle og skape interesse for en sunn aktivitet for hundene!

_DSC0047

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: