Drama i ulvgården

Bilde

Har hatt et par timers undervisning med Pat Goodman i dag. Pat har en B.A. grad i Zoologi fra Stephens College og en MS grad i etologi fra Purdue Universety. Hun har jobbet tett på ulvene i Wolf Park siden 1974 og jobber tett på Wolf Park sine forskningsprosjekter. Pat er ansvarlig for Adopt A Wolf Program i Wolf Park og tar med seg mange av sponsorene (de som adopterer ulvene) inn til de ulvene som de støtter. Hun foreleser om ulveatferd og har flere ganger undervist om ulvers sosiale atferd på Yellowstone Institute i Yellowstone National Park. Pat har utviklet et imponerende etogramoversikt når det gjelder ulvens atferd. Bilde

I dag hadde vi tema rundt ulveatferd og fikk se mange forskjellige klipp fra arbeidet som er gjort her i Wolf Park. Det er ikke sånn at alle historier herfra er fulle av suksess! Ikke alle ulvene  forblir sosiale mot alle og gjennom de 41 årene parken har eksistert, er det gjort mange feil – og mye riktig. Det interessante er at alt er dokumentert gjennom bilder og film og nedskrevne dokumenter. Pat er et vandrende leksikon og har jobbet her i 39 år! (Monty er samme kategori – for ikke snakke om hvor fantastisk fotograf han er! Bare så det er sagt). Mye av dette ble delt med oss via filmer og prat og  om ikke det var nok, så fikk jeg bruke flere timer med Pat i går kveld da vi observerte ulvene i hoved- innhegningen.

Ulvers liv har lett for å bli ”såpe” og drama – litt flåsete sagt. Men det kan være et puslespill å få ulvene til å fungere sammen. Her i WP har de et hovedhegn og mange mindre. Ulvene separeres og lever sammen i mindre grupper etter hvert som de – av forskjellige grunner – ikke lenger kan gå sammen.

Bilde

Nå utspiller dramaet seg med en 3 år gammel tispe (Dharma) og hennes to 1-års gamle sønner. Dharma og Fiona (Dharmas 1 år gamle datter) kan ikke lenger gå sammen og de er derfor en uke hver i hovedhegnet. Dette har gått bra – lenge. Men nå har sønnene sett sitt snitt til å ”rotte seg sammen” mot moren og gjør livet hennes vanskelig. Pat og jeg brukte to timer i går kveld for å se hvordan dette utviklet seg. Etter en rask middag, gikk jeg tilbake for å fortsette observasjonen. Pat kom også tilbake til parken og vi satt og så på ulv helt til mørket kom. Og pratet ulv! Om ulvesituasjonen i USA, om holdninger, om liv med ulver, om atferd og om alt som har med ulv å gjøre. En bra kveld i WP!

Bilde

Siste del av kvelden gikk med på å fore revevalper før det var tid for å finne senga. En time i valperommet er ikke å forakte og de blir bare søtere og søtere! På en uke har de doblet vekten og veier nå hele 300 gram!

Planen i dag er å besøke en dyrepark i Lafayette. Helgen blir full av aktiviteter og forhåpentligvis mye ulvetid. I går var vi på tur med et par ulver og møtte på en gigaslange. Den er visst ikke giftig og kalles for ”foxsnake”, men jeg hadde ikke helt forberedt meg på slanger akkurat. En annen ting en skal passe seg for her ute, er ”snapturtles”. De kan lett klippe av deg en tå eller finger, så det er lurt å holde avstand hvis en møter på en sånn en.Bilde

Bilde

Mer bilder og blogg kommer etter hvert. Håper dere liker å være med på turen og at det inspirerer til å ta turen selv en gang. Wolf Park er jo bare en flytur unna!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: